Recension

: Ender's Shadow
Ender's Shadow Orson Scott Card
1999
Tor
8/10

Att leva i skuggan

Utgiven 1999
ISBN 0812575717

Om författaren

Card är den första författaren som vunnit Hugo- och Nebulaprisen för bästa roman två år i rad. Han tilldelades prisen för ”Enders Game” och ”Speaker for the Dead” som är andra delen i sagan om Ender.Bland Cards andra verk kan man lyfta fram ”Lost Boys”, ”Pastwatch – the Redemtion of Christopher Columbus” och serien om Alvin Maker.

Officiell webbplats – Hatrack River är Cards eget förlag. Det är en av de bästa webbplatser för en författare jag sett.

Sök efter boken

Ni vet en av dom där böckerna som man bara inte kan sluta läsa? En av dom där tre, fyra fem som när man tänker tillbaka på alla böcker man läst sticker ut och verkar skrika "HÄR ÄR JAG, HÄR ÄR JAG!!!". För mig, jag vet att det gäller många andra också, är Ender's Game av Orson Scott Card en sådan bok.

Vi får följa Andrew "Ender" Wiggin, pojkgeniet som har hela världens framtid vilandes på sina axlar, genom utbildningen på Battle school där lärarna tränar begåvade ungdomar, ja egentligen bara barn, till att bli morgondagens härförare i kriget mot The Buggers som anfaller jorden. The Buggers är en klichéarted insektsliknande ras som varit nära att utrota mänskligheten i ett tidigare krig och nu väntar man på nästa anfall. Att det är en gammal och beprövad idé är inget hinder då de bara utgör bakgrunden till den historia som Card berättar på ett så otroligt varmt och mänskligt sätt.

Ender's Shadow tar oss tillbaka till världen från Ender's Game men det är varken en sequel eller prequel utan något i alla fall inte jag läst tidigare; en parallell. Den utspelar sig med andra ord mer eller mindre under precis samma period som sin föregångare men det räcker inte med det utan den utspelar sig även i samma miljö med mer eller mindre samma huvudpersoner men sett ur en annan deltagares perspektiv. Här får vi följa Julian "Bean" Delphiki som är den minsta och yngsta deltagaren i gänget kring Ender. Bean som växt upp på Rotterdams gator och har fått slåss för att överleva möter Ender som i mångt och mycket är Beans totala motsats samtidigt som de har så mycket gemensamt.

Bean lever verkligen i Enders skugga och tar på sig en stödroll och lever som en parasit i symbios med sin ovetande värd. De båda genomgår stora förändringar i Battle School och växlar på något sätt roller allt eftersom handlingen fortskrider. Förändringarna får hjälp på traven av de lärare som ständigt är närvarande men som samtidigt inte, i alla fall inte som barnen uppfattar det, aktivt tar del i händelserna.

Båda böckerna handlar om personlig utveckling, om vikten av att ifrågasätta sig själv samt hur svårt det är att vara en egen person. Ender flyr från konsekvenserna av vad han gjort på Jorden samtidigt som Bean flyr från vad han inte gjorde. Problemen och lösningarna är mer lika än man kan tro.

Ett tema som kommer igen i det mesta Card skriver är religionen. Själv är jag inte speciellt religiös och kan tycka att det lätt blir patetiskt när författaren på ett genomskinligt sätt försöker marknadsföra sin tro. Card har en annan vinkling på det hela då han blandar in flera olika religioner och för fram både för och nackdelar på ett till synes opartiskt sätt. Att använda religionen som en drivkraft och motivation är hur som helst en konst han verkligen bemästrar. Det gör karaktärerna mänskliga samtidigt som man får en sinnesbild av hur dom är utifrån den klichéartade bilden man själv har av religionen i fråga.

Det spelar nog ingen roll i vilken ordning du läser dom men jag rekommenderar att du börjar med Ender's Game. Det kan inte gå fel, det är jag helt övertygad om. Ender's Shadow är en något svagare bok och kommer inte med på min topp tio, men det är inte med många platser som den missar listan och om jag hade läst böckerna i en annan ordning hade den säkerligen varit det.

Det finns redan en uppföljare som heter Shadow of the Hegemon. Vi får se om jag kanske återkommer med en recension på den också lite längre fram. Jag kan kort säga att den är klart läsvärd den också. Card har även meddelat att det kommer två böcker till i Shadowserien nämligen Shadow of Death (a.k.a. Shadow of the Valley of Death) samt Shadow of the Giant.

Om du inte redan har stiftat bekantskap med Herr Card tycker jag att du genast ska bege dig till sciencefictionbokhandeln och åtgärda problemet. Jag drar mig inte för att jämföra Card med Asimov, Brin, Bear och Verne när det gäller sciencefiction. Alla fyra böckerna i Ender-serien är otroligt läsvärda och detsamma gäller för båda böckerena i Shadow-serien. Hans Homecomming kvintett är dock inte mycket att hurra för medan det finns ett flertal andra höjdpunkter som Pastwatch – the redemption och Christopher Columbus, Lost Boys (som inte har något med filmen med samma namn att göra) och The Worthing Saga och jag ser verkligen fram emot att stifta bekantskap med Alvin Maker vilket jag fortfarande inte hunnit med.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #233

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?