Recension

: En snippa om dagen
En snippa om dagen Anna Åhlund
2015
Kartago
9/10

En affirmation om dagen

Utgiven 2015
ISBN 9789175151069
Illustratör Anna Åhlund

Om författaren

Anna Åhlund är illustratör och konstnär som har arbetat med flera av våra kända musik­artister och dessutom skapat konceptliknande konst med årsprojekt som tema; bland annat ”ett shopping­fritt år”, som fick stor uppmärksamhet. I denna anda drog hon 2014 igång En ­snippa om dagen, där hon ritar en ny snippa varje dag och skriver en text till. Bilderna har hon lagt upp på sociala medier och responsen har blivit stor, bland annat med utställning på restaurang Riche i Stockholm. Snipporna sprids, det finns till exempel de som har kopierat och tatuerat snipporna på kroppen.

Sök efter boken

Den här boken är till alla som har en snippa, vill ha en snippa, har haft en snippa eller känner någon som har en snippa.

Jag har alltid ritat snippor. Jag tycker om att rita snippor. Att bilder av snippor väcker alla möjliga sorters reaktioner säger något om hur skev världen är. En dag kommer det inte att vara så konstigt. Tills dess kommer jag att fortsätta rita snippor, helst en snippa om dagen.

Anna Åhlund

Så inleder författaren boken, och hur viktigt är inte detta. Det här är alltså boken för och till alla. Det var från början ett konstprojekt där Anna Åhlund ritade en snippa varje dag och skrev en text till, som hon spred på sociala medier. Nu är snipporna samlade och det gör dem sannerligen starka och spännande tillsammans.

Screenshot_2015-12-18-14-24-07

Innehållet är spretigt och omfångsrikt, men tuschteckningarna har samtidigt ett tema av feminism, styrka och kaxighet som gör mig glad och full av pepp. Jag önskar att den här boken når ut. Snippor har alldeles för lite talan. Snipporna här snackar, spretar och tar plats. De blöder, kommunicerar, förskräcker och förtjusar. De kräver sin rättmätiga plats. Dessa snippor sitter på kvinnor, män och hens. En del flyger självständigt i rymden medan andra grottar in sig i sig själva.

Screenshot_2015-12-18-13-25-59

Det känns som att temat är aktuellt och välbehövande. Nyligen kom Kunskapens frukt av Liv Strömquist och Kvinnor ritar bara serier om mens. Men vi behöver alla mer fittor och ett mer avslappnat möte. Snippan har så mycket att säga. Stanna till, lyssna upp. Snippan är här för att ta plats. För att prata, vara politisk, längtande, rolig, sorgsen och gränsöverskridande.

En snippa om dagen kan faktiskt vara mer än så. Varför hålla igen? Frossa i alla dessa snippor samtidigt. De håller nämligen att återvända till. De är detaljrika och underfundigt smarta.

Screenshot_2015-12-18-13-28-19

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-12-19 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-18 22:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6392

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?