Recension

: Mot Afrikas hjärta
Mot Afrikas hjärta Martin Dugard
2003
Prisma
3/10

Det här hade jag gillat när jag var 12 år

Utgiven 2003
ISBN 9151840219
Sidor 365
Orginaltitel Into Africa
Översättare Karl G Fredriksson

Om författaren

Fotograf: Di Zinno

Martin Dugard har skrivit om James Cook och andra senare tiders äventyrare. Han är också själv äventyrare och har deltagit i bl.a. Raid Gauloises.

Sök efter boken

Historien om hur journalisten Henry Morton Stanley fann David Livingstone som försvunnit under sökandet efter Nilens källor är i stora drag välkänd. Inte många har väl undgått det klassiska Stanleycitatet från de båda herrarnas första möte: "Doktor Livingstone, förmodar jag?". Någon djupare bakgrund till det hela är däremot inte lika spridd.

Jag tror att det är denna lucka som författaren till denna bok, Martin Dugard, vill fylla och han berättar utförligt om både Livingstones och Stanleys bakgrunder och livsöden. I mångt och mycket bygger boken på huvudpersonernas dagböcker och deras övriga publikationer, och det verkar som om Dugard är påläst. Men att vara påläst behöver inte per automatik innebära en lyckad publikation. Det är den här boken tyvärr ett exempel på.

Fakta kan lyftas fram på olika sätt beroende på vad man vill lyfta fram och den här bokens stora minus är det skimmer av pojkboksäventyr som svävar kring historien. Man får en känsla av att Dugard mest är intresserad av att hylla huvudpersonerna och deras bragder, medan de mindre trivsamma aspekterna av deras expeditioner hamnar i bakgrunden.

Till exempel nämns visserligen Stanleys rasistiska läggning liksom de övergrepp som begicks mot den afrikanska befolkningen, men mest i förbifarten. I texten framstår alltid en färgad bärare som flydde från en expedition som svekfull och opålitlig. Det förs inga djupare resonemang om att det kanske inte var så konstigt att folk ledsnade på att bli piskade och pådrivna för svältlöner i en mycket riskabel miljö. I den här boken handlar det mer om action och spänning än om ifrågasättande. En stor brist.

Pojkboksäventyr var ordet och hade jag gått i mellanstadiet hade jag förmodligen slukat den här boken med hull och hår. Allt var mer svart och vitt på den tiden men nu känns det här inte särskilt angeläget.

Per Warmark

Publicerad: 2004-04-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1140

5 kommentarer

Du menar att man måste skriva om slavarnas svåra villkor om man skriver en äventyrsbok? Som inte handlar om dem? Är man intresserad av det kan man läsa Rötter.

Måns Oregistrerad 2004-04-06 07:07
 

Håller med om Warmarks (onödigt försiktiga) reservation.
Hur en sådan här bok över huvud taget kan klassas som historia övergår mitt förstånd. Baserad på en förljugen skitstövel som Stanleys anteckningar. Inte så trovärdigt. Snarare imperialistisk mytologi.
Läs istället exempelvis Adam Hochschilds Kung Leopolds vålnad för ett vettigare perspektiv på Stanleys framstående roll i exempelvis dödandet av 10 miljoner människor i Kongo. Ledsen Måns, men jag anser inte mänsklighet (och källkritik) vara något något som kan förpassas till särskilda genrer som du lätt kan undvika. Jag tycker du ska ta och åka hem till 1800-talet.
(Förresten var Stanley inte ens den första människa att korsa Afrika; han var bara den första vita… Om han inte ljög om det med.)

ella Oregistrerad 2004-04-06 07:32
 

Måns: Jag tycker du ska läsa recensionen igen. Det är inte alls var Per säger. Verkar vara en rätt misslyckad bok tycker jag.

Vännen Oregistrerad 2004-04-06 09:01
 

Klart man ska ta upp viktiga aspekter, när man skriver en äventyrsbok. Dugard stoppar in en förbannat viktig faktor (slaveriet) i bakgrunden. Dessutom skylls slaveriet i stor mån på araberna. Vad jag minns var både SB och USA och hämtade slavar från Afrika. Dessutom var Stanley verkligen en stor skitstövel! Ingen man som gjorde en stor bragd, utan en skitstövel som hade tur och blev berömd. Så det så!

Tiger Lily Oregistrerad 2005-04-18 23:23
 

Läs Signe Höijers bok om Mary Kingsley. En engelsk dam som var fan så mycket tuffare än Stanley – och utan att piska bärare.

P Oregistrerad 2005-04-19 02:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?