Det här är inte första gången som Lennart Lundmark skriver om samerna i Sverige. För drygt tio år sedan publicerade han boken Så länge vi har marker, vilken den här boken kan ses som en uppföljning på. Här presenterar nu Lundmark mycket av den forskning som han har bedrivit sedan Så länge vi har marker skrevs. I fokus för den här boken ligger främst den svenska statens samepolitik historiskt. I praktiken handlar boken därmed om hur staten de facto stal den mark som tidigare hade tillhört samer. I somliga fall skänktes eller såldes marken till olika privata intressenter, i andra fall har staten behållit marken själv.
Enligt Lundmarks skildring var det främst under 1800- och 1900-talet som den svenska statens politik blev till stor skada för samerna. Innan dess hade staten behandlat dem relativt bra, men vid den här tiden började rasistiska synsätt allt mer göra sig gällande i politiken gentemot samerna. Under 1900-talet har samerna dessutom kommit att bli ett minoritetsfolk i de områden där de traditionellt har bott – något som har bidragit till att underminera deras rättigheter än mer. Att stora ekonomiska intressen – av skogsbruk, gruvbrytning och energiförsörjning – har etablerat sig i Norrland betyder också att samerna har fått tunga intressen att kämpa mot.
Boken är alltså en populärhistorisk framställning av den forskning Lundmark har bedrivit i frågan. Den bygger därför på en rad andra utredningar, böcker och artiklar som författaren tidigare har skrivit, och har av den anledningen inga detaljerade källhänvisningar – för den varan får man gå till de andra skrifter som Lundmark skrivit. För varje kapitel finns dock tydliga referenser till vilka skrifter texten bygger på.
En styrka med Lundmarks skildring är att han många gånger gör paralleller till hur den svenska staten behandlat andra grupper i det svenska samhället. Det gäller både när samerna har behandlats lika illa som andra maktlösa grupper, och när samerna har blivit särbehandlade exempelvis på grund av rasism.
På grund av sitt fokus på statens samepolitik handlar boken i hög grad om lagstiftning och politiska beslut. Boken kan av den anledningen ibland kännas som en något tung och långsam läsning, trots ambitionen att vara populärhistorisk. Men Lundmarks beskrivning visar också att det är en viktig bok. Många faktafel och myter om samernas historia lever nämligen kvar än idag, och ligger till grund för den politik som svenska staten för. Lundmark gör därför ett bra jobb med att försöka sprida kunskaper och fakta i frågan.
Publicerad: 2009-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-19 21:06
En kommentar
[...] Läs mer: Bokbloggen, DN, Dagens Bok, Boktokig, DAST, SR, Wikipedia, I media: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, SVT, SR, Folkbladet, VK, VI, [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).