Recension

: Dr Mugg- med rätt att fisa
Dr Mugg- med rätt att fisa Fredde Granberg
2003
Bonnier Carlsen
4/10

Bajs i alla former, är det kul?

Utgiven 2003
ISBN 9163827271
Sidor 111
Illustratör Johan Wanloo

Om författaren

Fredde Granberg, känd från Ronny och Ragge. Behövs en närmre presentation?

Sök efter boken

En del skulle säga att jag är för gammal. Att skämten inte är avsedda för mig. Bajs är bara roligt när man är liten. Jag är en vuxen kvinna så det är väl inte så konstigt att jag inte är stormförtjust i Dr Mugg med rätt att fisa.

Hur kan det då komma sig att Bajsboken av Pernilla Stalfelt är en av mina absoluta favoriter? Jo, för att det kan vara roligt med bajsskämt trots att man är vuxen och ska ha växt ifrån det. Det är kul, för man kan göra så många människor generade.

Bajs är något man egentligen inte får prata om. Hur ofta hör du någon säga: ”jag ska bara gå och bajsa”? Nä, man säger att man ska gå på toaletten eller på sin höjd att man ska kissa. För bajsar gör man inte, i alla fall ska inte någon tro det.

Bajs är äckligt och otäckt och det är absolut inte något som kommer ur rumpan på små flickor än mindre ur vrålsnygga brudar (de fiser inte ens). Bara så ni vet.

Jag har en kompis som skulle avbryta en dejt om hon var tvungen att bajsa, hon skulle aldrig kunna bli tillsammans med en kille som bajsade på hennes toalett under de första träffarna. Jag har andra kompisar som säger Nummertvå istället för att bajsa (kissa är då givetvis Nummerett). En annan tjejkompis kan inte gå på toaletten på sin arbetsplats, en annan fyller toalettstolen med papper för att plumset inte ska höras, en tredje skulle aldrig drömma om att någonsin bajsa i närheten av någon annan (inte ens hennes föräldrar kan vara i huset).

Som ni förstår, det är ett känsligt ämne, eller vansinnigt roligt; som i Bajsboken. Det kan också vara vansinnigt fjantigt som i Dr Mugg – med rätt att fisa. Det blir lite för mycket för mig. Varenda mening behöver ju inte innehålla ord som relaterar till bajs, eller?

Kommissarie Nödig kom just från toaletten på Toafabriken. Han hade inte lyckats prestera nånting, eftersom han hade sån stressmage. Inte ens efter en hel termos kaffe hade bajsreflexen kommit igång.

Kanske är det en konstform att kunna omvandla allt till bajsrelaterad information. Man åker till Bajorca istället för Mallorca, personerna i boken har namn så som Walter Closett, Jean-Paul Pruttés, man kör i en Pruttomobil och bor i Dasseborg. Vill du så kan du t.o.m. ladda ner tuffa fisar på din mobil www.drmugg.skit, fast inte på riktigt alltså.

Om man lever efter mottot, Allt eller inget, så funkar den här boken Allt. Granberg har inte valt den gyllene medelvägen. Han valde bajsskämten och han valde att löpa linan ut, att gå hela vägen. Kanske är det bättre att göra det, för ska det va så ska det va, annars kan det va (som vi säger i Skåneland). Personligen tycker jag att han hade kunnat låta det vara. Jag gillar det inte.

Men jag kan tänka mig att det finns de som gör. Föreställ er själva ett gäng 7-10 åriga killar på fritids som får tag i den här boken. Det garanterar nästan en fasansfullt tokrolig stund med massor av fniss och skratt. Killarna kommer att älska den här boken, de kommer att garva läppen av sig och de kommer att läsa och DET tycker jag är bra. För om en knasig bok som inte vuxna gillar får barn att läsa, då är det trots allt en god bok om än inte den bästa boken.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2003-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-24 20:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #972

6 kommentarer

Markoolio och Granberg bajsar tillsammans…

adde Oregistrerad 2003-11-12 00:52
 

En fråga bara: "Bajsboken", är det din favoritbok punkt eller din favoritbok om bajs? Kommateringen förvirrar mig. Men det är en bra bok. Bästa avsnittet är bakterierna som chantar: "Vi vill ha bajs / Vi vill ha bajs". Det är en av världens bästa coffee table-böcker.

Kal Ström Oregistrerad 2003-11-12 22:28
 

Det är absolut min bästa bok om bajs men är även en av böckerna på min topplista. Håller med om att "Vi vill ha bajs" är et schysst avsnitt. Missa inte Hårboken som är, om möjligt, ännu bättre.

Lisa, dagensbok.com Oregistrerad 2003-11-18 11:07
 

Tycker att fel person recenserat boken. Det är ju som att någon som gillar klassisk musik skulle recensera en rock-platta. Mina barn älskar boken och så gör deras kompisar. 10/10

ankan Oregistrerad 2005-07-28 16:47
 

Åhh va roligt, ja bae älska bajsi munnen, älskeå suga anal

krystaren Oregistrerad 2005-09-26 12:56
 

10/10 förbajsets skull, bajse de roligaste som finns, jag sket ute i skogen i måndags, de va så jävla kuyl!!!

bajs e najs Oregistrerad 2005-09-26 13:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?