Gästrecension

: Batman: Mörkrets riddare
Batman: Mörkrets riddare Frank Miller
1989
Medusa/Epix
8/10

Detaljerat ruta för ruta

Utgiven 1989
ISBN 9186300490
Översättare Horst Schröder

Om författaren

Frank Miller, född 1957, började som superhjältetecknare åt de båda stora serietidnings-förlagen Marvel och DC i slutet av 70-talet. Efter succén med ”Batman: Mörkrets Riddare” ägnade Miller sig åt att skriva manus till filmerna Robocop 2 och 3 innan han 1990 startade om på uppstickaren Dark Horse Comics.

Gästinformation

Anders Jakobson jobbar som webbdesigner, nöjesrecensent och musiker, när han inte tillsammans med kompisen Hans-Åke Lilja driver Skandinaviens största och enda forum för Stephen King-fans kallat Följeslagarna.

Etiketter

Sök efter boken

Första gången jag gästade på dagensbok.com skrev jag om en eBok av Stephen King. King, som av många – mig absolut inräknad, ses som en historieberättare i allra högsta grad. Han har en förmåga att både skapa trovärdiga karaktärer och sen berätta en riktig historia med dem.

Frank Miller är en minst lika god historieberättare. Han har många lyckade historier bakom sig, nattsvarta "Sin city", några otroligt suveräna Daredevil-serier och så mästerverket "Batman: Mörkrets riddare". Älskad, omtalad, prisbelönt – Millers serieroman är en klassiker som än idag håller stilen. Jag har läst den ett antal gånger och imponeras lika mycket varje gång.

Till skillnad från King som skapar alla sina karaktärer, jobbar Miller ofta med sådana som andra skapat, men ger dem nya drag, nya egenskaper, nya känslor. Ofta blir karaktärerna mer mänskliga och visar mer känslor. Miller låter sina karaktärer svettas, blöda och bli förbannade. Han gjorde det med Daredevil och han gjorde det med Batman.

Millers Batman är inte den där slanke detektiven från 70-talstidningarna, ej heller en playboyhunk i svart gummidräkt som i 90-talets filmer. Millers Batman är gammal gubbe. Ett argt och kantigt muskelberg som andas aggression och svettas bitterhet. Det är en makalös karaktär, helt i en egen klass.

Jag gillade visserligen den där slanka detektiven som var smart och klurade och löste problem på logiska sätt. Millers Batman är i grund och botten samma figur men han har uppenbarligen ledsnat på att vara logisk och eftertänksam. Ska något göras så finns det ingen tid att ödsla. Kavla upp ärmarna och kör hårt!

När boken inleds presenteras vi för ett framtida Gotham City. I staden härjar mutantgäng, våld och mörker är vardag och den gamla beskyddaren Batman har inte setts till på 10 år. Bruce Wayne är en bitter gammal man som nästan tar livet av sig i ett bilrace. Han har sett sin stad gå i spillror och är rent ut sagt less på skiten.

Och på något sätt kan han dock inte låta bli att göra comeback. Detta möts av blandade känslor. Jobbar Batman med polisen eller mot dem? Motarbetad och hatad tar Batman upp kampen mot mutantgängen och passar också på att ha en slutlig uppgörelse med sin ärkenemesis Joker.

På vägen ansluter sig en ny, en tredje Robin. Det är en ung, ung flicka som på eget initiativ tar på sig den gul-grön-röda dräkten för att hjälpa Batman. För de som inte hängt med i Robinhistorien så hette den första Robin egentligen Dick Grayson, en pojke som liksom Bruce Wayne förlorade sina föräldrar som ung. Wayne tog hand om Dick Grayson och utbildade honom till Robin. Efter en tid tröttnade Dick Grayson på att stå i skuggan och slutade vara Robin. Batman hittade då en kriminell yngling vid namn Jason som blev den nye Robin. Men Jason dog under ett uppdrag och det var i samband med det som Batman drog sig tillbaka.

Den nya Robin är alltså en ung flicka och Batman anklagas genast för barnarov. Han har alla emot sig. Media, så väl som polisen. Den gamla polischefen Jim Gordon kan inte längre försvara sin vän och pensionerar sig till förmån för den unga kvinnan Ellen Yindel vars huvudsakliga uppgift är att få fast den kriminella Batman. Och den uppgiften är hon inte ensam om att ha.

Batmans gamle vapendragare Superman glider in i serien på ett fullständigt lysande sätt. Clark Kent har inte åldrats ett år och är nu totalt korrumperad och styrd av den amerikanska regeringen. I en rad serierutor förvandlas en vajande amerikansk flagga över till det klassiska Superman S:et för att understryka detta faktum.

När Superman sedan gör entré i själva handlingen gestaltar Miller detta på det mest geniala sätt.

Ett fett blått streck.

Att ingen tänkt på det tidigare.

Ett fett, jävla blått streck.

Självklart är det så att världens snabbaste superhjälte inte ska synas av vanliga människor och om den där nya Supermanfilmen som det tjatats om länge någon gång blir av så hoppas jag att de gestaltar Superman på detta sätt.

Nåväl – jag ber om ursäkt för sidospåret – gode Superman får i uppdrag att ta tag i den onde Batman och ruska lite vett i honom. Problemet för Superman är dock att Batman – förstås – ledsnat på sin mesige gamle kollega och inte tänker ge vika för politiska påtryckningar. Det hela eskalerar i en slutgiltig fight mellan de gamla vännerna. Men hur ska en vanlig människa av kött och blod kunna mäta sig mot värdens starkaste superhjälte?

Även om "Batman: Mörkrets riddare" är en lång historia så är det ganska tydliga övergångar mellan olika huvudhistorier. Lite rörigt kan man tycka men Miller är en otroligt skicklig berättare. Serien är otroligt filmisk i sitt utförande. Historien berättas detaljerat ruta för ruta, nästan som om det skulle vara storyboardteckningar som omarbetats till en serieroman. Det är därför inte så överraskande att planer på att filma historien (givetvis med Clint Eastwood som den åldrade Batman) har funnits länge, men inget har hänt.

Och tur är väl det. Det finns inte en regissör som kan göra denna historia rättvisa. Den berättas i sin ultimata form av Frank Miller. Låt det så förbli.

Anders Jakobson

Publicerad: 2003-08-30 00:00 / Uppdaterad: 2003-08-30 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #869

2 kommentarer

Jättebra recension av en helt underbar seriebok. Nu väntar man bara på att DK2 ska komma i softback (troligtvis till jul men inget är bestämt vad jag vet).

Covenant Oregistrerad 2003-08-30 13:34
 

Mycket bra recension!

Bokhandelsjohannes Oregistrerad 2007-08-10 18:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?