Gästrecension

: Gittan och fårskallarna
Gittan och fårskallarna Pija Lindenbaum
2001
Rabén & Sjögren
10/10

Alla blir lyckliga

Utgiven 2001
ISBN 9129653959

Om författaren

Pija Lindenbaum, född 1955, uppvuxen i Sundsvall. Hon är utbildad på Konstfack och arbetar som tecknare, formgivare och författare. Några av hennes mest uppmärksammade bilderböcker är Else-Marie och småpapporna, Boken om Bodil och trilogin om Gittan. Hon har bland annat tilldelats Elsa Beskow-plaketten och Augustpriset.

Gästinformation

Dan Höjer är född 1964, barnboksförfattare och frilansjournalist. Tidigare har han jobbat i Kamratpostens redaktion, som enligt honom är Sveriges äldsta och bästa tidning för barn. Han har bland annat skrivit: Svenska spökguiden, Deckarboken och Puss & Dass & Pantalong.

Sök efter boken

Förra året kom Gittan och gråvargarna. En fantastisk bok om att våga som fullt naturligt vann Lilla Augustpriset. Det var det årets bästa bilderbok.

Nu är uppföljaren Gittan och fårskallarna här. Och jag ryser av välbehag. Den är nämligen inte bara lika bra som gråvargarna. Den är enastående. Fantastisk. Och ännu mycket, mycket mer. Jag vill läsa hela tiden.

Annars är det min dotter som tjatar om sina favoritböcker, och jag som mulnar efter ett tiotal läsningar. Men nu kan jag inte låta bli att kasta mig över fårskallarna när vi kommer hem efter dagis. Jag kan inte låta bli att fnittra förtjust över nya detaljer som jag upptäcker i bilderna, trots att jag säkert har läst boken tre tusen gånger.

Varje gång inleder jag högtidligheterna med dedikationen på pärmen: "Till alla barn som sitter i skuggan, med strumporna på". Man blir ju lycklig!

Vi har börjat tala ett annat språk, min dotter och jag. Precis som de smårädda fåren uttrycker vi oss på fårspråket. "hulti pulti mom mom", kan jag säga vid matbordet efter några genomläsningar. "Hulti", svarar hon.

Jag blir lycklig. Min treåring blir lycklig.

Jag hoppas att detta mästerverk översätts till världens alla språk:

Alla blir lyckliga.

Dan Höjer

Publicerad: 2001-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2015-06-28 11:07

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #386

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?