Gästrecension

: Lila - an inquiry into morals
Lila - an inquiry into morals Robert M. Pirsig
1991
Bantam
7/10

Utgiven 1991
ISBN 0552138940
Språk Engelska

Om författaren

Robert M Pirsig är en amerikansk författare och filosof som främst är känd för sina metafysiska betraktelser. Allra mest känd är han för sin bok ”Zen och konsten att sköta en motorcykel”.

Robert P homebase – Artiklar av Pirsig och länkar till Pirsig.

Gästinformation

Michael Horvath, född 1979, är doktorand i psykologi och forskar om tonårsvärderingarnas betydelse för tillfredsställelsen med livet. Han är delaktig i det europeiska nätverket för positiv psykologi, som sprider forskning om välmående och konstruktiva samhällsinsatser. På fritiden tillfredsställer han sig själv med att läsa poesi för kulturintresserade bibliotekarier, eller förortsgäng av ungdomar.

Sök efter boken

Jag såg en gång en film som hette "psykedelisk resa", i vilken kaleidoskopliknande spiraleffekter drog blicken in mot mitten av bilden, varpå allt släppte och man flackade fritt ut mot kanterna av bilden. Den här boken skulle kunna kallas "metafysisk resa", och det är just den känslan Pirsig skapar. Intellektet koncentreras och släpps samtidigt fritt. Stilen är spiralformad, naturlig, och uppvaknande.

Huvudkaraktären vaknar i sin kabin i biologisk gemenskap med Lila. De är varandras motsatser; han intellektuell, hon..? Ja, vad. Vad är det han ser hos henne, som får honom att ta med henne på en lång segling utan mål? Detta är frågan som provocerar honom till en verklig intellektuell utmaning som blir att sortera moralen på ett naturligt sätt som på samma gång transcenderar och kombinerar mystik med modern forskning.

Många paradoxer såsom sinne-materia och fri vilja-determinism får sin lösning. De är skapta ur den felaktiga uppdelningen mellan subjekt och objekt. Istället presenterar Pirsig andra sätt att sortera metafysiken, med exempel som biologiskt – socialt – intellektuellt, eller statiskt – dynamiskt. Även om den yttersta sanningen övergår intellektet och därför inte kan uttryckas i ord, kan denna filosofi, modern som den är, sammanfattas i en enda mening: "Good is a noun".

Det sociala samhällets största problem är dess oförmåga att skilja mellan degenererade och visionärer. Hur många av våra stora konstnärer har inte stämplats som neurotiker eller schizotypala excentriker. Tänk modern jazz, tänk Blake.

Den fysiska segelresan tar dem till den stora staden. Detta skrämmande monstrum av ett system som transcenderar individens kontroll och presenterar sig som en egen organism. Är det mer moraliskt för en stad att förtära en individ än tvärtom? Många kontroversiella frågor diskuteras av Pirsig, och var och en, oavsett filosofisk läggning, kan finna sin gemensamma beröringspunkt med en av vår tids mest öppna intellektuella.

Lila är en ärlig varelse i sin uppgivenhet inför livet, och hon står kanske närmare den dynamiska kvalitet som styr all utveckling än de sociala system som ser henne som ett sexuellt frustrerat offer. Metafysiken säger: det är dags att överge den föråldrade intellektuella kontrollen för att söka nästa steg på den evolutionära stegen. Pirsigs vision är inte en Gibsonesque dystopi där perfekterad artificiell intelligens styr med hjärnhand över världens disneyland med dödsstraff, utan en frihetsorienterad böjning för livets egna krafter, intuitionen och känslan av vad som är bra.

Det är svårt att säga om "Lila" ska recenseras som filosofiskt verk eller roman. Som roman har den brister i dramaturgi och handlingen är ytligt sett ganska tunn. Som filosofiskt verk kräver den en rad förtydlingar och definitioner. Storheten i detta verk ligger i hur Pirsig kombinerar dessa genrer. Hur metafysiken ger enastående signifikans till de mest vardagliga händelser, och hur händelser för tanken framåt. Läsningen är tillräckligt innehållsrik för att stimulera vem som helst.

Textutdrag (Visa/göm)

Michael Horvath

Publicerad: 2001-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2001-02-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #102

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?