Recension

: Binary 5 - The Human Front/A Writer’s Life
Binary 5 - The Human Front/A Writer’s Life Ken Macleod & Eric Brown
2003
Gollancz
4/10

Brown överträffar Macleod

Utgiven 2003
ISBN 0575075058
Sidor 197
Språk Engelska

Sök efter boken

Detta är den andra boken jag läser i Binary-serien. Varje bok består av två historier och har två framsidor. Man börjar alltså läsa som en vanlig bok. När man läst klart den första historien stänger man den, vänder den upp och ner och bakochfram och börjar läsa nästa. Den här gången är det Ken MacLeod och Eric Brown som får visa upp sig. Det är naturligtvis MacLeod som är huvudnamnet och det syns också tydligt på att hans namn står i silver på omslaget medan Brown får nöja sig med vitt.

MacLeod som är mest känd för sin serie Engines of Light skyggar inte för att inkludera politik i sina texter. I "The Human Front" är det politiska själva grunden i historien. Vi möter en värld lik vår egen med undantaget att det inte blev fred efter andra världskriget. Väst fortsatte in i Sovjetunionen och erövrade där stora landområden. Vi följer John Matheson i Scotland som mer och mer närmar sig kommunismen och till slut blir en del av motståndsrörelsen. Vi får följa honom från tidig ålder genom alla de viktiga händelser som formar honom och hans framtid och till slut till de händelser som avslöjar sanningen bakom de mystiska tefatsformade bombplan som kämpar mot den röda faran för västs räkning.

Det är en lite udda SF-historia, med undantag för det alternativa världsläget döljs fictiondelarna nästan helt och det är som vilken historia som helst. De tefatsliknande bombplanen nämns inte som något speciellt, de är bara en normal del av världen. Det är inte förrän i slutet som det hela verkligen brakar löst. I början är det som sagt var en historia om hur en ung man formas till en egen individ och de val han gör på vägen. Det hela passar in i vilken roman som helst och bjuder inte på några större överraskningar. Macleod bygger som sagt var gärna sina historier på politiska motsättningar och det är också så han oftast motiverar sina karaktärer och för historien framåt och så även denna gång. Inget fel i detta, han är dessutom väldigt bra på det, även det gäller den här gången. Vad är det då jag har svårt för med Macleods alster? Det är lite svårt att definiera, han har en stil jag tycker är lätt forcerad och det finns faktiskt annat än politik som motiverar människor. Han griper helt enkelt inte tag i mig på det där sättet jag vill att en författare ska göra. Tråkigt men sant. Han är en av de brittiska författare som är på starkast frammarsch just nu så lyssna inte för mycket på mig. Jag tycker du ska ge honom en chans, det är i alla fall en annorlunda upplevelse jämfört med mycket som finns där ute nu för tiden och det är alltid bra. Är du redan ett fan eller kanske bara nyfiken bör du inte missa att han tillsammans med Alastair Reynolds är en av huvudattraktionerna vid Swecon 2003 i Uppsala.

Browns historia är lite speciell och därför intressant. Den handlar om en författare, Daniel Ellis, som klarar sig bra på sitt skriveri utan att bli rik. Han är för tillfället nere i en svacka när han stöter på Vaughan Edwards alster. Edwards förmodas vara död sedan några år tillbaka och av en slump upptäcker Ellis att han har lånat, inte plagierat utan just lånat, från en annan, äldre författare. Han har tagit idéer och ibland även karaktärer och arbetat in dom i sina egna böcker på ett sätt som tilltalar Ellis. Han känner igen sig i texterna och blir fascinerad av denne författare som uppenbarligen har talang men ändå inte skriver sina egna verk helt på egen hand. Varför? Vad ligger bakom det hela?

Även i denna historia är de mystiska inslagen lite dolda och gömda. Till skillnad från Macleod så lever Browns historia upp på ett intressant och spännande sätt. Vi får följa Ellis som blir mer och mer besatt av Edwards liv, leverne och försvinnande. Det är en intressant resa och ett tag var jag rätt säker på att jag hade listat ut hur det hela hängde ihop. Jag hade fel. Det vore roligt att kunna säga att jag blev positivt överraskad av slutet, att det var bra uttänkt och fascinerande. Tyvärr så var detta inte fallet. Det var ett ganska platt slut som inte alls levde upp till de rätt högt ställda förväntningarna som historien i övrigt skapat.

Om du skulle läsa denna historia, som också är utgiven tidigare, så tycker jag du ska läsa första två sidorna igen när du är klar. Dom knyter på sätt och vis ihop hela novellen och jag skulle gärna sätt att denna koppling gjorts klarare i slutet istället för att som nu lämna läsaren lite hängande.

Jag skulle gärna läsa något mer omfattande av Brown och han håller faktiskt på med en trilogi om New York. Han har gett ut några romaner men det har mest blivit korta historier för SF-publikationer. Under 2000 fick han en historia publicerad på svenska av B. Wahlströms så är du nyfiken på Brown så vet du vart du kan börja leta.

Jag skulle vilja säga att Brown i detta fall överträffar Macleod som är det mer kända namnet och det är lite spännande. Det är hur som helst ett trevligt sätt att bekanta sig med en ny författare så ge den gärna en chans men förvänta dig inga storverk.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-07-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 18:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #807

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?