Recension

: Shadow of the Giant
Shadow of the Giant Orson Scott Card
2005
Tor
6/10

Äntligen …

Utgiven 2005
ISBN 0312857586
Sidor 363
Språk Engelska

Om författaren

Card är den första författaren som vunnit Hugo- och Nebulaprisen för bästa roman två år i rad. Han tilldelades prisen för ”Enders Game” och ”Speaker for the Dead” som är andra delen i sagan om Ender.Bland Cards andra verk kan man lyfta fram ”Lost Boys”, ”Pastwatch – the Redemtion of Christopher Columbus” och serien om Alvin Maker.

Officiell webbplats – Hatrack River är Cards eget förlag. Det är en av de bästa webbplatser för en författare jag sett.

Sök efter boken

Äntligen är den sista delen i sagan om Bean här. Tyvärr talar jag inte om det äntligen som man förknippar med spännande och bra utan snarare det äntligen man använde om sista delen i Star Wars-eposet. Äntligen är den här så man kan lägga det bakom sig. Skönt!

Denna fjärde del lät dröja på sig. Jag gissar att Card har kontemplerat de delvis uteblivna framgångarna hos de föregående delarna och klurat på hur man kan bryta trenden. Men likheterna med Star Wars upphör inte här. Precis som sista delen i den serien överraskar Shadow of the Giant och Card levererar rejält. Precis som i Star Wars vet man också vad som kommer hända men inte hur och det finns utrymme för en del överraskningar. Den artificiella intelligens som följer Ender och hur hans pension samlas på hög kan räknas dit.

Card binder också ihop trådarna den här gången. Inte alla trådar men en hel del av dem. Han borde inte ge sig på fler uppföljare, föregångare eller parallella romaner men man vet aldrig. Om fantasin tryter och framgångarna uteblir är det lätt att återgå till ett gammalt vinnande koncept … igen … Å andra sidan kanske han har fullt upp med att skapa dataspel, serier och långfilmer?

Shadow of the Giant är hur som helt en värdig avslutning på en spännande serie som tyvärr inte förverkligat sin potential. Card har en historia av att emellanåt bli väldigt skissartad i sitt berättande och det visar sig även denna gång och tyvärr känns det som om man missar en hel del men förhoppningsvis har det drivit upp tempot och ger mer än det tar.

Serien om Bean har inte varit perfekt. Långt därifrån. Men den har ändå regelbundet tagit mig tillbaka till Enderverse och för det är jag tacksam även om den största behållningen är nostalgisk. Det räcker längre än man kan tro.

Björn Hagström

Publicerad: 2005-07-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 10:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1687

2 kommentarer

Har inte läst den här boken och kommer inte göra det. Skulle bara säga att Card är för sorglig. "Enderverse" borde bara ha rymts inom två böcker, de två första.

Card har gjort en Asimov: sabbat sitt eget universum…

Anund Oregistrerad 2005-07-14 01:06
 

Säkert har du rätt Björn det dära med uppföljare. Precis som Enders spel mynnade ut i två olika riktningar så visar den här senaste boken alla tendenser till att det ska bli en triologi till. Det är alldeles för spännande för att låta bli att skriva om mötet mellan Ender Bean. Inte heller Beans arvingar har det blivit någon mer förklaring till i den här boken så jag vill påstå att det självklart kommer mer.

Räven Oregistrerad 2005-08-12 02:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?