Recension

: Tystnadens triumf
Tystnadens triumf Gabriel Byström
2014
Ordfront
8/10

Skrämmande utveckling i Ungern

Utgiven 2014
ISBN 9789170377860
Sidor 255

Om författaren

Gabriel Byström (född 1969) är journalist och sedan 2006 kulturchef på Göteborgs-Posten. Tystnadens triumf (2014) är hans debut i bokform.

Sök efter boken

Det börjar med en scen från februari 2009. En ung familj väcks brutalt mitt i natten av att en molotovcocktail kastas in i deras hus. Pappan rusar ut från det brinnande huset för att sätta sin fyraårige son i säkerhet, men utanför dörren väntar någon med hagelgevär. De båda skjuts till döds och ytterligare ett barn blir svårt skottskadat. Ändå vill polisen inte ens öppna en mordutredning. Kulhålen i kropparna anser de kommer från spikar i nedfallande bjälkar, och branden har förmodligen startat genom en olaglig elanslutning.

Varför? Ja, familjen är ju romer. Attacken mot dem var en i en hel rad attentat mot slumpvis utvalda romer, utförda av en utbrytargrupp från numera förbjudna Ungerska gardet, kopplade till det fascistiska partiet Jobbik, som vid valet i våras fick drygt 20 procent av rösterna. Och det där med ”numera förbjudna” behöver man inte ta så hårt på. Det ser bra ut på papper, att plocka fram vid internationell kritik, men det finns gott om andra, liknande organisationer med samma agenda. Nya ungerska gardet, till exempel.

Grejen är att journalisten Gabriel Byström öppnar sin bok Tystnadens triumf med den där mordscenen med koppling till Jobbik – och därefter konstaterar han att Jobbik, det förmodligen mest beryktade partiet utomlands, inte ens är det största problemet. För det är inte Jobbik som har makten, även om de tycks fungera som den mest livskraftiga konkurrenten till regerande Fidesz.

Fidesz beskrivs av statsvetare som stående till höger om Sverigedemokraterna. De fick vid valet 2010 två tredjedelar av rösterna, vilket gav dem den kvalificerade majoritet som behövs för att göra om grundlagar och bland mycket annat se till att få lika stor majoritet i årets val. Genom att göra om valsystemet behåller man tvåtredjedelsmajoriteten, trots att man 2014 faktiskt fick under hälften av rösterna. Dessutom har man infört dubbla medborgarskap för ungrare som sedan Trianonfördraget 1920 hamnat utanför Ungerns gränser (ja, drömmen om Storungern är i hög grad levande), och för dessa har det inte bara blivit betydligt lättare att rösta än för andra utlandsungrare – de som röstar gör det till 95 procent på Fidesz.

Byströms bok är som en katalog över en enormt skrämmande utveckling. Eller, det beror förstås på var man står politiskt. Högerextremister i Europa följer ju Ungern med både intresse och entusiasm, men också kollegorna i EU-partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, gör sitt för att dämpa kritiken. Inte minst den före detta sverigedemokraten Erik Almqvist, som efter järnrörsskandalen utvandrat till Ungern, rapporterar förnöjt därifrån. Så visst kan man också tolka Fidesz framgångar som en grundkurs i hur man behåller makten, vänder samhällsgrupper mot varandra, omtolkar det förflutna och systematiskt tystar oppositionen.

Byström skildrar det i alla fall konkret och levande, inte minst genom ett rikligt intervjumaterial med politiker, journalister och vanliga medborgare. Att jag däremot inte faller pladask för hans språk, utan hakar upp mig särskilt på meningsbyggnaden, känns som en liten invändning i sammanhanget. Tystnadens triumf är en ofta läskig, hela tiden angelägen lägesrapport.

Ella Andrén

Publicerad: 2014-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-31 20:19

Kategori: Recension | Recension: #5860

3 kommentarer

Jag tycker att det är verkligen skrämmande att man skriver såna lögner om ett land som man inte känner.
Faktum är att under socialistiska regeringen en seriemord begåtts mot romer (liknande Breiviks fall). Sådant har inte hänt alltsedan.
Faktum är att mördarna inte hade någon anknytning till Gardet eller Jobbik.
Vet du varför dubbla medborgarna inte röstar för MSZP/Gyurcsany? Vet du hur många röster Fidesz fick från dem? (Ungefär 60000-70000).
”Fidesz beskrivs av statsvetare som stående till höger om Sverigedemokraterna.” Den här meningen är bara skoj och visar hur partisk journalisten är.

Laszlo Simon Oregistrerad 2014-10-22 22:51
 

Det har inte hänt och mördarna hade ingen koppling till gardet? Argumentation på hög nivå…

Pricken Oregistrerad 2014-10-23 00:30
 

Du har rätt. Jag kan bara påstå att jag har läst igenom samtliga källor på ungerska och det närmaste koppling som finns där är att de deltagit på en offentlig evenemang av gardet men de tänkte gardet var för mjukt. Däremot har jag läst i tyska och svenska tidningar att de var eller hade varit medlemmar av gardet, men utan någon referens. Därför tror jag att dessa journalister ljuger.

Det är också intressant (som du kan också läsa i ungerska tidningar, men inte på tyska eller svenska), att minst en av gärningsmännen skuggades av den ungerska underrättelsetjänsten just innan morden började.

Anders är en skicklig journalist, han skriver meningar som det här: ”Enligt uppgifter från European Roma Rights Centre har minst 20 allvarliga attacker ägt rum mot romer i Slovakien, Ungern, Tjeckien och Bulgarien under första halvåret 2012. Tio av dem med dödlig utgång.”
Men om du kollar källan (http://www.errc.org/cms/upload/file/attacks-list-in-hungary.pdf) du får se att enligt ERRC ingen roma mördades i Ungern sedan 2009.
Hoppas att du medger att min argumentation inte är på lägre nivå en den av skribenten.

Laszlo Simon Oregistrerad 2014-10-23 18:28
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?