Nyhet

Bästa Stockholmsskildringarna

Stockholms stadsbibliotek presenterade igår vinnarna i sin tävling Stockholm berättar, som skulle utse tidernas bästa Stockholmsskildring. Stockholmarna har kunnat rösta på ett av nominerade bidrag i sex kategorier: romaner, deckare, barn och ungdom, dikter, serier och sångtexter.

Allra flest röster fick Beppe Wolgers låttext Sakta vi gå genom stan. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite typiskt att det är en sång som vinner ett berättarpis. Visst, en sång är ju också en typ av berättande, men jag hade så gärna sett en bok som vinnare. För att det känns som att det finns miljoner tillställningar, priser och sätt att uppmärksamma musik, men så få för att uppmärksamma litteratur.

Bästa roman blev självklart Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad. Själv läste jag och förtrollades av de böckerna när jag var i fjortonårsåldern och gick på högstadiet på Sofia skola på Södermalm. De säger inte så mycket om mitt Stockholm idag, men om ett Stockholm som var. Vill man läsa om ett mer nutida Stockholm är vinnarna av deckar- och seriekategorierna: Stieg Larssons Milleniumtriologi och Martin Kellermans Rocky, ett bättre val.

Barn och ungdomskategorin vanns av Astrid Lindgrens Karlsson på taket. Och Nils Ferlin tog hem priset inom kategori dikter för sin Från Klara kyrkogård.

Bland mina egna Stockholmsfavoriter finns Denise Rudbergs chic lits om framgångsrika kvinnor som rör sig i Stockholms nattliv, främst tycker jag om hennes tidigare böcker Vänninan, Storlek 37 och O.s.a. Yesim Bilgic skriver också stilsäkra romaner (Pause/Play och Defekt) om manliga psykopater i nutidsstockholm, de är hemska och totalt utan empati men innhåller samtidigt humor och distans.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-04-16 14:45 / Uppdaterad: 2010-04-17 00:21

Kategori: Krönika, Nyhet

7 kommentarer

Jag tycker om ”Ett öga rött”, den är bra och utspelar sig i Stockholm.

Anna Oregistrerad 2010-04-16 20:59
 

Hjalmar Söderberg borde vara ett självklart val. Han beskriver Sthlm för hundra år sedan på ett sätt som gör att man ännu känner igen staden. Annars tycker jag Johan Kling gjorde ett bra jobb i ‘Människor Helt Utan Betydelse’

Refug Oregistrerad 2010-04-20 11:20
 

Hjalmar Söderberg var nominerad i kategorin för romaner, men slogs uppenbarligen av Per Anders Fogelström. Själv har jag inte läst mer än Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

Jonas Hassen Khemiri är dock en favorit och debuten Ett öga rött är en annorlunda skildring av Stockholm i nutid som jag gärna skulle läsa igen.

Emelie Novotny Redaktionen 2010-04-21 11:52
 

Vad hände med Carina Rydberg? Per Hagman?

Anna Carlén Redaktionen 2010-04-21 19:41
 

tror att iaf rydberg var med bland de nominerade. men osäker på hagman, men är han så bra?

Emelie Novotny Redaktionen 2010-04-22 14:35
 

Tror väl att Per Hagman har en särskild betydelse som Stockholmsskildrare för oss som kommer från landet och alltid har längtat efter något större och glammigare, typ.
Funderar för övrigt på en krönika om detta snart.

Anna Carlén Redaktionen 2010-04-26 13:33
 

Den ser vi fram emot :)

Emelie Novotny Redaktionen 2010-04-26 16:43
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?