Recension

: Svenne
Svenne Per Nilsson
2006
Rabén & Sjögren
7/10

Jag gjorde bara som jag blev tillsagd

Utgiven 2006
ISBN 9789129664768
Sidor 286

Om författaren

Per Nilsson föddes 1954 i Malmö, men är numera bosatt i Sölvesborg. Han har tidigare jobbat som högstadielärare, men debuterade som författare 1986 med Mellan vakna och somna. Sedan dess har han bland mycket annat skrivit Hjärtans Fröjd (1993), Sjutton (2002), Svenne (2006) och Otopia (2014). Per Nilsson har också varit ledamot i Svenska barnboksakademin (1997-2010).

Sök efter boken

Svenne handlar om Fredrik Svensson: en vanlig kille som dras med i ett populistiskt parti lett av den karismatiske Nils Dackeman. I början verkar allting bra och allt Dackeman säger är vettigt, men ju längre tiden går desto mer spårar allt ut tills man inte vet var det sunda förnuftet slutar och nazismen börjar.

Per Nilsson är sig lik. Bokens teman har vi sett förut: det här om vem som styr oss, vem som egentligen bestämmer, om vi är oss själva eller om vi spelar redan förutbestämda roller. Det har varit huvudtemat i flera av Per Nilssons böcker, till exempel Anarkai och hans, i mitt tycke, bästa bok Ett annat sätt att vara ung.

Sin vana trogen låter Nilsson karaktärer från någon annan av hans böcker dyka upp i en biroll, denna gång hälsar Milena på. Milena från bland annat nyss nämnda Ett annat sätt att vara ung och framför allt från de böcker för yngre barn som specifikt handlar om henne. Milena har blivit äldre och ställer Svenne till svars för allt som har hänt, och hela boken är Svennes förklaring till Milena, efteråt, vad det var som egentligen hände. Och det är hans oskyldighetsförklaring. För han gjorde ju ingenting. Han har ingen skuld, han visste inget, han gjorde bara som han blev tillsagd.

Ja, berättelsen känns igen. Det är berättelsen om främlingsfientligheten, om intoleransen, om populismen, om nazismen, och var vi kan hamna om vi glömmer bort att ha i bakhuvudet vad som hände förra gången.

Det är alltid trevligt att läsa en ny bok av Per Nilsson. Jag känner igen mig, det känns tryggt och bra. Hans små vinkningar till oss som har läst nästan allt han skrivit är sådant som glädjer. Och boken är viktig, temat är viktigt. Men tyvärr, måste jag säga, Svenne hör inte till hans bästa. Svenne blev tilldelad Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok i höstas. Visst var det på tiden att Per Nilsson fick priset, men lite känns det som att det var för en annan bok än den här. Kanske var det för de böcker han har skrivit tidigare och som är så förbaskat glimrande skitbra. För det är inte Svenne. Tyvärr, måste jag säga.

Inte glimrande, men dock bra nog.

Textutdrag (Visa/göm)

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2007-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 14:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2417

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?