Recension

: Värsta monstren
Värsta monstren Dan Höjer
2003
Rabén & Sjögren
9/10

Från Cyklopen till The Blob

Utgiven 2003
ISBN 9129658500
Illustratör Mats Molund

Om författaren

Dan Höjer är född 1964, barnboksförfattare och frilansjournalist. Tidigare har han jobbat i Kamratpostens redaktion, som enligt honom är Sveriges äldsta och bästa tidning för barn. Han har bl.a. skrivit: ”Svenska spökguiden”, ”Deckarboken”, ”Puss & Dass & Pantalong”.

Författarcentrum – Dan Höjer på Författarcentrum.

Sök efter boken

Vem tror på monster idag? I en värld som blir mer och mer upplyst, både av neonrör och vetenskap, verkar de ha blivit permitterade, satta på åtgärd i biomörker och elektroniska kretsar.

Ändå är suget efter deras tjänster omättligt, som om människans behov av mystik ökar proportionerligt med förklaringarna. Världen formligen exploderar av filmer och datorspel i det gåtfullas tjänst.

Så även fantasy- och skräckböcker.

Nu har Dan Höjer samlat odjur, legender och annat oting i en bok som vänder sig till barn men torde även intressera intresserade vuxna. Det är glädjande att han fått med så mycket i en relativt tunn bok.

Här kan du läsa om både Pomperipossa, Dracula och Näcken. Fenomen som dödsmässor, utdöda djur och irrbloss avhandlas. Antika gudar, Bibelns världsordning och vår egen nordiska mytologi kommer med.

Heltäckande är namnet.

Texterna är korta och illustrationerna många. Boken funkar bra som en inkörsport till denna skuggornas värld.

Något som säkert stämmer överens författarens intention, för det hela avslutas med en hel sida boktips. Det enda som fattas där är Alf Henriksons gamla klassiker Hexikon.

Men nu vet ni det också.

Anders Edwartz

Publicerad: 2003-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-08 10:37

Kategori: Recension | Recension: #971

3 kommentarer

hej jag är en kile på 11 år och tycker att monsterboken är den bästa boken.varför finns inte chupacabra med i boken.boken har fina bilder.

robert.larsson Oregistrerad 2005-02-17 20:43
 

Hej! Vad kul med en liten kille här på sajten! Skriv mer, du.

P Oregistrerad 2005-02-17 23:15
 

hej det är jag igen.kan ni ge mej fler tips om andra monster-böker.kan ni svara på mina föra frogor.

robert.larsson Oregistrerad 2005-02-19 17:55
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?