Recension

: How few remain
How few remain Harry Turtledove
1998
Ballantine Books
7/10

Tänk om, tänkte Harry Turtledove

Utgiven 1998
ISBN 9780345406149
Sidor 595
Språk engelska

Om författaren

Harry Turtledove (född 1949) är amerikansk fantasy- och science fiction-författare. Han har en bakgrund som historiker, och doktorerade på ämnet bysantisk historia på UCLA 1977. Han debuterade som författare 1979 och skriver sedan 1991 på heltid. Som författare är han väldigt produktiv och arbetar parallellt med flera bokserier där han ofta blandar fantasy med verklig historia eller skriver om alternativa tidslinjer. Han har erhållit flera bokpriser inom alternate history-genren och även belönats med titeln ”The Master of Alternate History”. Han är gift med SF-författarinnan Laura Frankos, har tre döttrar och bor i södra Kalifornien.

Sök efter boken

När man har tunnelbanan som sin primära läsplats är det lätt att de böcker man läser blir indelade i två kategorier: Den första kategorin, som lyckligtvis är den allra vanligaste, består av böcker som man läser helt öppet och inte döljer för sina medpassagerare. Den andra kategorin består av böcker som man helst läser i en 180-gradig vinkel och vilka man alltid stoppar ner i väskan när man nått sin destination eller behöver byta linje. Alternativhistorikern Harry Turtledoves böcker tillhör tveklöst den andra kategorin.

Det är absolut inte genren, alternativ historia, som i sig anger kategoritillhörighet. Denna ”tänk om”-genre har med sina fantasifulla men också tänkvärda perspektiv inte bara lockat nördiga science fiction-författare utan här rymms även aktade författare, så som den ständigt Nobelpristippade Phillip Roth. Nej, det jobbiga med att läsa Turtledoves böcker utanför tryggheten i det egna hemmet är framsidorna. Det som pryder böckerna är dåliga oljemålningar med krigsmotiv där den historiska knasigheten ofta skyltas genom att ha stora sydstatsflaggor på moderna krigsfordon. Som om detta inte är nog är titlarna döpta till saker som Walk in hell eller In at the death. Men böcker ska ju som ordspråket säger, inte bedömas efter sin framsida. Något som han som kallas för ”the Master of If” ska vara mycket glad för.

Handlingen i bokserien, som består av inte mindre än tio böcker (alla är tjocka, mellan 500 och 600 sidor), kretsar kring en alternativ tidslinje, timeline 9-1-9. I denna alternativa historielinje stod sydstatsarmén som segrare i Gettysburg och vann därmed det amerikanska inbördeskriget redan 1863. Denna uppdelning av USA i två länder, där det andra är Amerikas konfedererade stater, CSA (sydstaterna), blir därmed permanent. Därmed förändras också förutsättningarna för hela den framtida världshistorien och bildar ett parallellt universum, som dock inte är helt väsenskilt från den verkliga historien.

I första romanen, How few remain, hamnar de två staterna i luven på varandra redan på 1880-talet. Sedan fortsätter bokserien med ett första världskrig som också utspelas på amerikansk mark (The Great War trilogy), därefter en mellankrigsperiod där ett totalitärt nazistliknande parti, the Freedom party, tar över i CSA (American Empire trilogy). Tidslinjen kulminerar slutligen i ett andra världskrig (Settling Accounts tetralogy) som också avslutar hela tidslinjen.

Turtledoves alternativa historieskrivning skiljer sig givetvis från den verkliga historien, men för alla som har åtminstone ett litet hum om 1900-talshistorien finns det väldigt många jämförelser där många händelser från Europa nu plötsligt utspelas i Nordamerika. Krigsveteranen och blivande diktatorn Jack Fetherstone går in i the Freedom party som partimedlem nummer 7; som värd för 1936 års propagandiska Olympiska spel står Richmond; den stora vändpunkten i andra världskriget sker i stålstaden Pittsburgh och förintelsen är inte riktad mot judar utan drabbar afroamerikanerna i sydstaterna. Ja, så här skulle jag kunna fortsätta, om så inte all evighet så i alla fall längre än vad de flesta av er läsare skulle orka med. Dessutom figurerar en hel del historiska personer i andra roller. Inte minst amerikanska presidenter och militärer, som beroende på deras historiska hemvist är verksamma i antingen USA eller CSA. Det finns ganska ambitiösa Wikipedia-sidor om Turtledoves parallella universum för den som är intresserad, med varning att de givetvis avslöjar de stora dragen i berättelsen.

Historien berättas hela tiden från en mängd perspektiv där antalet huvudpersoner ligger kring ett dussin med vitt skilda perspektiv, allt från slavar till höga beslutsfattare. Ett grepp som ger en utmärkt grund till att beskriva timelinen och bygger ihop alla delar till ett fungerande alternativt universum. Det är väl ingen underdrift att påstå att Turtledoves författarskap knappast kommer att stå i centrum för några avhandlingar inom litteraturvetenskapen. Men det är inte heller språket som lockar till att läsa de 5000 sidorna. Direkt dåligt är det väl egentligen inte heller, utan snarare enkelt och rakt på sak. Turtledove skriver ett antal tegelstenar varje år och fastnar inte vid enskilda formuleringar utan koncentrerar sig på att föra handlingen framåt. Även om karaktärernas funktion primärt är att ge olika perspektiv på händelseförloppet så får jag ändå en ganska intim relation kring flera av dem, inte minst de som följer med under lång tid (vilket här betyder flera tusen sidor).

Jag rekommenderar inte denna romansvit, som slår Proust med ett par, tre tusen sidor, till vem som helst. Men har man ett allmänt historieintresse och är nyfiken på hur saker och ting skulle ha kunnat utvecklat sig annorlunda (hela serien utgår ifrån att den hemliga ordern 191 om invasionen av Maryland, vilken i verkligheten tappades bort och av en slump hittades av en nordstatskorpral, istället plockas upp av en sydstatssoldat) är detta minst sagt faschinerande läsning. Tänk filmen Sliding doors men med alternativa världskrig istället för Gwyneth Paltrows förändrade livssituation.

Oscar Rooth

Publicerad: 2011-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-02 18:01

Kategori: Recension | Recension: #4443

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?