Recension

: The Life Eaters
The Life Eaters David Brin
2003
DC Comics
7/10

Gudarna på nazisternas sida

Utgiven 2003
ISBN 1401200982
Sidor 144
Språk Engelska
Illustratör Scott Hampton

Om författaren

David Brin är författare till ett antal Science Fiction böcker där man kan lyfta fram Uplift-trilogierna och ”Earth”. Han har arbetat som professor och även doktorerat i astrofysik.

Officiell webbplats – Brins officiella webbplats med mycket intressant material.

Sök efter boken

Vi är tillbaka i genren alternativ historia. Jag tycker inte om alternativ historia. Varför gillar jag då detta? En anledning är att man väldigt tydligt ser vad som är verkligt och inte så det är ingen större risk att man drar felaktiga slutsatser utifrån det man läst. I princip allt är påhittat. The Life Eaters har sitt ursprung i en kort historia med namnet Thor Meets Captain America. Titeln på originalhistorien är inget som direkt inbjuder till förtroende för det som kommer att utspela sig men oroa dig inte, du slipper helt slimmade blå tights och sköldar med amerikanska flaggan på. Captain America finns visserligen med men inte i den tappning man föreställer sig.

Brin gillar inte heller alternativ historia. I alla fall inte sådan som har med nazisternas seger i andra världskriget att göra. Det känns så otroligt, säger han, de var ju sådana klantar. Det skulle krävas mer än en enstaka händelse i historien för att man skulle ha kunna förhindra det som hände. The Life Eaters handlar om en sådan händelse. Tänk om judeutrotningen och massmorden inte bara var den galna handling det ser ut att ha varit? Tänk om det fanns ett annat mål? I Brins tappning är detta mål nekromanti? Genom morden på miljontals människor väcker man de gamla asagudarna till liv för att slåss på sin sida. Det skulle kanske kunnat ändra på krigets utgång. Kanske, för som det visar sig är inte ens gudarna allsmäktiga. Frågan är om de ens är verkliga?

Jag kommer att tänka på en scen ur Alan Moores Top 10 där gudarna spelar ut sina dramer bara för att sedan börja om från början igen. Gudarna har sin roll att spela och så även i The Life Eaters där de är lika mycket styrda av våra förväntningar på dem som vi är styrda av gudarna själva. Vem bestämmer egentligen spelreglerna och vad är verkligt? Kluriga frågor som jag inte är säker på får ett ordentligt svar men jag njuter verkligen av resan.

Asarnas tal skrivs med versaler och har o utbytt mot ø genomgående. Små detaljer som bidrar till helheten på ett bra sätt. Själva den mörka vikingakänslan infinner sig bra när asarna är med. Scott Hampton har lyckats bra såväl med detta som med helheten, ett imponerande arbete. Med meriter som Batman, Sandman och Hellraiser i bagaget väntar man sig inget annat. Jag har lite svårt för denna typ av illustrationer och föredrar oftast Frank Millers hårda tusch men den här gången fungerar det väldigt bra. Det var helt rätt artist för projektet.

Lite roligt är att ännu en gång se att Sverige figurerar i historien. Mindre roligt är att vi verkar ha blivit erövrade av tyskarna. Historien börjar med en hemlig operation på Gottland där målet är att man ska döda några asar. Inte det lättaste.

Brin kan inte riktigt hålla sig från att namedroppa lite men vem kan väl det å andra sidan? En Admiral Heinlein figurerar redan i den ursprungliga novellen och det är mycket riktigt en tribut till Robert A. Enligt Brin avslutade Heinlein inte sin militära karriär på grund av tbc utan fortsatte att stiga i graderna.

Det är både roligt och intressant att en erkänd författare som Brin ger sin in i seriernas värld. Jag hoppas det är en trend och jag hoppas det är en uppåtgående sådan.

Björn Hagström

Publicerad: 2005-01-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1502

8 kommentarer

????
Förintelsen används som en billig ingrediens i en fantasyserie och detta är "roligt och intressant"?

P Oregistrerad 2005-01-19 12:17
 

Citat: "Det är både roligt och intressant att en erkänd författare som Brin ger sin in i seriernas värld."

Var säger jag att förintelsen är rolig och intressant?

På vilket sätt är det för övrigt en billig ingediens? Har du läst boken?

Björn Hagström Redaktionen 2005-01-19 17:02
 

Citat: " Tänk om judeutrotningen och massmorden inte bara var den galna handling det ser ut att ha varit? Tänk om det fanns ett annat mål? I Brins tappning är detta mål nekromanti? Genom morden på miljontals människor väcker man de gamla asagudarna till liv för att slåss på sin sida…"

Citat: "jag njuter verkligen av resan."

Det ÄR billigt att använda en verklig tragedi som en spelpjäs i ett fantasypussel. Som om man skulle ha en serie med tsunamioffren i samma funktion.

P Oregistrerad 2005-01-19 18:08
 

Dumheter, att använda verkliga händelser och arbeta om detta, att ge dem en annan innebörd är de har i verkligheten är något som många använder sig av. Skulle man inte få prata om, ta upp eller använda förintelsen? Är det bättre att förtiga och hymla med vad som hände? Det är den typen av attityd som skapar grogrund för nynazism och andra otäcka företeelser.

Otroligt dumt sagt.

PS Även om men ska gå på de citat du anger nedan säger jag inte att det är vare sig roligt eller intressant.

Björn Hagström Redaktionen 2005-01-19 19:00
 

Alternativet till det här är att tiga eller hymla…? Ska man inte få prata om förintelsen? Givetvis! Ska man använda torterade och mördade människor – faktiska personer, Björn, folks mammor och pappor – som statister i en serie som i underhållande syfte går ut på att morden hade "ett annat mål"? Som sagt, skulle du acceptera småbarn spolade till havs i julas för samma ändamål?

Att säga att respekt och pietet skapar grogrund för nynazism är det mest korkade jag hört på länge. Att påstå det jag säger är detsamma som att "förtiga" och sedan döma efter det är direkt ojuste.

Ja, jag valde fel citat. Du sa inte roande och intressant om just det, du sa att du njöt av resan.

P Oregistrerad 2005-01-19 19:17
 

Är du förvirrad? Har jag sagt att förintelsen skedde för att man skulle ha något att skriva underhållande historier om?

Jag njöt av en välskriven berättelse centrerad kring en idé om att förintelsen hade ett syfte. Så är det. Jag beklagar om du har en personlig koppling till denna hemska händelse men jag har det inte. Det kanske gör att jag har lättare för att ta till mig en berättelse av det här slaget.

Björn Hagström Redaktionen 2005-01-20 00:02
 

PS Jag förstår fortfarande inte varför du kallar den för "billig"? Är serier alltid billiga eller är det kanske sf som alltid är billigt?

Björn Hagström Redaktionen 2005-01-20 00:04
 

Men Björn, läs vad det står!

Jag är seriesälskare själv. Jag skrev att det är billigt att använda förintelsen på det här sättet,, inte att fantasy eller sf eller serier är billiga.

Och – ska man kunna vara pietetslös kring allting som det finns folk som inte har en "koppling" till? Du har fortfarande inte svarat på frågan – kan du se tsunamioffer användas på ett liknande sätt? Och de var ändå offer för en naturkatastrof, inte medvetet torterade och mördade.

P Oregistrerad 2005-01-20 07:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?