Recension

: Flört & Fjärt & Pillefjong - har också en historia
Flört & Fjärt & Pillefjong - har också en historia Dan Höjer
2000
Rabén & Sjögren
9/10

Barnsligt Roligt

Utgiven 2000
ISBN 9129645764
Illustratör Gunna Grähs

Om författaren

Dan Höjer är född 1964, barnboksförfattare och frilansjournalist. Tidigare har han jobbat i Kamratpostens redaktion, som enligt honom är Sveriges äldsta och bästa tidning för barn. Han har bl.a. skrivit: ”Svenska spökguiden”, ”Deckarboken”, ”Puss & Dass & Pantalong”.

Författarcentrum – Dan Höjer på Författarcentrum.

Sök efter boken

Är du en av dem som tycker att historia är tråkigt? Att historia bara förknippas med krig, kungar, elände och fördärv? Med tanke på att många historieböcker är grå, trista och tunga att ta sig igenom är det inte så konstigt.

I den här boken är allt annorlunda! Här är historian rolig, spännande, färgrik och konstig. Konstig för att den inte behandlar det man brukar ta upp i historieböcker. Har du t.ex. tidigare läst om prutten, slipsen, korven, bikinin, tvillingarnas och lökens historia? Inte jag.

Men nu har jag lärt mig att det är farligt att inte prutta och att man tidigare köpte kondomer hos slaktaren. Vidare har jag lärt mig att ska man flörta kan man använda olika redskap, solfjäder eller näsduk och att tennisen har sin grund i samma "handflatetennis" som vi spelade i mellanstadiet.

Den här boken är rolig. Dan Höjer som tidigare skrivit för Kamratposten har ett enkelt och ibland lite barnsligt språk. Detta passar alldeles utmärkt då boken tar upp ämnen som man annars inte får läsa om. Lite fnissigt läser man om bajs, nakenhet, mens, kaffe och slipsar. Allt i en enda röra. Skulle lätt rekommendera den här boken till alla fnissiga tioåringar. Dels för att den är festlig och enkel och dels för att den visar att historia är något som inbegriper mer än kungar och galna makthavare.

Jag tror också att de föräldrar som köper den här boken till sina barna har svårt att inte läsa i den. Som pricken över i:et är Gunna Grähs illustrationer, hennes karakteristiska lite kantiga figurer plirar mot oss och det är svårt att motstå att bläddra lite bland sidorna. Har man då kommit så långt tror jag att man är fast. Jag är i alla fall det och tänker springa ner till biblioteket för att låna Puss & Dass & Pantalong och Piss & Glass & Polisong, Dan Höjers två andra böcker i samma serie.

Lisa Johansson

Publicerad: 2001-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-21 00:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #100

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?