Recension

: Krigsdagböcker 1939-1945
Krigsdagböcker 1939-1945 Astrid Lindgren
2015
Salikon förlag
7/10

”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!”

Utgiven 2015
ISBN 9789187659041
Sidor 366

Om författaren

Roine Karlsson
Fotograf: Roine Karlsson

Astrid Lindgren (1907-2002) är en av våra mest folkkära författare. Hennes böcker om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Mästerdetektiven Blomkvist, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och många, många andra har lästs av generationer barn över hela världen och dessutom gett upphov till en rad filmer och tv-serier. Själv mottog Lindgren en rad priser och utmärkelser och sedan 2002 delas ALMA-priset, världens mest prestigefyllda barnbokspris, ut till hennes minne.

Sök efter boken

Den 1 september 1939 inleds andra världskriget och Astrid Lindgren skriver i sin nystartade dagbok: ”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!” Sedan fortsätter hon ända fram till freden att göra reda för kriget genom tidningsklipp kompletterat med den information hon får sig till livs på brevcensuren där hon arbetar.

Krigsdagboken i original består av 17 böcker och det som är utgivet är främst Astrid Lindgrens texter och kommentarer till tidningsurklippen hon samlat. Bokens utgivare har alltså lagt fokus på Astrid Lindgrens texter medan hon själv lade fokus på det tidningarna skrev. Utgivaren har samlat de urklipp som är direkt kommenterade men hoppat över de klipp som inte nämns. Det är ett naturligt urval, det är ju Astrid Lindgrens tankar vi är intresserade av, vi vet ju redan vad som hände i kriget. Trots det begripliga i urvalet kan jag tycka att det är lite synd. Tidningsklippen ger en verklighetsprägel och en nu-känsla som många andra källor saknar och när nu någon bemödat sig med att samla allt i realtid hade man gärna tagit del av alltihop.

De klipp som ändå tagits med i boken samlas i sjok här och där vilket gör att man får bläddra fram och tillbaka om man vill läsa Astrid Lindgrens kommenterar i direkt anslutning till klippen. Anledningen till att jag vill ha alltihop, och i rätt ordning, är förstås att det här är en så annorlunda krigsskildring och aldrig tidigare har jag läst något som fått mig att leva mig in i hur kriget upplevdes i Sverige. Den där gnagande oron över att kriget skall sprida sig också hit, det dåliga samvetet över att ha det så bra när alla andra lider och funderingar över när vanvettet skall ta slut: nästa år måste det väl bli fred?

Astrid Lindgren är ännu inte någon känd barnboksförfattare under kriget men man känner igen hennes stil och ton. Det är också under den här perioden som hon debuterar och i slutet av dagboken finns tankar kring skrivandet och hur skrivandet fungerar som en tillflyktsort för henne och som en räddningsplanka undan tristessen när hon blir sängliggande med ett benbrott.

Kerstin Ekman har skrivit ett förord till boken och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman har transkriberat dagböckerna och skrivit ett efterord.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-05 15:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6179

2 kommentarer

Det er en veldig spennende utgivelse som jeg har store planer om å lese. I norske medier har det naturlig nok blitt trukket ut hva Lindgren kommenterte om Norge, og det er veldig interessant å finne ut hvordan dette opplevdes på den svenske siden. Og Astrid Lindgren, da!

Signe Oregistrerad 2015-07-05 12:29
 

Ja, hon skriver ofta inkännande om våra nordiska grannar, både Norge och Finland.

Cecilia Bergman Redaktionen 2015-07-05 15:00
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?