Recension

: Hur kan man tro? Om tro och vetande i vår tid
Hur kan man tro? Om tro och vetande i vår tid Stig Dellström
2001
Wahlström & Widstrand
6/10

Att tro eller att veta?

Utgiven 2001
ISBN 9146180850

Om författaren

Stig Dellström växte upp i Älvsjö utanför Stockholm på 50-talet. Han är teol.lic i religionsfilosofi och arbetar som kyrkoherde i Fresta församling utanför Stockholm. ”Hur kan man tro?” är Stig Dellströms första bok. Han har tidigare deltagit i religionsdebatten genom ett flertal artiklar i svensk dagspress och i kyrklig och teologisk fackpress.

Sök efter boken

I Stig Dellströms bok Hur kan man tro? Om tro och vetande i vår tid diskuteras just frågor som rör tro och vetande, och vart gränsen däremellan går. Dellström går bland annat igenom olika teologers lösningsförsök på konflikten mellan religion och vetenskap, diskuterar vetenskapens roll i förhållande till religionen, reder ut språkliga betydelser och avslutar genom en diskussion om hur man kan förhålla sig till problemet tro och vetande.

Hur kan man tro? Om tro och vetande i vår tid är på sätt och vis en fortsättning på den hetsiga religionsdebatt som blossade upp på 50-talet i och med den tidigare professorn i praktisk filosofi i Uppsala, Ingemar Hedenius, religionskritiska bok Tro och vetande. Boken väckte rabalder inom den teologiska världen i Sverige och Hedenius ”tre postulat” har sedan dess bildat stomme i den intellektuella religionskritiken i Sverige.

Boken är tänkt som en slags introduktion och säger sig inte kräva några förkunskaper i varken filosofi eller teologi. Dellström förklarar på ett enkelt sätt och illustrerar med många exempel, vilket gör det ganska lätt och överskådligt. Men det är ändå frågor som kräver tankeverksamhet att sätta sig in i, så jag rekommenderar inte boken som snabbläsning.

Visst finns det ett kristet förhållningssätt i boken, men det känns inte påtvingat. Snarare gör det en liten hedning som jag nyfiken på livsåskådningsfrågor. Den här en bok för den som är intresserad av ”livsåskådning och sätten att se på vår värld och verklighet” som bokens baksida uttrycker det, och som efter en lång vinter längtar efter lite hängmattsfilosoferande.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2001-06-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 09:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #220

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?