Recension

: Tillbaka till henne
Tillbaka till henne Sara Lövestam
2012
Piratförlaget
8/10

En dubbelhistoria med perspektiv

Utgiven 2012
ISBN 9789164203847
Sidor 586

Om författaren

Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som författare och föreläsare. Hon är språkvetare och lärare och har tidigare arbetat som sfi-lärare. Hon har skrivit krönikor för bland annat QX, Lärartidningen och Språktidningen och medverkar regelbundet i tv och radio. Hon skriver skönlitteratur för vuxna, ungdomar och barn samt böcker om svenska språket.

Sök efter boken

Hundra år skiljer den cyniska och lite småbittra Hanna från den idealistiska demokratikämpen Signe. De är två unga kvinnor vars öden länkas samman genom ett antal föremål. Dessa föremål skapar en bro som sträcker sig över ett sekel och som ger läsaren en imponerande parallellhistoria som med avstamp i vår tids Stockholm leder till det tidiga nittonhundratalets Tierp.

Sara Lövestams romanbygge med Tillbaka till henne är en stor berättelse som inte bara innehåller två utmärkta historier, vilka återges i varannat-kapitel-formatet, utan ger också läsaren en stunds eftertanke kring vårt moderna, demokratiska Sverige. Visst, det är knappast någon nyhet att vårt land inte alltid har varit demokratiskt eller haft en levnadsstandard som tillhört de främsta i världen. Men när det som i den svenska moderna historien inte funnits några revolutioner eller andra milstolpar av det slaget, har förändringen från det gamla till det mer moderna skett i etapper. Etapper som drivits fram till stor del av anonyma medborgare. Och en sådan är utan tvekan Signe, för även om hon är en fiktiv person, helt och hållet skapad av författaren, så är det just sådana som hon som med små steg målmedvetet arbetat för en förändring. Resultaten av dessa förändringar tar vi idag för självklara (och bör så göra), men de är inte desto mindre resultatet av enträget arbete i mer eller mindre stark motvind, mot rådande normer och ideal.

Här gäller det den kvinnliga rösträtten, men samma regel gäller den övriga demokratiseringen eller för den delen grunden till det nuvarande välfärdssystemet. Allt detta kan man givetvis läsa om i rent historiska romaner, men Lövestams uppdelning i nu och då underlättar reflektionen på ett lika enkelt som effektivt sätt. Samtidigt skall man givetvis inte stirra sig blind på nu- och dåtänkandet, att vi nu lever i den perfekta av världar. Även om utvecklingen under de senaste hundra åren har tagit milsvida kliv så är det väl inte orimligt att tänka sig att en 2100-talets Sara Lövestam kommer att skriva något liknande, där vår moderna och upplysta tid istället presenteras som rena medeltiden med fattigdom, orättvisor och vemod.

I romanen är kampen något som skedde då, medan den lyser helt med sin frånvaro i den nutida delen. Hanna är nämligen knappast någon kämpe av det världsförbättrande slaget. Hennes kamp går istället ut på att uthärda sitt otillfredsställande liv, som kretsar kring ett meningslöst arbete på arbetsförmedlingen (ett perfekt val av arbete för att påvisa någon slags nutida inställning där arbete bara är en försörjningskrok och inte ett kall för att skapa ett bättre samhälle), ett samboliv med en icke uppskattande pojkvän och en bakgrund från en lite finare familj där modern gärna påpekar det hon anser vara Hannas fel och brister. Hennes metod att hantera livet är att ha en rakt igenom cynisk hållning och konsumera stora mängder kalorier i form av choklad och läsk. I skarp kontrast står den näst intill änglalika Signe. Folkskoleläraren, som efter att uppmärksammat orättvisorna mellan könen i och med löneskillnaden för manliga och kvinnliga lärare, engagerar sig i den kvinnliga rösträttsfrågan och därigenom får sitt kall, och för den delen tillgång till en värld utanför det lantliga och inskränkta Tierp.

De är två helt olika personer men båda lysande gestaltade av Lövestam vars språkliga ton skiftar, och därigenom levandegör en tillvaro av strumpstoppning i en illa upplyst stuga i det ena kapitlet med samma skärpa som ironiska sms-konversationer i det andra. Båda historierna sjuder av berättarlust och det gamla ordspråket om grannens grönare gräs dyker ständigt upp: när man är i den ena historien läser man nämligen snabbt vidare, inte bara för att se vad som sker där utan också för att få komma fram till nästa kapitel och se hur den andra historien utvecklas. 580 sidor går därför väldigt fort, med ett tempo som även ökar i slutet då länkarna mellan historierna blir klarare och öppnas upp mer och mer.

Tillbaka till henne har därmed dubbelfunktionen av att vara både en träffsäker nutidsskildring och en relevant historielektion, men utan att ha samma kvalitetsbrister som schampo-och-balsam-i-ett-flaskan.

Oscar Rooth

Publicerad: 2012-04-20 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-18 23:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4661

3 kommentarer

En bra recension om en spännande bok. Dagens bok gör ett beundransvärt arbete för svenska läsare. Finns det här en sida med information om hur ni betygsätter böckerna eller/och som förklarar 1-10-skalan som ni använder? Tack!

Peter Oregistrerad 2012-04-22 09:16
 

Vi har inga riktlinjer för betygssättningen, den är med andra ord rätt så godtycklig men såklart alltid baserad på våra läsupplevelser. För mig matchar 1-3 en dålig/tråkig bok som jag inte vill läsa igen, och inte vill rekomendera någon annan att läsa. 4-6 matchar en medelmåttig bok som duger gott till att läsa en ledig dag men saknar det lilla extra. 7-10 motsvarar de bra böckerna som verkligen är värda att läsa. Få böckern förtjänar 10 i betyg. Då ska den vara fulländad i språket, handlingen och idén för att jag ska falla för den.

Camilla Hällbom Redaktionen 2012-04-22 10:26
 

Kan förstå att betygsskalan är lite lurig, när jag läser igenom igen så kan jag ju konstatera att det inte är ett negativt ord om boken och ändå blir betyget ”bara” 8 av 10. Har väl lite samma uppfattning som Camilla, 4 – 6 är väl läsvär men inte mer, 7 – 8 är bra böcker, 9 är en fantastisk bok och 10 är en fulländad bok (har på dryga 50 recensioner inte gett någon 10:a).

Oscar Rooth Oregistrerad 2012-04-23 09:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?