Recension

: Lilla snippaboken
Lilla snippaboken Dan Höjer
2004
Rabén & Sjögren
8/10

Snipp, snapp, snopp

Utgiven 2004
ISBN 912966036
Sidor 77
Illustratör Gunilla Kvarnström

Om författaren

Dan Höjer är född 1964, barnboksförfattare och frilansjournalist. Tidigare har han jobbat i Kamratpostens redaktion, som enligt honom är Sveriges äldsta och bästa tidning för barn. Han har bl.a. skrivit: ”Svenska spökguiden”, ”Deckarboken”, ”Puss & Dass & Pantalong”.

Författarcentrum – Dan Höjer på Författarcentrum.

Sök efter boken

Lilla snoppboken var blå, omslaget var fullt av snoppar. Jag fnissade lite. En hel bok full med snoppar. Gud va kul för kidsen. Tittade mig omkring i bokaffären. Men. Jag hittade inte den. Den andra boken. För det måste väl finnas två. Vi är ju ganska många som inte har en egen snopp. Vi har ju en… ja, vaddå?

Något år senare kom den nu äntligen. Boken vi flickor väntat på. Lilla snippaboken. Ha, ha. Äntligen ett namn. För visst är vi alla överens om att det är ganska märkligt att vår inte har ett namn. Mina föräldrar sa alltid springan. Snopp och springa. Helt ok tycker jag. Däremot reagerade jag när min vän sa framstjärten till sin dotter. Men vad ska man säga då? Fitta, vulva, vagina, slida, musen… Antingen blir det för grovt eller för töntigt. Snippa. Inte helt fel faktiskt. Jag tycker att det är ett bra ord.

För nu finns boken. Den är rosa och på omslaget dansar söta snippor omkring. De är söta, jag lovar.

Boken handlar om det mesta som rör snipporna. Allt från mens och tamponger till skönhetsoperationer av blygdläpparna. Det är en bok som täcker mycket och det är kul att läsa. Jag plöjde hela min bok i ett svep och det var egentligen bara en sak som störde mig och det var att jag inte riktigt förstod vem den vänder sig till. Jag förstår att det är en barnbok och att en snart 30-åring bör känna till allt det här (det gjorde jag också). Men jag funderar på vilken målgrupp de har tänkt sig. Läser från början. Intervjuer med 12-åringar. Sant, kan vara en bra ålder. Författare Dan Höjer. Kopplingar till Kamratposten. Då förstår jag. Dels förstår jag varför den tilltalar mig. Har alltid varit förtjust i Kamratposten och deras sätt att tackla svåra ämnen. Dan Höjer gör det med bravur.

Lilla snippaboken är bra, mycket bra. Det enda är just att jag inte kunde definiera målgruppen. Fast det är ju klart, den är ju för oss tjejer.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-06 15:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1411

12 kommentarer

Ursäkta mig – en bok om små snippor för barn och unga tonårigar tar upp skönhetsoperationer av blygdläppar? Förskräckligt. Tog snoppboken upp kirurgisk penisförlängning?(I så fall också förskräckligt!) Fint att det kom en snippabok – men måste t o m böcker som vänder sig till småtjejer ta upp hur man ändrar på sig och i så grov form som plastikoperationer? Kan de aldrig helt enkelt få vara i fred med sig som de är?

P Oregistrerad 2004-11-10 07:26
 

Det beror helt enkelt på hur man tar upp det… Här nämns det mer som ett konstaterande att en del ändrar på sig, trots att det inte blir till någon fördel.
På något otäckt vis måste väl barn och ungdomar försöka förstå den vuxna vridna världen för att kanske kunna förändra.

Lisa Johansson Medlem 2004-11-10 08:38
 

Jag håller inte alls med dig! Småflickor ska inte ges förklaringar till hur vridna saker som helst, och inte ges ansvaret för att "förändra". Det är mycket bättre att ge tjejerna en skön känsla inför att vara tjej – så drar de slutsatsen själva. Blygdläppsoperationer är så sjukt att de inte ens ska behöva ta ställning till saken! Förresten – var penisförlängningsoperationer med i snoppboken? Jag blev nyfiken.

P Oregistrerad 2004-11-10 08:54
 

Är det inte bättre att de får höra om det i denna form än på andra (sämre) sätt. För tro inte att de inte vet…

Anna Oregistrerad 2004-11-10 10:26
 

Det är ett tänkvärt argument, Anna, men jag tror man markerar bättre hur vansinniga sådana operationer är genom att INTE ta upp dem alls! Utan istället bara visa hur olika snippor kan se ut (precis som snoppar). Man måste inte förhålla sig till alla tokigheter och våldsamheter i precis alla sammanhang, utan kan satsa på grunden istället – att visa att flickor är fina och livet är något roligt, helt enkelt. Att det är kul att ha en kropp och så här ser den ut och så här funkar den, är det är jättebra. Punkt. Det är vuxnas ansvar att kämpa mot våld mot kvinnor (vari, enligt min mening, ingår kvinnors våld på sig själva).

P Oregistrerad 2004-11-10 12:37
 

Varför "snippa"? Föredrar "snipa". Mer självständigt gentemot "snopp" vad uttal beträffar. Finns en reell motsvarighet (precis som vad gäller snopp). Funkar desutom bra bland mina yngre släktingar.

Hans Oregistrerad 2004-11-11 21:59
 

Nej, snipa är inte bra. Dels påminner det om gräddsnipa, dels om ordet "snipig", och snippor är inte snipiga… det är mera fart och glädje över snippa!

P Oregistrerad 2004-11-11 22:21
 

Klart att det påminner om gräddsnipa! Det är ju det som är grejen, just att använda ett befintligt ord, med associativ betydelse. Annars kan man väl kalla den lök4589rui eller något annat nytt påhittat. Eller varför inte slida. Snippa med sin korta vokal låter betydligt hårdare och tristare än snipa. Vad beträffar snipig är avsnoppad inte särskilt trevligt det heller.

Hans Oregistrerad 2004-11-11 23:16
 

Bara jag slipper ordet framstjärt så är jag nöjd…

Torkel Oregistrerad 2004-11-12 08:47
 

Torkel har en poäng. men ingent tänker på avsnoppad när de säger snopp (trots att snopp faktiskt betyder något kort och avhugget). Slida är inte bra, eftersom det betyder de inre delarna. Snipig är en dum association som kommer att komma upp, därför att vissa kvinnor och sexualitet förbinds med ordet "snipig" (en som inte fått något och därför är avundsjuk och sur – en dum och fördomsfull arketyp, men den finns tyvärr!) Jag tror inte tjejer vill associera sina genitalier med gräddsnipor, och jag vill inte att små tjejer ska få menande blickar så fort någon talar om gräddsnipor.Fast visst är de tlogiskt – finns det inte en båt som kallas snipa också? Ändå, snippa är gulligare.

P Oregistrerad 2004-11-12 09:30
 

Smaken är som… baken. Visst associerar man snopp med något avhugget, ofullgånget, alltså ett lite nedsättande ord som mest används tjejord, eller att användas av barn.

Hans Oregistrerad 2004-11-12 14:33
 

Snopp är ett tjejord…?? Nedsättande? Så har jag aldrig uppfattat det. Bara som ett ord man använder i icke-erotiska sammanhang.
Vilket förstås gäller småkillar, men även vuxna som man har ett vänskapligt eller nära förhållande till.

P Oregistrerad 2004-11-12 17:52
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?