Recension

: Some Rain Must Fall And Other Stories
Some Rain Must Fall And Other Stories Michel Faber
2000
Canongate Books
10/10

Musorna har flyttat till Skottland

Utgiven 2000
ISBN 1841950718
Språk Engelska

Om författaren

Michel Faber
Foto: Eva Youren

Michel Faber föddes i Holland, växte upp i Australien och bor numera i Ross-shire i Skottland. Hans noveller har vunnit ett antal priser och hans debutroman, Under the Skin, som kom ut 2000 hyllades av kritikerna och såldes till 11 stora förlag utomlands. Under The Skin nominerades även till ”The Whitbread Book Award” för bästa debutroman. The Book of Strange New Things är hans sjätte roman.

Sök efter boken

Redan omslaget på boken är vackert, ett foto av en äng och en ”apokalyptisk” molnhimmel, det tycks vara ett svartvitt foto där svart och gråtonerna bytts ut mot brunt och bruntoner, duplex tror jag att tekniken kallas om man gör detsamma i Photoshop. Det är bra att ha snygga omslag på böcker, inte bara för att det förhöjer helhetsintrycket utan även för att man ibland väljer att köpa en bok bara för att den har ett snyggt omslag.

Efter att ha läst den inledande titelnovellen så tänker jag att det här är ju förbannat bra, men jag kommer snart på att jag inte riktigt kan motivera varför. Historien är bra, men det är inte det, det är språkbruket, den narrativa stilen, allt är helt perfekt, jag har inga invändningar, bara positiva saker att säga, en känsla som håller i sig hela vägen. Med jämna mellanrum hittar jag mer konkreta saker som jag kan peka på, oftast att idéerna många av novellerna bygger på briljanta.

Det påminner nästan om ett kärleksförhållande. Jag ser någon jag tycker är söt och bestämmer mig för att gå fram och prata med henne, nästan omgående upptäcker jag att jag fallit för hennes charm men vari den ligger vet jag inte än, det är en känsla, ingenting konkret jag kan peka på, men med tiden så börjar jag identifiera de där små sakerna, som fortfarande inte förklarar helheten, de är så att säga konkreta manifestationer av det abstrakta något som göder kärleken, de långt ifrån besvarar frågan, men man vet instinktivt att de är viktiga, att de har någonting att säga om det riktiga svaret. Egentligen vill man inte hitta det riktiga svaret, för kärlek som till fullo kan förklaras på rationella grunder, som till hundra procent göds av konkreta faktorer har inte en lika solid grund. Som böcker man läser och tycker är okej, men när man tänker efter i efterhand så kommer man på att handlingen i boken ju var helt klockren, man har alla argument i världen för att hävda att boken var briljant, men ändå, man tyckte inte den var det, man kunde bocka av alla faktorer på listan, men känslan saknades, det där lilla extra som man inte kan identifiera på ett tillfredsställande sätt, men som är det egentligt fundamentala i sammanhanget.

Men vad är det då man har att förvänta sig om man läser den här novellsamlingen? Man bjuds såväl absurda som realistiska noveller, alltid genomförda på ett klanderfritt sätt och ingen av dem är en transportsträcka, alla bygger på originella idéer. Exempelvis novellen ”Toy Story” som handlar om Gud som leker på universums bakgård och där hittar en blå och grön planet som han tar med sig hem och hänger upp i taket, eller ”Nina’s Hand” som handlar om Ninas hand och hur den ser på världen och tillvaron.

Jag vågar sticka ut hakan och hävda att om man ser till ren språklig begåvning så kommer man inte närmare perfektion än Michel Faber, att han dessutom lyckas i allt det andra gör inte direkt saken sämre, den här boken motsvarar liksom det man hoppas stöta på när man läser böcker. Det är som om alla musor samlats i hans kök i Skottland för att inspirera honom att skriva den perfekta novellsamlingen och det har till fullo lyckats, det blir inte mycket bättre än så här, det här är litteratur när den visar alla sina bästa sidor, alla borde kunna älska det här, jag hoppas bara att så många som möjligt skall få chans att upptäcka den här novellsamlingen, att läsa den här boken gör mig lycklig, den är ett av få bevis på att det faktiskt finns riktigt, riktigt bra litteratur och jag hoppas att ni lyssnar till min uppmaning och köper den här boken, ni kommer inte att ångra er, jag lovar.

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-09 13:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #101

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?