Recension

: Målvakterna - Från Sigge Lindberg till Thomas Ravelli
Målvakterna - Från Sigge Lindberg till Thomas Ravelli Christer Isaksson
2001
Wahlström & Widstrand
7/10

Knappast något stolpskott

Utgiven 2001
ISBN 9146181601

Om författaren

Christer Isaksson, journalist, författare och före detta målvakt, är frilansskribent och medverkar bland annat i SvD och Finanstidningen. Har tidigare utkommit med boken ”Perssons sidor- en initierad skildring av Göran Perssons ledarskap” (1999) och hade under 1980-talet uppdrag i socialdemokratiska partiet där han var medarbetare hos Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén.

Sök efter boken

Mitt förhållande till fotboll i allmänhet och dess målvakter i synnerhet är väl att betrakta som synnerligen bristfälligt. Förutom en trist oavgjord allsvensk match mellan MFF och IFK Norrköping i mitten av nittiotalet samt en och annan division II-match är erfarenheten enbart ett ytterst fåtal trevliga manliga bekantskaper med spelare i ”Kom igen då Bosse-ligan”. Vad har då en bok med 250 sidor fullspäckad information kring ett antal för mig mer eller mindre okända fotbollsmålvakter att erbjuda?

Mycket. Som att det till exempel går att göra väldigt många kopplingar från denna folkliga idrott till hela samhällsstrukturen och den utveckling som skett från tidig modernism till dagens samhälle. I boken får vi stifta bekantskap med fem landslagsmålvakter som är att betrakta som Sveriges största under hela 1900-talet. Sigge Lindberg, Sven ”Berka” Bergquist, ”Rio” Kalle Svensson, Ronnie Hellström och Thomas Ravelli. Dessa fem herrar dominerade det svenska landslagsmålet i sex årtionden och spelade över hälften (sammanlagt 378 till antalet) av seklets landskamper.

Målvaktens unika position i laget, att klara sig på egen hand och att i många sammanhang känna sig utanför det ordinarie spelet, då det sällan finns någon som täcker upp eller räddar bollen när laguppställningens siste utpost inte bemästrar situationen, gör att det känns väldigt märkligt att de som i de yngre spelåren som blir fotbollsmålvakter, är de som inte bedöms ha kvalifikationer att göra någon nytta ute på planen.

Christer Isaksson vägleder oss i vad som krävs och vad som har gjort att landslaget har haft sådana enastående bollstoppare. Här får vi veta att i fotbollens ungdom var målet tomt och att måltjänsten inte tillsattes förrän 1869. De första målvakterna var dessutom inte lika starka, snabba och med en blick för spelet som vi är vana vid. De första målvakterna skulle ha andra egenskaper än bollsinne. Ju större målvakt desto bättre, gärna med händer som dasslock.

Men utvecklingen gick framåt och i detaljerad form får vi möta alla fem stormålvakter, deras uppväxt, karriär, privatliv och ålderdom. Isakssons strävan är att göra en sammanfattning med överblick över hela perioden från det att Sverige spelade sin första landskamp (mot Norge, 11-3) fram till idag, men med ett tydligt fokus på 5-gruppen. Tyvärr är det just denna sammanfattningssträvan som gör att boken ibland blir lite väl utsvävande och alltför detaljerad och där det ofta finns en önskan att få med allt i kronologisk ordning, vilket gör att den som är relativt oinvigd i fotbollshistorien känner sig aningen förvirrad.

Styrkan i detta gedigna verk målvaktshistoria ligger inte enbart i själva detaljerna kring målvakten och dennes förtjänstfulla arbete, utan även i de kopplingar som är gjorda till tiden i vilken dessa hjältar briljerade. När Sigge var som störst och blev erbjuden ett proffskontrakt i storklubben Arsenal tackade han nej. Inte kunde man väl lämna Sverige, sin skånska hembygd och det stolta klubblaget för en osäker framtid i ett främmande land?

Vid tiden för fotbollens genomslagskraft genomgick storstäderna en dramatisk omvandling där industrialisering, urbanisering och modernisering påverkade stadens utbredning, kommunikation och produktion, och där barnarbete försvann och 8-timmarsdagen infördes, vilket gjorde att ungdom och arbetare fick mer tid till fritidsaktiviteter. Denna sunda, stärkande och sociala idrott hölls om ryggen av politiska, sociala och medicinska instanser och kom således även att betraktas som arbetarnas idrottsgren. Föga överraskande är också det faktum att fotbollshuliganismen hade premiär redan på 20-talet, då polis och arga svenska fans stormade planen och ville ge en och annan italiensk spelare en örfil.

För den riktigt nördige fotbollsfantasten finns dessutom ett mastigt slutkapitel med statistik över målvakter och deras debutmatcher, bästa målvaktsklubben, allsvenska målvakter, VM- och OS-turneringar etc. Vem som Isaksson och dennes sparringpartners i sammanfattningen av boken ser som tidernas bäste målvakt skall inte avslöjas här, annat än att karln hade en oerhörd förmåga att vända i luften.

Camilla Wennerström

Publicerad: 2001-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 22:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #221

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?