Recension

: F-ordet, mot en ny feminism
F-ordet, mot en ny feminism Petra Östergren
2008
Alfabeta
5/10

Lång väg kvar

Utgiven 2008
ISBN 9789150109672
Sidor 224
Medförfattare Anna Ekelund, Anna Svensson, Boris Benulic, Don Kulick, Inti Chavez Perez, Jonah Nylund, Lars Gårdfeldt, Madeleine Levy, Maria Abrahamsson, Maria Niemi, Maria Rankka, Susanne Wigorts Yngvesson och Susanne Dodillet

Om författaren

Petra Östergren är verksam som författare, föreläsare och debattör. Hon är en av de mest kontroversiella feministiska tänkarna i Sverige. Till hösten påbörjar hon sin forskningsutbildning i socialantropologi vid Lunds universitet. Tidigare har hon gett ut ”Porr, horor och feminister”, ”Slå tillbaka! Handbok i självförsvar för kvinnor” och ”Att komma till ro med det allra värsta.”

Sök efter boken

I F-ordet, mot en ny feminism har socialantropologen och författaren Petra Östergren bjudit in 13 olika skribenter över landet för att ta upp mer eller mindre klassiska feministiska teman på nya sätt. Så långt har hon lyckats. Skribenterna har siktat in sig på trans, våldtäkt, prostution och dildosex ur en ny och ofta kontroversiell vinkel.

Den text som verkligen borde kunna rucka till invanda feministiska tankebanor är journalisten Anna Svenssons text om våldtäkt. Hon berättar av egen erfarenhet om hur samhället reducerar våldtagna kvinnor till handlingsförlamade offer som själva inte kan återta makten över sitt liv. Svensson menar att det här synsättet belyser att kvinnans självförtroende och värdighet sitter mellan hennes ben. Det här leder i sin tur till att våldtagna kvinnor inte ges plats i den offentliga debatten då de inte tas för fungerande människor utan som "skadade-för-livet"-offer.

Skribenten Anna Ekelunds text om abort sätter fingret på något som borde skava till i det feministiska upphöjandet av kvinnans självständighet. Hon menar att den aborterande kvinnan stämmer bra överens med en modern syn på kvinnan som självständig vilket mörklägger alternativ som adoption eller "extra stöd" åt kvinnan. Ekelund ser en pekpinnemoral växa fram, där det är nästintill omoraliskt för en kvinna att behålla sitt barn om hon inte har ett fast jobb och en fast partner som är redo att ta ut full föräldraledighet.

Men de flesta av bidragen har tyvärr inte lika hög argumentskvalité och tydlighet som Svenssons och Ekelunds. Ett av antologins svagaste bidrag är texten om fuck-off pengar. Maria Rankka, VD på tankesmedjan Timbro hävdar att varje kvinna bör lägga undan pengar för att i framtiden kunna göra självständiga val såsom att gå ur en relation eller att sluta på ett dåligt jobb. Vad hon helt tycks förbise är alla de kvinnor som helt enkelt inte har möjligheten att sticka undan den där tusenlappen varje månad, ganska många skulle jag tro.

Och krönikören Boris Benulic är bara pinsam när han påstår att de flesta kvinnor egentligen vill ha gymtränande machomän. Han motsätter sig feminiserandet av mannen med argumentet att om mannnen abdikerar från sin roll som samhällets "förändrare och skapare" så minskar också kvinnans utrymme i samhället(?) Vad han menar med det lämnas åt läsarens förbryllade hjärna. Frågan är om han ens själv har svaret.

När jag långt senare slår igen boken efter att ha läst de 13 texterna och ser tjejen på framsidan, med hyttad näve uppsträckt i luften, så undrar jag hur stort steg den här boken egentligen har tagit mot en "ny" feminism.

Jag tror inte att en samling texter skrivna av 13 vitt skilda skribenter, med olika politisk härkomst, kan bära så långt mot en "ny" feminism. Det blir för splittrat och ofokuserat. Som det är nu fungerar antologin mest som en plattform för diskussion, vilken i sin tur skulle kunna vara det första steget mot en "ny" feminism. Frågan är bara hur livlig den här diskussionen som Östergren efterlyser kan bli med tanke på att de flesta texter i antologin inte är speciellt provocerande.

Lisa Gidlöf

Publicerad: 2008-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 13:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3080

2 kommentarer

Är "trans, djurporr, prostution och dildosex" verkligen klassiska teman för feminismen? Prostitution, förvisso, men resten..?

Niklas Oregistrerad 2008-10-19 11:33
 

[...] Läs gärna Petra Östergrens F-ordet. Om boken i media: SVD, EX1, 2, 3,  DN, AB, GD, HD, SMP, Internationalen, SVT1, 2, 3, 4, Bokhora, Kulturen, Dagens Bok, [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?