Recension

: Pause/ Play
Pause/ Play Yesim Bilgic
2008
Modernista
5/10

Ctrl, Alt, Delete?

Utgiven 2008
ISBN 9789186021160
Sidor 238

Om författaren

Fotograf: Mats Oscarsson

Yesim Bilgic bor i Stockholm och arbetade under många år som framgångsrik makeup-artist, men verkar numera som manusförfattare. Den första fristående delen i hennes trilogi om manliga psykopater hette ”Pause/Play”.

Sök efter boken

Yesim Bilgic tar oss med på en svindlade resa i Stureplans hyperytliga mode- och kändisvärld i och med sin debutroman Pause/Play. Vi får följa den världsberömde, manschauvinistiske och knarkande modefotografen Mac R. Hielte, som verkar som någon slags anti-hjälte i sitt känslokalla beteende mot omvärlden. Han missbrukar allt vad relationer heter och ägnar sig istället åt att snorta kokainlinor på daglig basis och avverka iq-befriade modeller i sänghalmen. Hans prestigefyllda fotouppdrag får lida då han svinar runt som vilken ansvarslös knarkar-yuppie som helst. Han saknar totalt självinsikt och kan inte kontrollera sina sjuka begär på något sätt. Det blir ibland riktigt kräkfärdigt.

Det psykiska nervsammanbrottet som Mac går rakt in i är draget till sin spets och författaren väjer inte alls för det mest extrema: Mac blir fastbunden på psyk, han hamnar i fängelse, han "råkar" gifta sig med en transvestit i New York, han tar en överdos efter ett telefonsamtal med sin elaka mamma. Det känns lite som om Bilgic försöker "spica upp" romanen hela tiden. Händelserna känns ofta krystade och påklistrade vilket gör att romanen känns som en ren karikatyr över den mode/kändis/trend-värld som här utspelar sig på Stureplan, men som skulle kunna appliceras i vilken västerländsk huvudstad som helst.

Den psykologiska trovärdigheten dalar alltså. Varför trycker Mac aldrig på Ctrl, Alt, Delete? Pauserna i Pause/Play är förvånansvärt få och Mac återgår oavsett katastrof till sitt destruktiva livsmönter. Han närmar sig fyrtiostrecket men vägrar liksom att ta tag i sig själv.

Bilgic lyckas ändå skapa engagemang till viss del i och med sin drivna och levande prosa. Dessutom träffar hon ibland riktigt rätt med uttryck och tankesätt som väl speglar den ytliga värld hon vill beskriva. Macs fåfänga sjävcentrering tar sig tragikomiska uttryck som känns väldigt tids- och miljötypiska:

Tre kändiskåta groupieyngel på cirka sjutton år vardera börjar lite smått och försiktigt göra närmanden mot mig. De viskar och tittar åt mitt håll och håller kvar sina blickar med kåtsug i. Hoppas på att få gå hem med mästerfotografen och bli morgondagens superstjärnemodell.

Sedan kan man ifrågasätta hur viktig den här boken känns då vi redan läst ett och annat om ytlighetsvärldar à la Stureplan samt om män med psykopatiska drag där Bret Easton Ellis American Psycho tycks verka som föregångare.

Mer utmanande hade det lätt blivit om man placerat en kvinna i rollen som egocentrisk och känslokall mansslukerska. Eller åtminstone valt en miljö som inte lika lätt kan sammankopplas med manschauvinism och narcissistiskt nervsammanbrott.

Lisa Gidlöf

Publicerad: 2008-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 13:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3134

5 kommentarer

Vill bara påpeka att jag får rapporter om att den skall finnas malware på er sida, varje gång jag går in på den. Vänliga kolla detta. Jag är macägare, så då är inte direkt riktat till mig, men jag vill inte sprida vidare en massa skit till mina pc-vänner.

Daniel M Oregistrerad 2008-12-10 13:46
 

Vi har sett det också och tittar på anledningen till det …

Kal Ström Oregistrerad 2008-12-10 14:53
 

När öppnar forumet igen??

KICKED A BOY Oregistrerad 2008-12-10 23:16
 

Jag tyckte boken var helt fantastisk faktiskt. Ett enormt genombrott. Bra med en ny stjärna på den svenska författarhimlen.

Gustav Oregistrerad 2008-12-17 02:28
 

[...] tidigare böcker Vänninan, Storlek 37 och O.s.a. Yesim Bilgic skriver också stilsäkra romaner (Pause/Play och Defekt) om manliga psykopater i nutidsstockholm, de är hemska och totalt utan empati men [...]

Bästa Stockholmsskildringarna | dagensbok.com Oregistrerad 2010-04-16 16:11
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?