Recension

: Where vultures feast
Where vultures feast Oronto Douglas
2003
Verso
8/10

Snäckjägare sökes

Utgiven 2003
ISBN 1859844731
Sidor 270
Språk Engelska
Medförfattare Ike Okonta

Om författaren

Oronto Douglas är en nigeriansk advokat med inriktning på mänskliga rättigheter, och var en del av det team som företrädde Ken Saro-Wiwa under rättegången mot honom 1995. Ike Okonta är författare och journalist. Han har tidigare bland annat skrivit novellsamlingen ”The Expert Hunter of Rats”. Båda författarna sitter i styrelsen för Environmental Rights Action (Jordens Vänner i Nigeria).

Sök efter boken

I dag, den 10:e november, är det åtta år sedan författaren, människorätts- och miljöaktivisten Ken Saro-Wiwa avrättades, tillsammans med åtta andra aktivister. Han avrättades anklagad för brott han inte hade begått. Hans egentliga brott låg i att han hade vågat utmana både den grymma nigerianska militärdiktaturen och ett av världens allra största oljebolag – Shell Oil – och deras verksamhet i Nigeria.

Ända sedan 1950-talet har Shell funnits på plats i Nigerdeltat i Nigeria. Ända sedan den tiden har de samarbetat med militärdiktaturerna som styrt landet, i syfte att motarbeta alla krav från lokalbefolkningen om ersättning för skador som oljeutvinningen orsakar. När så har behövts har Shell köpt tjänster från militären – dödsskvadroner, försvinnanden och så vidare.

Resultatet har blivit en omfattande miljökatastrof i deltat; stora mängder olja släpps ut i floddeltat och dödar allt liv där, och farliga gaser bildas när råoljan bränns på plats. Stora jordarealer förstörs också av oljans framfart. Det har också blivit en katastrof för de mänskliga rättigheterna för ett flertal ursprungsfolk i området – Ijaw, Ogoni med flera – som inte längre kan tjäna ihop till sitt uppehälle.

Men det finns folk som har kämpat mot den här utvecklingen. Ken Saro-Wiwa var bara en av dem, även om han var ledare för organisationen Mosop (Movement for the Survival of the Ogoni People). Men sedan mordet på honom har kampen fortsatt. Flera ursprungsfolksrörelser har kämpat vidare, tillsammans med miljöorganisationer som ERA (Environmental Rights Action) i Nigeria och andra organisationer utomlands.

I den här boken dokumenterar författaren och journalisten Ike Okonta, och advokaten Oronto Douglas, hur Shell medvetet och avsiktligt under många år har försökt krossa alla former av motstånd för att kunna fortsätta med sin skövling av naturen i området. Det är skrämmande läsning som rekommenderas till alla som har något socialt samvete. Det är samtidigt också upplyftande läsning, eftersom Okonta & Douglas samtidigt skriver om motståndet – hur modiga kvinnor och män har vågat organisera sig för sina rättigheter, och trotsa stora faror. Det är en historia om stort hjältemod i en svår vardag.

Mycket har förstås hänt under årens lopp. Nigeria har i dagens läge demokratiserats, åtminstone på ytan. Och Shell hävdar självklart att de har förbättrat sin verksamhet. I praktiken har företaget främst satsat på att förbättra sitt rykte genom PR, utan att göra något vidare åt problemen på plats. Och bara det visar på hur arrogant bolaget agerar; hade man satsat de hundratals miljoner, som nu plöjs ned i fina trycksaker och reklam för sitt (icke-existerande) miljöarbete, på att istället verkligen förbättra sin verksamhet hade mycket kunnat göras. Men så länge folk inte bryr sig lär företaget välja den minst kostsamma vägen. Kanske kan den här boken bidra till en förändring.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2003-11-10 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #969

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?