Recension

: The Years of Rice and Salt
The Years of Rice and Salt Kim Stanley Robinson
2003
HarperCollins Publishers
8/10

Imponerande historiebeskrivning

Utgiven 2003
ISBN 0006511481
Sidor 772
Språk Engelska

Om författaren

Kim Stanley Robinson har gett sig på en mängd genrer under sin karriär och är mest känd för sin trilogi om koloniseringen av mars. Delarna är ”Red Mars”, Green Mars” och ”Blue Mars”.

KimStanleyRobinson.net – En fansite.

Sök efter boken

Förutsättningen för boken är att pesten på 1400-talet utplånade alla européer. Hur hade världen utvecklats under de omständigheterna? Den frågan besvarar Robinson i The Years of Rice and Salt och han gör det på ett intressant och engagerande sätt i en roman som sträcker sig över hela världen och ser på den och dess utveckling ur en mängd perspektiv. Det är mer en bok om hur historien formas än om en alternativ historia. Varför sker saker och ting och kan en enskild individ påverka historien? Han har lyckats skapa en trovärdig alternativ historieutveckling även om den också har sina brister.

Supermakterna är en lös sammanslutning av islamska nationer på ena sidan och Kina på den andra. Även om de olika islamska nationerna slåss mycket inbördes står de enade när det behövs. De religiösa skillnaderna är även här stora och är en stor orsak till krig och oroligheter. En poäng som görs är att strider över religiösa skillnader inte försvinner bara för att man har samma religion. Finns det inga otroende kvar att omvända blåser man upp skillnader i tolkningen av den egna religionen och använder det som ett medel för att främja sina egna syften. I skuggan av jättarna finns bland annat Indien och en nation med ursprungsbefolkningen från Amerika som klarat sig bättre denna gång. De kämpar båda för jämlikhet för båda könen och ett bättre samhälle i allmänhet. Jämlikhet mellan könen är en återkommande fråga och framhålls som en av de stora orsakerna till att de islamska nationerna aldrig lyckats leva upp till sin fulla potential.

Vi följer en jati mellan olika inkarnationer och tar därigenom del av olika kulturer och hur de utvecklas. En jati är en samling själar som följs åt mellan inkarnationer och som är beroende av att utvecklas tillsammans för att kunna uppnå fullkomlighet och därigenom slippa ur hjulet. Man möts i bardo mellan inkarnationerna där man döms och belönas eller straffas genom formen på nästa födsel. Ett exempel som verkligen sticker ut är ett liv som tiger, vackert berättat. Som i nästan alla fall är det samspelet mellan individerna som är hjärtat i historien och det som för den framåt. Genom att skildra samma individer i olika inkarnationer får Robinsson den kontinuitet som är så svår att uppnå i historier som spänner över lång tid, i det här fallet 700 år. Det är inte helt enkelt att avgöra vem som är vem från inkarnation till inkarnation innan man kommer på att själarnas namn börjar med samma bokstav hela tiden. Vi följer en kärntrupp på tre personer men det finns även individer i gruppens utkant som återkommer. Robinsons ambitionsnivå är så hög och verket så omfattande att man måste bli imponerad även om det också är ett problem. Kanske är kakan lite för stor och det hela blir väldigt ytligt beskrivet ibland men på det stora hela har han lyckats väl. Du beskriver inte 700 års historia utan enstaka generaliseringar.

Yrken och intressen varierar mellan inkarnationerna men något som hela tiden återkommer är individernas grundinställningar till livet och arbetet för en positiv samhällsutveckling. Tack vare detta är vi mitt i händelsernas centrum hela tiden. Vi bevittnar de stora händelserna som kommer att förändra världen. Skickligt gjort av Robinson. Vissa inkarnationer handlar nästan enbart om den ena huvudpersonens intresse för vetenskaplig utveckling och för tankarna till Stephensons Quicksilver även om det naturligtvis inte går in på djupet lika mycket. Vi besöker alla delar av världen och får många olika perspektiv på utvecklingen. Man kan nästan säga att det är en novellsamling som bundits samman genom jatins möten i bardo mellan inkarnationerna. Längre in i boken luckras gränserna mellan den riktiga världen och bardo upp något och det blir mer en sammanhängande historia än tidigare men ändå inte helt. Historierna blir längre och mer komplicerade allt eftersom världen blir mer komplicerad till skillnad från de första korta inkarnationerna som bara varade några sidor. De där första snabba, korta inkarnationerna var dock viktiga för att sätta tonen i berättelsen. I mångt och mycket påminner hela upplägget om Asimovs stiftelsetrilogi. Korta berättelser som binds samman till en större helhet på ett underbart sätt. Den stora skillnaden är att Asimov hade ett övergripande mål och det finns inte här på samma sätt.

Som kontrast till vetenskapen har vi en persons fixering vid kärleken och att det är meningen med allt. Till sist har vi ledare och revolutionären som vägrar kompromissa och acceptera det nuvarande bristfälliga. De måste alla lära av varandra för att uppnå fullkomlighet.

Gillar du historier om alternativ historia så är detta att givet val för dig och jag skulle vilja rekommendera den till alla som gillar bra science fiction. Det är en fullträff helt enkelt.

Björn Hagström

Publicerad: 2004-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1274

8 kommentarer

Succinct

P Oregistrerad 2004-07-25 17:52
 

Vi har haft problem med leverantören av webbtjänster. Databasservern kraschade och en ominstallation krävdes. Pga detta kunde jag inte lägga in min recension utan det som syntes när vi kom tillbaka online var en tillfällig rubrik utan recensionstext jag lekt med tidigare. Nu har jag åtgärdat det och rätt text finns uppe. Jag hoppas ni har överseende med detta.

Björn, dagensbok.com Oregistrerad 2004-07-25 18:45
 

Martin Seligman brukar referera till den här boken när han föreläser. Jag har alltid tänkt läsa den.

Michael Oregistrerad 2004-07-25 19:01
 

Förstod det. Jobbigt för er. Välkommen tillbaka!

P Oregistrerad 2004-07-25 20:48
 

Michael: Gör det. Tror inte du kommer ångra dig.

P: Tack för det. Det har varit frustrerande. Kan tillägga att vi kör samma rec två dagar i rad nu när gårdagen blev så kort.

Björn, dagensbok.com Oregistrerad 2004-07-26 10:24
 

Verkar bra. Apropå din krönika om alternativ historia så förstår man invändningarna – det är som i Oliver Stones film JFK, man vet inte vilka dokument'ärfilmsnuttar som är nyinspelade och vilka han har fixat själv. det borde ha markerats på något vis. Tror du att man på ett liknande sätt kunde ha en notapparat eller en efterskrift i den här boken, eller skulle det bli för bökigt?

P Oregistrerad 2004-07-26 12:19
 

Här skulle det funkat rätt bra tror jag. Det mesta är nog påhittat men det känns som om bardo och jati är hämtat från verkligheten på något sätt. Det finns några passager som ha i början talar om är hämtade eller inspirerade av verkliga texter men det är bara ett par stycken.

Det finns plats för en hel bok om boken. En sådan där guide som förklarar hur det hela hänger ihop och så. Skulle inte alls blil förvånad om den kommer. Robinson kanske ger ut den själv som han gjorde med "Martians" till mars-serien.

Björn, dagensbok.com Oregistrerad 2004-07-26 15:59
 

Både "Bardo" och "Jati" är verkliga (eller ja, i verkligheten förekommande) begrepp:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bardo
http://en.wikipedia.org/wiki/Jati

Björn W Oregistrerad 2004-07-26 16:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?