Recension

: Flickan som lekte med elden
Flickan som lekte med elden Stieg Larsson
2006
Norstedts
6/10

Eldig fortsättning på trilogin

Utgiven 2006
ISBN 9113015303

Om författaren

Fotograf: David Lagerlöf

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han jobbat 20 år på TT. Han var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser.

Sök efter boken

Förra året var det Män som hatar kvinnor, tilldelad Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman, och i år kommer uppföljaren Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson. Med största sannolikhet kommer den klättra högt på försäljningslistorna under sommaren.

Den andra boken av Larsson sparkar handlingsmässigt igång ungefär var den inledande delen i den så kallade Millenniumtrilogin slutar. Ekonomisk oberoende återvänder den demoniska Lisbeth Salander från en årslång semester och hennes klåfingriga hackerfingar dras spontant mot sina gamla antagonister och vänner.

Larsson dyker ner i ett ännu djupare helvete än i Män som hatar kvinnor och journalisten Mikael Blomkvist får sätta tänderna i traffickinghärvor med Österuropa, prostitution och tveksam svensk säkerhetspolitik. När några mord inträffat och några gamla lik grävts upp tar manipulativa och makttörstande intriger skruv och Salander tvingas mot sin vilja inleda ett elektroniskt samarbete med Blomkvist igen.

I Flickan som lekte med elden har Larsson skruvat upp våldsskildringarna och tempot några snäpp. Ett exempel är att Paolo Roberto plötsligt stryker förbi och givetvis ger sig in ett vilt slagsmål. Det är ett spännanden grepp att blanda in verkliga människor i en övrigt fiktiv deckare. Och det är säkert något vi kommer att se mer av men samtidigt känns det som ett lätt sätt att vinna några närliggande associationspoäng. I retrospektiv förlorar Larsson också några trovärdighetspoäng.

Men i samma andetag erbjuder Larsson läsaren att ta del av ett socialt engagemang. Det är främst myndighetsutövningen mot Salander och hennes korståg mot män som hatar kvinnor som återkommer i Flickan som lekte med elden. Den självsäkra Blomkvist delar Salanders hat mot härsken maktutövning men är Salanders motsats i angreppssättet. Instinktiv reaktion står i kontrast till metodiska undersökningar och pennan som vapen.

Och den där klyshan som du väntat på, den kommer jag inte att rabbla upp (men det gick väldigt fort att vända bladen i Flickan som lekte med elden).

Ranald MacDonald

Publicerad: 2006-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-04 00:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2096

6 kommentarer

Intrigen är tämligen tafflig och förutsägbar. Tempot bromsas av irriterande orimligheter och omständliga utvikningar

Emil Oregistrerad 2006-07-20 23:01
 

Efter att ha läst första boken ville jag veta mer om Lisbeth S.
Min son berättade att hans chef nog var kär i Lisbeth. Jag själv skulle vilja träffa henne. Hon är min nya idol. Hoppas hon är med i tredje boken.

Lennart Hanson. Oregistrerad 2007-01-19 15:08
 

Visst går det fort att vända bladen. Lättläst deckare med intrig som gör att man vill vidare. Bra som deckare! Men – jag kan inte förstå syftet med att upprepat glorifiera fria relationen. Varifrån kommer denna bitterhet? Man blir lätt deprimerad av att en så intelligent författare verkar ha mist tron på tvåsamheten, värdet av lojalitet o trohet. Eller – vill han "bara" få oss att tänka till?

lisen Oregistrerad 2007-02-18 12:28
 

Någon som vet vad tredje delen heter? och när den kommer ut?

Sandra Oregistrerad 2007-05-29 20:39
 

Sandra: den heter "Luftslottet som sprängdes" och har precis kommit ut.

Stina Sigurdsson Redaktionen 2007-05-29 21:56
 

Ær nyfiken på varfør Paolo Roberto hamnade i boken. Kænde Stieg Larsson och Roberto varandra eller var det førfattarens egna ide´?

Lena Oregistrerad 2007-11-07 15:13
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?