Recension

: 101 saker att göra på toa
101 saker att göra på toa Heidi Fiedler
2017
Tukan
8/10

Skitroligt att göra på toa

Utgiven 2017
ISBN 9789176178621
Sidor 176
Orginaltitel 101 Things to Do While You Poo
Översättare Marie Helleday-Ekwutzel
Illustratör Santiago Gutierrez
Medförfattare G L Moore och Courtney Sanchez

Om författaren

Heidi Fiedler är amerikansk barnboksredaktör och författare. Hon har skrivit en rad barnböcker, inte minst om fakta kring allt från djur och rymden till grammatik och pengar. På svenska finns 101 saker att göra på toa (2017).

Sök efter boken

”Nu när mens har avdramatiserats, är det inte bajsets tur?” frågade min kompis som, liksom jag, lever med besvärlig och krånglande mage. Svaret är ett självklart ja (även om jag erkänner att jag kanske, eventuellt, är något litet partisk). Glädjen var alltså stor när jag fick 101 saker att göra på toa i handen. Boken innehåller pyssel, kluringar och gåtor som man kan ägna sig åt att lösa medan man, ja, sitter och skiter helt enkelt. Detta blandat med roliga och intressanta fakta, sånt som till och med en magnörd som jag inte hade en aning om. Visste ni till exempel att det under timmen mellan 8 och 9 på mornarna är högtryck i New Yorks toaletter, eftersom det är den vanligaste timmen för New York-bor att bajsa på?

Hur är pysslen och gåtorna då? Rätt klassiska och lagom svåra, för att svara kort. Här finns ”Finn fem fel”, labyrinter, Sudoku samt tips för att skriva sin egen toalettdikt och ett schema för att betygsätta olika toaletter. Allt har såklart bajs- och kisstema.

Min främsta, för att inte säga enda, kritik mot boken är att vissa av de 101 pysslen knappast lämpar sig att göra på toa. Eller tycker ni att det låter behagligt att sitta på toa med sax, linjal och limpistol (!) i hand för att tillverka en Batman-figur av toalettrullar och färgat papper? Eller mixtra med flirtkulor och klädnypor för att förvandla toarullar till Minions och Ninja Turtles medan man bajsar?

En och annan person kan säkert tycka att det är olämpligt att prata och skämta så mycket om toalettbesök, kiss och bajs som görs i boken. Som nämnts ovan håller jag inte med, inte minst för att omkring 15-20% av Sveriges befolkning lever med problem kopplade till IBS (orolig tarm) och omkring 75 000 svenskar lever med en inflammatorisk tarmsjukdom. Det är med andra ord hög tid att prata mage och att faktiskt avdramatisera det som sker på toaletten. Böcker som 101 saker att göra på toa kan vara ett myrsteg i den riktningen.

Christine Öberg

Publicerad: 2018-08-25 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-24 20:49

Kategori: Recension | Recension: #7455

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?