Recension

: Extra! Allt om Naomi Kleins nakenchock
Extra! Allt om Naomi Kleins nakenchock Johan Norberg
2008
Voltaire Publishing
4/10

Naomi Klein under luppen

Utgiven 2008
ISBN 9789197691765
Sidor 136
Medförfattare Boris Benulic

Om författaren

Johan Norberg, Foto: Mia Carlsson
Foto: Mia Carlsson

Johan Norberg, född 1973, är liberal idéhistoriker, författare och dokumentärfilmare. 2001 kom bästsäljaren Till världskapitalismens försvar. Den har sedermera översatts till 25 språk, bland annat ryska, kinesiska och arabiska. För sina böcker har Johan Norberg bl.a. belönats med det amerikanska Fisherpriset och den tyska Hayekmedaljen. Han skriver regelbundet krönikor i Metro och medverkar ofta i olika svenska medier, bland annat Sveriges Radios Filosofiska rummet.

Johan Norberg.net – Johan Norbergs egen hemsida.

Sök efter boken

Naomi Kleins bok Chockdoktrinen är illa underbyggd och högst tveksam teoretiskt, menar Johan Norberg och Boris Benulic, de två författarna till den här boken. När man granskar hennes bok utmynnar det i inget mindre än en klassisk "nakenchock", framhävs det i löpsdelesaktiga rubriker redan på omslaget till den här lilla boken. Liberalen Norberg och marxisten Benulic gör alltså gemensam sak för att i var sin essä klä av kejsarinnan hennes nya kläder.

Norbergs bidrag inleder med att kritisera Klein för att ha missförstått – eller avsiktligt vantolkat – den nyliberale ekonomen Milton Friedmans åsikter. Här får Norberg in ett par fullträffar när han visar hur Friedman faktiskt tog explicit avstånd från somligt av vad Klein (implicit eller uttryckligt) anklagar honom för. Men Norberg gör sig däremellan skyldig till precis samma sak som han beskyller Klein för: han missförstår eller vantolkar citat från hennes bok, han påstår saker om henne utan att hänvisa till källa, han plockar ut citat ur sin kontext, med mera.

Benulics bidrag inleder för sin del med att anklaga Klein för konspirationsteorier. Retoriskt ett lätt sätt att försöka smutskasta en motståndare på – men särskilt välbelagt känns det inte. Benulic bemödar sig sällan med att ange några källhänvisningar till något av vad han skriver. Jag kan emellanåt inte låta bli att undra om vi verkligen har läst samma bok, så långt ligger hans tolkningar ibland från vad jag kan se att Klein argumenterar.

Källkritisk granskning av fackböcker är alltid viktigt, och båda författarna lyckas emellanåt framhålla viktiga poänger i sin argumentation, om inte annat att Klein är slarvig med en del detaljer i sin skildring. Det gör att den här boken kan vara ett kort och bra komplement att läsa om man nu ändå tar sig igenom Kleins lunta. Däremot känns argumentationen i den här boken inte på långa vägar så trovärdig, än mindre så tillintetgörande, som de båda författarna verkar inbilla sig. Det känns därför oerhört passande att författarna själva väljer att göra kvällstidningsparallellen i sin boktitel: boktitelns påstående om en "nakenchock" visar sig i det här fallet vara ungefär lika överreklamerat som kvällstidningarnas löpsedlar med såna rubriker vanligen brukar vara.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2009-03-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-22 14:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3252

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?