Recension

: Män som hatar kvinnor
Män som hatar kvinnor Stieg Larsson
2005
Norstedts
7/10

Mycket mer än styrfart för en debutant

Utgiven 2005
ISBN 9113014080
Sidor 566

Om författaren

Fotograf: David Lagerlöf

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han jobbat 20 år på TT. Han var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser.

Sök efter boken

Stieg Larsson avled hastigt för ungefär ett år sedan. Innan dess hann han lämna in sina tre skönlitterära manus till bokförlaget Nordstedts, Millennium-trilogin. Och det ska läsare av genren kriminalromaner vara glada över.

Om hans plötsliga död bidragit till uppmärksamheten kring hans kritikerrosade debut, Män som hatar kvinnor, är svårt att avgöra, säkert har det nån betydelse men det spelar inte någon större roll tycker jag.

Någon debut av det skrivna ordet är det dock inte för Larsson. Som chefsredaktör av den antirasistiska tidningen Expo och medförfattare och redaktör till debattinbjudande böcker har Larsson vanan inne. Och det märks. Hans journalistiska ådra och hans eget liv speglar inte bara av sig i språket utan även i romanens huvudkaraktär och leverne.

Den samhällskritiska ingrediensen fattas alltså inte i Män som hatar kvinnor. Även om titeln avslöjar en hel del så brottas huvudrollsinnehavaren Mikael Blomkvist med maktmissbruk och råbarkade finansrävar. Mörkret kan dock skingras med god grävande journalistik långt ifrån skvallerpressen. Blomkvist, journalist och ansvarige utgivare och delägare av tidskriften Millenium har god lust att gräva ner sig med en flaska whiskey hemma i soffan. Bränd efter ett journalistikiskt felsteg och ditsatt för förtal är han hårt granskad av sin egen yrkeskår. Det är dags att ta en time-out.

Samtidigt har den gamle old school-industripampen Henrik Vanger på gamla dar beslutat sig för att en sista gång försöka att hitta familjemedlemmen Harriet. Hon är broderns barnbarn som under mystiska omständigheter försvann från familjens gård för snart 40 år sedan. Ett känsligt kapitel i familjens Vangers familjehistoria, särskilt för en del av familjens bittra och ljusskygga medlemmar. Och vem passar inte bättre för uppdraget än Mikael Blomkvist. Han lockas till Vangers gods i tron om att det uppdraget handlar om en biografi.

Larsson vevar så sakta igång sin roman. Han punktsvetsar i kapitel efter kapitel och snart är ramen konstruerad. En värld av maktmissbruk, psykopatiskt övervåld och hämnd ljuva hämnd levereras. Att en journalist löser fallet Harriet och inte en kaffedrickande kriminalare är, om inte oväntat, i alla fall ett litet abvbräck från kriminalromanens mall. Jag kan visserligen tycka det spårar ur en aning när Larsson så småningom låter en ung researcher, Lisbeth Salander 24, bli den obligatoriska assistenten i kriminalromanen. Socialt missanpassad, antagligen med en släng av Aspergers syndrom, och en oövervinnelig hacker smakar Salander lite surt schablon. Trist. Att hon dessutom hamnar i herr Blomkvists säng ger trovärdigheten en extra knäck.

Bortsett från detta är det driv i romanen, trots dess längd på 566 paginerade sidor. Man får väl ha överseende med irritationsmomenten och istället beundra Larssons förmåga att knyta ihop den stora säcken. Men jag undrar varför inte Larsson mycket tidigare än 2002 satt igång och skriva deckare? Han borde ju haft outsinliga källor av stoff till romaner som journalist och expert på högerextremism.

Som tur är väntas uppföljare till våren 2006, Flickan som lekte med elden. Håll utkik!

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2005-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-04 00:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1851

25 kommentarer

Jag kan instämma i den positiva recensionen och rekommendera den till alla att läsa. Både spännande och tänkvärd!

Henrik E Oregistrerad 2005-12-15 22:05
 

Instämmer! Jag kunde inte sluta läsa, hela natten försvann!

britt-marie Oregistrerad 2005-12-15 22:36
 

Jäkligt bra bok. Men jag håller verkligen inte med att Lisbeth Salander skulle vara någon trist schablon. Tvärtom ger hon boken den extra krydda som behövs. Utan henne hade boken inte varit läsvärd. Märkligt att man kan ha så olika syn på saker.

Julia Oregistrerad 2007-01-07 00:39
 

Jag är en person som läser mycket sakta.
Har aldrig läst en så tjock bok så snabbt.
Boken 2006:s höjdare

Lennart Hanson Oregistrerad 2007-01-19 15:02
 

varför läsa stieg larsson när man kan läsa stig larsson?

Jonatan Oregistrerad 2007-02-08 16:02
 

Jag har väligt svårt att förstå uppmärksamheten kring denna bok. Lisbeth Salander är def. en schablon. typ stålmannen som datorexpert, oövervinnerlig. Huvudpersonen själv känns som önsketänkande från författaren, sex lite när han vill, med den han vill. Att sedan upplösningen känns extremt osannolik fullbordar bara misslyckandet. 4 av 10, inte mer är den värd!

Stig A Oregistrerad 2007-02-24 20:34
 

Att bygga en historia runt bibliska mysterier, nazism, sex, mord och mystiskt försvunna personer och leverpastejsmackor är enligt min mening inte speciellt orginellt.

Mästermannen Oregistrerad 2007-04-03 12:37
 

Bästa med boken är miljön och huvudkaraktärerna. Det sämsta är tyvärr huvudstoryn som aldrig fängslar. Men jag har inte läst på fem år och har fått tillbaka lästlusten av denna bok.

Magnus H Oregistrerad 2007-04-10 10:46
 

Jag läste, Män som … och Flickan …., med en stor förtjusning. Lite overkligt att Lisbeth kunde så mycket om datorer, progammering, språk, och kunde boxas som ett profs kändes overklig. Men om man bortsåg ifrån dessa "små" detaljer då tycte jag mycket om storyn. Lika overkligt som Carl Gustav Hamilton, men jag bara NJÖT oc vill ha mer. Magnus Masson från Island

Stieg Larsson Oregistrerad 2007-04-25 13:44
 

Har läst de två första böckerna och totalälskade dem. Lisbeth gör mer än halva läsupplevelsen. Varför ska inte en ung kvinna kunna vara så envis, stark och intelligent utan att bli en schablon? Härligt också att känna författarens jämställdhetstänk böckerna igenom. Inte vanligt av en manlig författare i 45 årsåldern!

Josefin Oregistrerad 2007-04-28 18:01
 

Välskrivet, men tyvärr med trista svenska deckarschabloner: slentrianmässig samhällskritik från vänster- check, hjälten är en skjutjärnsjournalist med hjärtat till vänster men med gott om pengar och fina bostäder- check, skurkarna är företagsledare och nazister – check, den störiga missanpassade AFA-tjejen är både geni och llevande vapen – check…etc etc.

Martin Oregistrerad 2007-11-14 18:00
 

Poliser, poliser och poliser. Deckargenren måste självfafallet innefatta poliser, men var är känslan? Salander en ung kvinna på 26 år som ruffat åt sig 3 miljarder och är oövervinnlig, vilket tyvärr också bäddar för succé här i Sverige. Detta eftersom den gemene läsaren här i Sverige är i total avsaknad av känsla och patos. Utan här skördar de tekniska författarna framgång, trots att de saknar lidelse i sitt skrivande. Behöver jag nämna Guillou, Marklund och i syynerhet Larsson som representativa. Författarnas svar på musikens Ace of base.Ps ska ni läsa en litteratur så håll ögonen öppna vid nästa års jul när "Smak av glas" kommer ta marknaden med storm.

Assar Andersson Oregistrerad 2007-12-06 03:24
 

När kommer Smak av Glas? Har också hört om den. Är den någon som vet så tacksam för svar.Puss

Jasmin Berg Oregistrerad 2007-12-06 04:01
 

Alla tre böckern är underbara, har man väl börjat läsa går det verkligen inte att sluta! En bok för alla, verkligen!

Elisabeth Oregistrerad 2008-01-10 19:55
 

Förstår inte att denna bok fått så mycket uppståndelse. Förmodligen beror det väl på Stiegs tragiska bortgång.

Boken innehåller ett par intressanta figurer, men handligen är rätt tråkig och det mesta känns som kopior av Mankell, Marklund och Sjöwall/Wahlöös böcker.

Tråkigt med böcker som är föga nyskapande, och för att dölja det så blir det en helt otroligt och overklig upplösning på det hela.

Kaj Oregistrerad 2008-02-01 12:26
 

Själv brukar jag aldrig läsa böcker, jag började läsa män som hatar kvinnor och hade lite svårt i början, det ändrades ganska snabbt och jag kunde inte sluta läsa. vaknade i morse och började läsa 3,5 timme senare var den slut och nu ska jag börja på den andra. Otroligt bra bok, spännande och välskriven!

Annika H Oregistrerad 2008-02-26 14:16
 

Varför döps man till Stieg och inte Stig?
Hur ska Stieg uttals – Stjeejg?

Markus Celander Oregistrerad 2008-06-29 13:19
 

Varför heter man Celander och inte Selander? Och hur ska det egentligen uttalas? Kelander? Eller Selander? Kanske Tjelander?

micke Oregistrerad 2008-06-30 00:26
 

Han döptes till Stig. Stieg kom sig av en överenskommelse med Stig Larsson, den andre, så de skulle slippa bli ihopblandade..

Mickel Oregistrerad 2008-07-16 13:46
 

Det här vill man inte missa. Långt snack om Stieg. Kolla in intervjun med en av Stiegs vänner. Finns på http://www.barstol.nu/2008/10/03/stieg/

Måns Oregistrerad 2008-10-03 13:09
 

Underbar trilogi! Lisbeth Salander ger en extra krydda i det hela. Har 120 sidor kvar av Luftslottet osv.
Snyft..

Billy S Oregistrerad 2009-01-07 18:15
 

Helt otroliga böcker alla tre….

Magnus S Oregistrerad 2009-01-09 20:28
 

Man säger ALDRIG att någon har en släng av Aspergers Syndrom, då finns ingen förståelse, allt spricker! Vilken vattenmelon är det som skriver recensionen, undrar Darwin?

Darwin Oregistrerad 2009-03-21 01:15
 

Darwin, hur menar du nu? Jag tror att recensenten är fullt medveten om att aspergers syndrom är en störning, och inte något man får en släng av. Recensenten försöker bara beskriva hur Salander är som person, och lyckas med det. För människor vet exakt vad recensenten menar.

Medlem 2009-03-21 14:16
 

[...] man läsa om ett mer nutida Stockholm är vinnarna av deckar- och seriekategorierna: Stieg Larssons Milleniumtriologi och Martin Kellermans Rocky, ett bättre [...]

Bästa Stockholmsskildringarna | dagensbok.com Oregistrerad 2010-04-16 14:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?