Recension

: Migrationens kraft - Därför behöver vi öppna gränser
Migrationens kraft - Därför behöver vi öppna gränser Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt
2012
Hydra Förlag
8/10

Den nationella välfärdsstaten som hinder för global solidaritet

Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt presenterar här ett 119 sidor långt debattinlägg där de i enlighet med klassiskt liberala värden argumenterar för människans fria rörlighet. Sedan i höstas har den svenska migrationsdebatten tagit fart i och med att Centerpartiet i ett utkast till nytt idéprogram förespråkar fri invandring och öppnare gränser. För oss som är intresserade av migrationsfrågor har det varit en mycket intressant debatt som har handlat både om idéer, visioner och pragmatik. Väldigt många människor, från hela den politiska höger-vänsterskalan, är principiellt för att människan skall ha rätt att röra sig fritt för att undslippa nöd och för att kunna skapa sig ett bättre liv någon annanstans. Denna fria rörlighet har gått från att tidigare ha varit normaltillståndet hos människan, till att i modern tid regleras av nationalstater.

Och det är väl just där pragmatiken måste ta vid. För precis som fri rörlighet är ett liberalt värde, så är även friheten att ingå avtal det. Svenska folket och staten har ett avtal där vi betalar skatt och staten ser till att medborgarna kan leva ett hyfsat liv. Är vi villiga att säga upp det avtalet för att istället ge fler människor möjlighet till ett bättre liv? Det är en ganska jobbig samvetsfråga tycker jag. Jag får problem med min självbild när jag ser mig själv och mitt avtal med staten som egoistiskt och att min välfärd förutsätter att jag förnekar andra människor möjlighet till samma sak.

Kapitel sex, där just detta behandlas, är det mest kontroversiella med den här boken. Författarna argumenterar för att den svenska modellen är ett hinder för integration och hävdar att om människan och systemet kolliderar så är det alltid systemet som måste ändras. Det är väl i sig ett rimligt antagande att den svenska modellen inte kan bevaras om vi samtidigt skall öppna våra gränser, och det kritikerna av den här boken vänder sig emot är i första hand att det är orealistiskt att Sverige ensamt skall börja öppna sina gränser. Den politiska debatten tänker jag inte dra här, den hittar ni lätt på nätet om ni googlar den här boken. Men det är här, i glappet mellan vision och verklighet, som den mest intressanta debatten kan föras. Och även om författarna presenterar sina argument på ett trovärdigt sätt känns det som om deras förslag till förändringar i det svenska systemet, för att på ett smått utilitaristiskt sätt minska mängden lidande globalt, ligger ganska långt ifrån genomsnittssvenskens önskan om hur det svenska samhället skall fungera.

Oavsett var man placerar sig själv ideologiskt, så är detta ett läs-måste för politiskt intresserade. Författarna ger oss fakta om politisk migrationshistoria och är tydliga med när åsikter och egna slutsatser tar vid. Eftersom boken är ett politiskt debattinlägg bör man läsa liknande inlägg från debattörer som förespråkar reglerad invandring för att se vilka fakta som inte uppmärksammas här. Läsupplevelsen försämras något på grund av avsaknad av eftertänksamhet i ordflödet.

Kari Kapla

Publicerad: 2013-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-13 19:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5131

2 kommentarer

Den här boken har redan sågats sönder av Tino Sanandaji. En nyliberal utopi och ingenting annat.

http://www.dn.se/debatt/oserios-debattbok-bakom-forslaget-om-fri-invandring

Keke Sorsa Oregistrerad 2013-03-13 15:21
 

Hej Keke,

Jo, jag har följt med i Sanandajis kritik.
Eftersom det här boken är ett debattinlägg så blir den naturligtvis sågad av politiska meningsmotståndare.
Inte desto mindre så finns det människor som inte betraktar sig som särskilt nyliberala som tilltalas av iden att människan skall kunna röra sig fritt.

Jag tyckte att boken var intressant att läsa och sett ur perspektivet av hur många som upprörs av polisens jakt på papperslösa i reva-projektet känns det som att idén som sådan är värd att utforska närmare.

Hälsningar Kari

Kari Kapla Redaktionen 2013-03-13 18:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?