Text

Barn- och ungdomsboksvecka

Att höstlovsveckan är läslovet är inget nytt på dagensbok.com – här har vi länge vikt den åt barn- och ungdomslitteratur. Varje dag skriver vi om minst en ny bok och vårt arkiv är förstås fullt av nya och lite äldre recensioner. De mest aktuella inom barn- och ungdomslitteratur hittar du här nedan.

Mycket nöje!


måndag

Martin Widmark: I rosens mitt
Skuggor i Stockholm 1919

”Kan en författare skriva berättelser lika frekvent som popmusiker skapar låtar? En sådan fråga far genom huvudet när jag ser mängden böcker som är författade av Martin Widmark. Många känner till LasseMajas detektivbyrå i och med att den blev julkalender år 2006 och många köper säkert böckerna…” Läs mer


tisdag

Angie Thomas: The Hate U Give
Viktigt om rasismen i USA idag

”Black Lives Matter-rörelsen fick fart 2014 i och med polisskjutningen av Michael Brown i Ferguson, USA. De kämpar för jämlikhet, mot diskriminering och för att våldet mot svarta ska upphöra. Angie Thomas roman är en imponerande och livsviktig debut inspirerad av rörelsen. Starr såg sin bästa vän bli…” Läs mer


Angie Thomas: The Hate U Give
Om vi aldrig höjer rösten blir det aldrig bättre

”Sedan hon var tio år har Starrs liv varit delat i två hälfter. Den ena levs på den vita privatskolan, där hon har sina vita vänner och sin vita pojkvän. Den andra där hon växt upp, i Garden Heights, ett svart område präglat av gängvåld och droghandel, men också av sammanhållning och gemensamma erfarenheter…” Läs mer


onsdag

Frida Nilsson: Det tunna svärdet
På liv och död men helst på lek

”Sasjas mamma är svårt sjuk, hon ligger i rummet där uppe och hela familjen väntar på att Döden ska komma och hämta henne. De är beredda men kan man någonsin vara beredd på något sådant? Sasja kan inte längre kalla henne mamma, det är för smärtsamt, utan kallar henne Semilla. En dag talar Sasja och Semilla om…” Läs mer


torsdag

J.K. Rowling: Harry Potter och Fången från Azkaban
En illustrerad dos magi

”När Potterheads (även kända som Harry Potter-fans, för er mugglare) blir ombedda att välja en favorit bland J. K. Rowlings sju böcker om Harry Potter, väljer ofta en klar majoritet den tredje boken – Harry Potter och Fången från Azkaban. Även jag hör till den gruppen, men kan inte riktigt sätta fingret på exakt…” Läs mer


Katarina Taikon: Katitzi barnbruden & Katitzi på flykt
Ett barnäktenskap

”Katitzi är bara tolv år, men har redan ett jobb som diskplockerska på Konsums personalmatsal. Hon är nöjd och omtyckt och kommer hemifrån, ifrån lägret i Tantolunden om dagarna, och inte minst ur vägen för pappa Taikons fru, ‘tanten’, som alltid är i luven på makens barn från det tidigare…” Läs mer


fredag

Katti Hoflin: Varulven är vaken
Ett mänskligt monster

”‘Den är nästan som ett monster som är framme på natten när det är måne.’ ‘Ett monster som det kommer blod ur munnen på.’ ‘Som en blandning mellan en hund och ett monster.’ Vad är en varulv? Jag passar på att ställa frågan till en grupp barn i förskoleåldern inför vår läsning av Katti Hoflins och Lidia Blomgrens…” Läs mer


Stina Wirsén: Vem stör?
En inkräktare?

”Lilla Hund har uppenbarligen rutin: en vecka hos mamma och en vecka hos pappa, omväxlande. Den där veckan är lilla Hund nog van att stå i centrum och ha sin förälder för sig själv, men plötsligt dyker det upp en inkräktare hos pappahunden. Någon Nallegrisen, som pappa pratar i telefon med…” Läs mer


lördag

Fredrik Hardenborg: I helvetet vet alla vem jag är
Hotet bakom webbkameran

”Någon på nätet som först är en främling, men snart blir en del av ens vardagsliv. Någon som alltid finns där, kanske när inte alltför många andra gör det. Någon som blir någon man litar på, som man anförtror det mest intima. Och först när det är för sent visar sig vara något helt annat. Vi har läst om det förut, både som fiktion och…” Läs mer


Per Nilsson: Damaskus Sölvesborg
Att bryta vardagliga tystnader

”I en gymnasieklass i Sölvesborg har alla sina invanda roller och gemenskaper. Det är väl det deras mentorer tänkt på när de tar med sig klassen ut i skogen en dag och tvingar dem att utföra olika uppdrag sammanlottade i par med någon de inte brukar umgås med. Så förs Leo och Nour samman. De har aldrig pratat med…” Läs mer


söndag

Lisa Aisato: Odd är ett ägg
Förlösande och förtjusande

”Odd är snart sju år och snart sju år har hans huvud varit ett ägg. ‘Odd är rädd om sitt huvud. Varje morgon innan han stiger upp ligger han och tänker på allt som kan gå fel under loppet av en dag. Tänk om han klämmer huvudet mellan dörrarna på skolbussen! Tänk om taklampan i klassrummet ramlar…” Läs mer


Maria Nilsson Thore: Vem ser Dim?
Med blick för det lilla

”Dim är en liten filur som bor djup inne i skogen, en sort som det bara verkar finnas en av. Han har det fint där i skogen. ”Han leker, samlar, uppfinner och trivs.” Ett blåbär är för Dim stort som en yogaboll; ett blad blir en fin hängmatta. Det ser onekligen hur mysigt som helst ut. Det enda är att ingen ser hur fint…” Läs mer

* * *

Fler aktuella barn- och ungdomsböcker:


Lilian Bäckman: Tre feministiska sagor
Karatebrudar och grodkyssartanter

”Sagor i nytappning är kanske inte precis något nytt koncept. Det har gjorts på många olika sätt, och inte minst för att vrida och vända på de ofta passiva prinsesstyperna eller de obligatoriska lyckliga sluten. Det gör till exempel Stephen Sondheims fantastiska musikal Into the Woods, tv-serien Once Upon a Time och…” Läs mer


Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen: Kroppens ABC
Från armsvett till öron, en bok full av kropp

”Jag minns när jag var liten. Hur jag och min kompis Lena hade snott tamponger av Lenas mamma. Vi visste inte riktigt vad de användes till men Lena visste att de var bra på att suga upp vatten med. Sen hittade morsan en tampong i min jackficka. Och hon förklarade dessutom vad de användes till…” Läs mer


Marissa Meyer: Hjärtlös
Saga om flickan som blev tyrann

”Jag har aldrig läst Alice i Underlandet i sin helhet, men jag vet tillräckligt mycket om Carrolls ikoniska skapelser för att veta att Hjärter Dam är en av de mest skräckinjagande skurkarna som någonsin dykt upp i en saga. (Fotnot: Jag har en gång förrättat en vigsel utklädd till Hjärter Dam.) Dessutom är jag ett stort fan…” Läs mer


Elena Favilli och Francesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer
Peppigt om kvinnliga normbrytare

”Sagor är egentligen fel ord. Även om de 100 texterna i Godnattsagor för rebelltjejer ofta börjar med ‘Det var en gång’ så handlar de om verkliga människor, verkliga flickors och kvinnors liv. De är ledare, krigare, forskare, idrottare, konstnärer, aktivister, ibland med flera tusen år emellan sig. Det de har gemensamt…” Läs mer


Minna Lindeberg och Jenny Lucander: Snön över Azharia
Du och jag andas ihop

”Om du inte gillar att se hur två flickor tyr sig till varandra ska du sluta läsa här. Men om det är okej kan du fortsätta. Var gärna beredd på att flickors sökande till varandra kan innehålla många bottnar. Blåa skuggor kanske väcker din oro? Hm. Vad sägs om jag håller dig i handen medan du fortsätter läsningen? På vintern…” Läs mer


E. Lockhart: Fejk
Vi orkar inte alltid vara perfekta

”När jag var liten var det Kitty-böckerna som gällde. Jag vet inte exakt vad som lockade så med henne, kanske det att hon var en kvinna som löste mysterier. Mest fascinerad var jag i alla fall av hur hon om igen lyckades ta sig ur knopar, kidnappningar, kriser. Nu som vuxen läser jag sällan den här typen av historier, eller deckare…” Läs mer


David Levithan och Nina LaCour: Du känner mig så väl
Ett äventyr utan spänning

”Mark och Kate läser matematik tillsammans på high school, men har aldrig egentligen pratat – tills de möts på en bar i San Francisco under den första dagen av Prideveckan. Mark är kär i sin bästa vän, Kate i en flicka hon aldrig träffat eller ens pratat med, men som är hennes bästa kompis kusin. Av någon anledning brukar jag…” Läs mer


Bjørn F Rørvik och Gry Moursund: Bockarna Bruse börjar skolan
Skolstarter och syskonskap

”’Det var en gång tre bockar som hette Bruse. En dag fick dom ett brev om att dom måste börja skolan.’ Den minsta bocken ifrågasätter brevet, medan mellanbocken förstår att det handlar om att de måste lära sig saker. Den största bocken verkar känna till skollagen och förklarar för de andra att alla måste gå i skolan…” Läs mer


Maria Frensborg: Mina smala axlars längtan
Att längta efter mer

”Mina smala axlars längtan handlar om Magda, gymnasieelev och begynnande poet. Under sitt första år på skolan får hon ett mystiskt brev av någon hon inte känner – hon har blivit utvald till ett hemligt kvinnligt sällskap. Samtidigt faller hon för trean Jens, killen som pratar om döden och är chefredaktör…” Läs mer


Matilda Ruta: Ninna och stormskolan
Stormar och skolstarter

”Nu kommer tredje boken om Ninna. Tidigare har hon legat på sjukhus i Ninna och sjukhusfåglarna och fått syskon i Ninna och syskongrodden. Nu är det dags för henne att börja skolan. ‘Ibland blir det plötsligt höst. Fastän man glömt att det skulle bli det. Det blir natt oftare, skorna är fulla av sand. När det blir höst…” Läs mer


Maja Säfström: Fantastiska fakta om djur från förr
Utdöda djur livfullt tecknade i svartvitt

”Ett år efter succédebuten Fantastiska fakta om djur har nu en uppföljare kommit, Fantastiska fakta om djur från förr. Arkitekten och illustratören Maja Säfström använder samma manér som i första boken. Det är svartvita teckningar, på en och samma gång lekfulla och realistiska. Det är korta, raka fakta med en…” Läs mer


Sara Pennypacker: Min vän Pax
En skakande saga om krig och vänskap

”Jag hade inga planer på att läsa Min vän Pax. Jag hade sett den i bokkatalogen men inte känt mig bekväm nog att recensera en barnbok, för trots allt har jag inte varit en van läsare av dem på en sådär 10 år. Men sen läste jag den ju i alla fall, och är väldigt glad att jag gjorde det. Min vän Pax, skriven av Sara Pennypacker och…” Läs mer


Christoffer Holst: Väntar tills natten kommer
Creepy vid Vänerns kant

”Stockholmssnubben Lukas är snart arton bast och ihop med Sam som bor i Göteborg. Nu ska de få tillbringa hela sommaren ihop i en liten fiskestuga tätt intill Vänern. Sam har fått sommarjobb på ett museum i trakten och Lukas ska ägna sig åt en fotokurs på distans. Den lilla stugan får de hyra mot att de målar om den…” Läs mer


Sandra Beijer, Elin Bengtsson, Sara Kadefors och Johanna Nilsson: Fyra noveller om att vara ung
Äntligen ungdomsnoveller

”Novellix har gett ut noveller styckvis, och i boxar om fyra, i ett antal år nu. De ger ut allt från klassiker till skräck och deckare. Och nu äntligen – noveller om att vara ung. Noveller för ungdomar är rätt sällsynta överlag. Oftast kommer de i form av spin-offs till stora serier, till exempel Cassandra Clares eller Veronica…” Läs mer


Abigail Tarttelin: Golden Boy
Viktigt och hjärtskärande om intersex

”Golden boy av Abigail Tarttelin handlar om 16-åriga Max, som bor i en småstad utanför Oxford. Han är (som titeln antyder) en golden boy – en smart, snygg och framgångsrik kille från en smart, snygg och framgångsrik familj. Han är så lyckad att han liksom blir lite ointressant. Sylvie – den lite udda tjejen som hänger på…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan på hotellet
Vasastans egen Kitty Drew

”Hon är bara sjutton år, tjejen som hittats död på ett hotell i närheten av där Alex bor i Vasastan i Stockholm. Nästan som Alex. Nästan som Alex på så många sätt. Även om hon aldrig träffat den här tjejen, Olivia Fridh, så är hon på så många sätt så nära. Det börjar med att Alex råkar höra sin pappa och sin bonusmamma, som är polis…” Läs mer


Becky Albertalli: The Upside of Unrequited
26 förälskelser and counting

”Molly är sjutton år, har en tvillingsyster, och är inne på sin 26:e crush. Ändå har hon aldrig blivit avvisad, för hon håller alltid sina känslor för sig själv. Sen träffar hennes syster sin drömtjej, och Molly träffar söte hipster-Will, och kollegan Reid med sina intensivt vita sneakers och nördiga tröjor. Kanske måste hon först bli…” Läs mer


Ulf Stark: Åskan
Om barns vänskap, ensamheten och allting däremellan

”’Inte långt från vårt hus bodde en jätte som hette Oskarsson. Man gick bara rakt fram och svängde av på en gata till vänster så kom man till hans hus. Det gjorde vi ibland när vi ville skrämma upp oss. Han var den hemskaste mannen i hela området.’ Ulf och Bernt kallar honom Åskan. Han har…” Läs mer


Charlotta Lannebo: Jag vill vara jordens medelpunkt
En utlandsresa som inte övertygar

”Lova längtar alltid efter mer. Hon vill leva, fullt ut. Och så vill hon ju skriva den där romanen. Så hon åker som 16-åring på utbytesresa till Nya Zeeland för att se till att saker faktiskt händer. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Det finns mycket igenkänning i Charlotta Lannebos första ungdomsroman. Drömmandet…” Läs mer


Louise O’Neill: Only ever yours
Bestialisk ytlighet

”I Louise O’Neills dystopiska framtidsskildring Only ever yours skrivs alla kvinnliga karaktärers namn med liten begynnelsebokstav. Som om de vore ting, snarare än människor. Det är också vad de förväntas vara. Snygga, sexiga, behagfulla och oproblematiska. Till för att tillfredställa mäns behov av…” Läs mer


Holly Black: Den mörkaste delen av skogen
Uråldrig magi och moderna monster

”Hazel och hennes bror Ben bor i den underliga staden Fairfold, där människor lever sida vid sida med älvor och andra övernaturliga väsen. I en glaskista i skogen i Fairfold ligger det en pojke med spetsiga öron och böjda horn och sover. Han har legat där i kistan så länge någon kan minnas, och både Hazel och Ben…” Läs mer


Janne Lundström: De ofria
Äventyr och förtryck i svenska Västindien

”Femtonåriga Matilda har hunnit befinna sig ett tag i den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien när hon inser att den familj som sköter hennes far handelsmannens hushåll, Beatrijs och hennes båda tvillingsöner Willem och Pieter, faktiskt är hans slavar. Ännu lite längre innan hon inser att de båda tonårspojkarna…” Läs mer


Johanna Thydell: (M)ornitologen
Studier av en försvunnen mor

”När Moas pappa kallar in henne i köket en dag när hon kommer hem från skolan, hade det kunnat vara en alldeles vanlig dag om inte pappan just berättat om att Moas mamma, som försvann från familjen femton år tidigare, hade hört av sig med frågan om att på nytt få träffa Moa. I det ögonblicket förvandlas Moas, till synes ganska…” Läs mer


Lauren Oliver: Vanishing girls
Rakt in i en bergvägg

”Lauren Oliver slog igenom stort med ungdomsromanerna Resten får du ta reda på själv och den dystopiska trilogin Delirium, Pandemonium och Requiem. Så kom barnboken Liesl & Po, och jag måste erkänna att jag någonstans där tappade kollen på henne. Lätt förvånad blir jag därför när jag inser hur mycket hon faktiskt…” Läs mer


Lauren Oliver: Replica
En människa är en människa är en kopia?

”Lyra och Gemma är två tonårstjejer. Kanske inte precis vanliga tonårstjejer. Faktum är att den ena inte ens ser sig som en människa. Hon är en klon, en replika. En kopia. ‘Lyra’ och ‘Gemma’ är också titlarna på de båda romaner som ingår i Replica, den första delen i en ny trilogi av Lauren Oliver, som nog skulle kunna bli…” Läs mer


Gena Showalter: Timglaset
Tortyr är ungdomsbokens nya svarta

”Har ni tänkt på att när filmer och tv-serier ska ge djup åt en kvinnlig karaktär, så väljer de nästan alltid att berätta att hon varit utsatt för sexuella övergrepp? Jag menar inte att sexuella övergrepp inte är vardag för ett förödande stort antal kvinnor, utan att det har blivit ett enkelt knep för manusförfattare att skriva…” Läs mer


Flora Wiström: Stanna
Vackert men vanligt

”Ester jobbar, nästan jämt, i ett gammalt antikvariat. En dag kommer Eli in. Det är inte kärlek vid första ögonkastet, men kanske inte så långt därifrån. När Elis mamma blir sjuk ger Ester allt, och kanske mer än hon kan ge åt deras familj. Flora Wiströms debutroman är en vacker historia om kärlek, vänner och hur och om…” Läs mer


Kitty Crowther: Sagor om natten
Rosa drömmar och skogshimlar

”Berätta tre sagor för mej, snälla, snälla, snälla”, bad Lilla Björn. ”Tre sagor!?” så Mamma Björn. ”Ja, jag sa ju snälla tre gånger!” sa lilla Björn.’ Det är sovdags i deras stuga och Lilla Björn ser så bevekande på sin mor. Hon mjuknar och undrar vilken saga den lilla vill höra först. Lilla Björn vet genast på råd…” Läs mer


Ingrid Flygare: En robot ramlar ner
Sci-fi-äventyr för de minsta

”Vem har väl inte någon gång byggt en koja? Och vem har väl inte i samband med detta kojbyggande fantiserat om att bygga en gigantisk superkoja – en som det går att bo och leka i? Eller varför inte en som syns ända upp till rymden? Det sistnämnda blir verklighet för Vega i Ingrid Flygares finurliga bilderbok En robot ramlar…” Läs mer


Jennifer Niven: Vända världen rätt
Synliga fördomar & dolda handikapp

”Libby Stout älskar att dansa, och är väldigt bra på det. Hon är dessutom rolig, empatisk, och intelligent. Dessvärre ser de flesta människor hon träffar inte hennes personlighet, utan fastnar istället vid att Libby är fet. För några år sen var Libby USA:s fetaste tonåring, och svårt sjuk i en ätstörning som nästan fick henne att äta sig till…” Läs mer


Cannie Möller: Väntarna
Vad väntar vi på?

”Väntan på beskedet. Väntan på kärleken. På att ha åldern inne. På att det äntligen ska bli ens tur. Väntan på den stora explosionen. Som titeln antyder är det många som väntar i Cannie Möller senaste ungdomsroman. Några är flyktingar på asylboendet utanför romanens lilla samhälle Bergås, andra mer bofasta. Gemensamt har de…” Läs mer


Stian Hole: Morkels alfabet
Den fina samhörigheten

”Omslaget pryds av en ung människa som har dragit mössan långt nedför pannan och sett till att halsduken täcker både näsa och kinder. Endast två stora, bärnstensfärgade ögon ser ut över min högra axel. Ingenting i blicken avslöjar vad som utspelar sig där. Snön täcker åkern som ligger intill…” Läs mer


Kajsa Gordon: Om jag får stanna
Att läsa högt om det svåraste

”Jag varnar er redan från början. Detta är en mycket personlig recension, närmare att likna vid en krönika utan fyndiga formuleringar. I november 2015 var det 36726 människor som ansökte om asyl i Sverige (enligt Migrationsverkets statistik), och ingen kan ha undgått att det är en fråga som orsakat politiska…” Läs mer


Meg Rosoff: Om jag försvann
Antiklimax och litterära axelryckningar

”Tolvåriga Mila har en särskild talang för att se sådant andra inte lägger märke till. Hon läser av andra människors outtalade känslor, och plockar upp detaljer i omgivningen som vanliga människor skulle ha förbisett. När hennes pappas bästa vän lämnar sin fru och nyfödda barn och försvinner spårlöst, reser Mila…” Läs mer


Katarina von Bredow: Tappa greppet
Mer än vänner?

”De fungerar lite som tv-serien Skam, Katarina von Bredows senaste ungdomsromaner – håller sig i samma klass eller kompisgäng, men byter huvudperson och perspektiv. Möjligen har de faktiskt alltid gjort det, för så långt tillbaka jag kan minnas tycks de utspela sig i samma stad, där Kafé Miranda utgör ett av ungdomarnas…” Läs mer


Lotta Olsson: Mitt bland stjärnor
Mitt bland människor

”’Här är orden som kan skildra/ allt vi ser, förstärka, mildra./ Ord till gräl och poesi,/ där de är, är också vi.’ Raderna står att läsa i Lotta Olssons och Olof Landströms Mitt bland stjärnor, som hör till några av förra årets finaste bilderböcker. Olsson och Landström är inte ensamma om att ha gett ut…” Läs mer


Madeleine Bäck: Jorden vaknar
En kraft som vägrar släppa greppet

”Jorden vaknar tar vid direkt där Vattnet drar, den första delen i Madeleine Bäck övernaturliga Gästriklandstrilogi, slutade. Beata, Krister och Gunhild är trötta och tilltufsade efter att ha, som de tror, besegrat de dunkla makterna i skogen. Men har de verkligen det? Trots att Beata såg sin bästa kompis Celia slukas av…” Läs mer


Philip O’Connor och Hajdar Haidari: Svea United: När allt står på spel
Dilemma för ung pojke

”Läsning och att öva läsförmåga. När jag lyfter blicken på tunnelbanan eller bussen är många passagerare upptagna. Gammal som ung läser men alla läser inte nödvändigtvis i en bok. Berättelser och artiklar strömmas i digital form. Någon kollar en tv-serie med översättningar i textremsor. Någon annan läser en e-bok. Och givetvis…” Läs mer


Marc Martin: Allt
Vimlande vackra världen

”Från nomadtält i Mongoliet till Moskvas tunnelbana, från trafikstockning i Kairo till Islands 130 vulkaner, från Rios favela till forskningsstationer på Antarktis – världen är spännande, myllrande och mycket. ‘Mycket’ eller ‘massor’, Lots, är också originaltiteln på australiske Marc Martins myllrande bilderbok om dessa…” Läs mer


Christin Ljungqvist: Vita Tigern
En svensk tiger

”Vita Tigern utspelar sig i ett tydligt steampunkinspirerat Göteborg år 2296. Framtidens Sverige är inte längre en demokrati, utan leds av vad som närmast kan beskrivas som en upplyst despot med ett övervakningssystem värdigt Stasi. Det är en främlingsfientlig plats, och Sveriges gränser har nästan stängts helt. Ändå…” Läs mer


Beatrix Potter: Sagan om Pelle Kanin
Ett äventyr för en liten kanin

”Tales of Beatrix Potter. Jag är troligen inte den enda som slumrat i soffan till denna film dagen före julafton under min barndoms 80- och 90-tal. Kanske kommer ni ihåg kaninerna, grodan, ekorrarna, katten och grisarna som drack te, promenerade, hade kuddkrig och dansade, dansade, dansade…” Läs mer


April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight
Magiskt mörkt med ljusglimtar

”Wink, Poppy, Midnight handlar om tre ungdomar med samma namn. Det är en uppochnervänd saga om ett annat slags triangeldrama, om magi och verklighet, och om ondskan existens eller ickeexistens. Midnight har varit kär i Poppy sedan länge. När han flyttar in mittemot Wink har han till slut fått nog. Han är trött på…” Läs mer


Sofia Nordin: Om du såg mig nu
Hur många kan komma överens? Eller starta ett krig?

”Sofia Nordins dystopiska ungdomstrilogi har med Om du såg mig nu blivit en tetralogi. Eller om man nu ska nöja sig med att kalla den ‘serie’ vid det här laget. Huvudsaken är egentligen att det kommer fler delar, för de är otroligt spännande och fina. Serien, som inleddes med En sekund i taget, är skriven i fristående delar…” Läs mer


Frances Hardinge: Lögnernas träd
Originellt om kraften av lojalitet, lögner, och envishet

”Faith Sunderly är en intelligent 14 år gammal flicka vars kunskapstörst orsakar problem, främst för att hon är kvinna. Faith lever nämligen i en tid och på en plats där de flesta tycker att kvinnor ska vara dekorativa, och lämna tänkandet till männen. Faiths pappa är pastor och vetenskapsman, men han vägrar acceptera att Faiths…” Läs mer


Veronica Roth: Dödens märken
Storslagen science fiction snubblar på målsnöret

”Veronica Roth slog igenom med dystopitrilogin Divergent. Böckerna har sålts i mängder och filmserien är fortfarande i produktion, även om den inte har fått samma genomslag. Nu är författaren tillbaka med en ny bok. Denna gången handlar det om en värld som styrs av Flödet, en mystisk kraft som styr universum. Men kanske…” Läs mer


Jesper Lundqvist: Spionen på spökskolan
Oförskräckt men rysligt på spökskolan

”Det är av en slump som Silas märker att han kan bli osynlig. Han blir biten av en geting i klassrummet och märker att smärtan får hans kropp att bli genomskinlig. I chocken efter detta drar han sig undan till skolans källare för att smälta allt och fundera på strategier. Där nere stöter han på Vaktis. Hon är en besynnerlig…” Läs mer


Katarina Taikon: Katitzi Z-1234
Att läsa om ondskan

”I denna nyutgåva av Katarina Taikons självbiografiska barn- och ungdomsbok Katitzi Z-1234 har den romska flickan Katitzi hunnit bli 12 år. Tillsammans med mina söner, sju och nio år gamla, börjar jag att högläsa boken. Katitzi lever tillsammans med sina syskon, sin pappa, sin styvmor och den stora brokiga…” Läs mer


Mårten Sandén: Min bror monstret
En bror att använda som vapen

”I ett nedgånget höghusområde bor Benjamin, kallad Syrsan, och hans storebror Monstret. Deras mamma är död och deras pappa har stuckit, så för att inte socialen ska omhänderta dem och sära på dem är det Benjamin som håller ordning på allt i deras lilla lägenhet och liv. Ser till att de kommer iväg till skolan och jobbet, handlar och…” Läs mer


Anna Ahlund: Du, bara
Att älska någon som har ett förflutet

”Frank är egentligen liksom paxad, redan när han först stiger in i hallen hemma hos John och deras blickar möts för första gången. Det är storasyster Caroline som har bjudit hem honom och som är intresserad av honom. Fast kan man verkligen paxa i kärlek? I nästa steg i Carolines plan hamnar Frank, John och hans bästa vän Elli…” Läs mer


Karin Salmson: Varför finns jag?
Om andra sätt att bli till

”När jag var liten var mitt sug efter böcker om hur barn blir till stort. Detta livets mysterium. Då, på sjuttiotalet, handlade böcker om hur barn blir till mest om hur en mamma och en pappa kramades väldigt mycket och sedan blev det en bebis. I en del böcker visades barnet i mammans…” Läs mer


Linnea Dunér: Det sjunger i isen
Fantasifull och dramatisk kärlekshistoria

”Det sjunger i isen är första delen i en tänkt trilogi med titeln Vargatider. Linnea Dunér debuterar här i romanform på eget förlag. Hon har en stor passion för skrivandet och för historia och kulturhistoria, vilket syns i hennes roman. Det märks på det omsorgsfulla sätt på vilket hon använder språket och på de beskrivningar av levnadssätt…” Läs mer


Katharine McGee: Tusende våningen
Kärlek och smärta i futuristiskt tonårsdrama

”Tusende våningen utspelar sig på Manhattan år 2118. Teknologin må ha avancerat rejält från det vi har nu, men de sociala spelen är sig lika. När boken börjar har Leda precis kommit tillbaka till den tusen våningar höga skyskrapan där hon lever i lyx bland de andra ‘höghöjdarna’ i tornets översta våningar. Hon har varit borta…” Läs mer


Åsa Mendel-Hartvig: Titta skogen
Titta vad fint

”Det här är något så häftigt som en bilderbok från noll år. Och vi kastar oss ut i myllan från sida ett. Det lilla barnet som har huvudrollen möter naturen med alla sina sinnen. Olika detaljer från skogen presenteras och sedan närmar sig barnet dem med hela sitt väsen. Sinnena är vidöppna…” Läs mer


Stina Wirsén: Vem städar inte?
Lördagsstädning

”Av någon anledning är avocadorna i den mindre lokala mataffären alltid av bra kvalitet. Jag går alltså dit när smaklökarna hojtar till mig att det var längesedan sist. Den senaste tiden har jag märkt att jag haft svårt att motstå en annan av affärens lockvaror. Nämligen de små, kvadratiska…” Läs mer


Emily Winfield Martin: Allt fantastiskt du kan bli
För nyblivna föräldrar att inge förhoppningar med

”Jag när en svaghet för rimmade bilderböcker med luftiga textrader. Att med rytm och bild ge utrymme för läsaren åt egna tolkningar tar fram det poetiska i bilderboken och gör den roligare att läsa högt, samtidigt som barnet kan fundera över varje sida i lugn och ro. Allt fantastiskt du kan bli är…” Läs mer


Per Nilsson: Som hund som katt
Modet att dra eller modet att stanna?

”Egentligen är det märkligt att så få romaner är skrivna i du-form. Inte så få jag-romaner (för att inte tala om till tredje person-berättelser förklädda jag-romaner) förhåller sig ju på ett eller annat sätt till ett ‘du’ eller ett ‘ni’. Vi finns och är i relation till andra människor. I Per Nilssons ungdomsroman Som hund som katt finns både ett…” Läs mer


Ransom Riggs: Själarnas bibliotek
Besynnerlighetens storslagna final

”Det finns något djupt vemodigt i att ta sig an den sista delen i en serie, speciellt när de tidigare två har varit så vansinnigt välskrivna. Jag läste Miss Peregrines hem för besynnerliga barn samma år som den kom ut på svenska 2012, vilket innebär att jag har burit med mig Jacobs, Emmas, Miss Peregrines och…” Läs mer


S.J. Kincaid: Diabolic
Djävulskt spännande inferno av blod och hämnd. För tonåringar.

”Diabolic är berättelsen om diabolen Nemesis, som är personlig livvakt åt Sidonia, dottern till en galaktisk senator. Diaboler är människoliknande varelser, men framavlade under grymma omständigheter och manipulerade till att vara brutala mördare, alltid redo att döda för sin ägares säkerhet. Det man får se från…” Läs mer


Jenny Jägerfeld: Brorsan är kung!
Viktigt och färgglatt

”Brorsan är kung! handlar om Måns. Han ska spendera sommaren i Malmö med sin mamma, medan pappan är kvar hemma och ‘tränar på att cykla’. Någonting skaver i familjen, och Måns står i mitten av det hela. Han har nyss berättat för sina föräldrar att han är en pojke och inte en flicka som de har antagit…” Läs mer


Benjamin Renner: Stora stygga räven
Räv med rätt att finta

”Med ‘populärkultur’ menar vi oftast böcker och musik som riktar sig till den breda allmänheten. Kulturbasvaran som slukas till vardags tycks behöva en egen benämning. Ofta har serier placerats i det här facket. Träffar vi en kännare av serietecknarkonsten ska vi inte bli förvånade om hen vill jämställa serier med…” Läs mer


John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle: Let it snow
Gnistrande julaftons-feel-good

”Två saker måste jag ta reda på om de finns på riktigt efter att ha slagit igen John Greens, Maureen Johnsons och Lauren Myracles Let it snow: tekoppsgrisar och Flobies tomteby. Det förstnämnda spelar en central roll som efterlängtat husdjur på avvägar i romanens sista del (eller bokens sista berättelse?); det senare öppnar intrigen i dess…” Läs mer


Moïra Fowley-Doyle: Olyckornas tid
På gränsen mellan fantasi och verklighet

”I oktober varje år drabbas Caras familj av olyckor och tragedier. Skärsår, blåmärken, brutna ben – ibland saker värre än så. De kallar tiden för olyckssäsongen. Men det år då läsaren träder in i berättelsen är det något som håller på att ändas, och Cara letar frenetiskt efter svar. Till ytan verkar historien som en ganska vanlig…” Läs mer


Bob Dylan och Jim Arnosky: Man gave names to all the animals
En barnvänlig Dylan?

”Bob Dylan som barnboksgenre? Nej, jag hade kanske inte riktigt väntat mig det, men uppenbarligen är det en grej. Bara till salu i svenska nätbokhandlar för tillfället hittar jag en hel bunt av den nyblivne litteraturpristagarens sångtexter omgjorda till bilderböcker: Blowin’ in the wind, If not for you, If dogs run free…” Läs mer


Dan Vyleta: Rök
Dickensiansk dystopi kör fast i klyschor

”Dan Vyletas coming of age-historia Rök utspelar sig i ett dystopiskt dickensianskt England. Berättelsen är en halsbrytande blandning av genrer kryddad med gotisk skräck. Och det börjar bra med en gastkramande skildring av en nattlig pennalistisk prövning som slutar i slagsmål mellan den diaboliske ledaren Julius och…” Läs mer


Sandra Beijer: Allt som blir kvar
Vasst och varmt om kärlek och vänskap

”Sandra Beijers andra roman börjar starkt. Det första kapitlet är träffsäkert, både språkligt och känslomässigt. Man rycks direkt in i en värld som precis fallit samman med väl valda meningar och blankrader. Författaren manipulerar läsarens känslor med närmast kirurgisk precision. Allt som blir kvar handlar om Matilda. Hennes…” Läs mer


Elin Bengtsson: Ormbunkslandet
Syster och bror

”En kärlek, särskild den första, kan verka så oändligt svårt, hopplöst till och med, att komma ut på andra sidan av. Oavsett. Men om den där första kärleken samtidigt är ens bästa lekkamrat, den enda som förstår en, som hittar inuti ens huvud? Om den där kärleken också var den enda som gick att prata om kärleken med…” Läs mer


Rainbow Rowell: Gå vidare
Oemotståndlig magi i Rowlings fotspår

”Simon Snow är en magielev som går sista året på Watfords Magiskola. Trots att han är en medelmåttig magiker så är han Den Utvalde som ska rädda trollkarlsvärlden från ett magislukande monster. Baz, som är Simons rumskompis och ärkerival (och kanske vampyr), påstår att Simon är ‘den sämst utvalde som någonsin…” Läs mer


Ulf Stark och Linda Bondestam: Djur som ingen sett utom vi
Knasigt, komplext och alldeles underbart

”Först tänker jag att de är diagnoser, de märkliga djuren i Ulf Starks och Linda Bondestams Djur som inget sett utom vi. Nog verkar Eskalopen deprimerad, En annan schizofren och Bipolaren uppenbart, ja, bipolär? Fullt så enkelt är det ändå inte riktigt. Inte sällan anspelar de konstiga djurens namn på ett begrepp, som hos…” Läs mer


Ida Sundin Asp: Idag vet jag inte vem jag är
”Jag känner igen dig men jag vet inte vem du är.”

”Det är något som tydligen händer jaget i den här berättelsen då och då, men det minns han förstås inte. Ingenting minns han. Inte vem han är, inte var han bor, inte att han har en katt. Inte ens att han är morfar. Jag vet inte om det finns andra barnböcker om demens. Jag har i alla fall aldrig stött på någon förut…” Läs mer


Henrik Wallnäs och Matilda Ruta: Åka buss
En flykt ur barnperspektiv

”En lång bussresa, en osäker båtresa och så buss igen. Gosedjuret tätt tryckt i famnen och de anhöriga som lämnats kvar. Obegripliga detaljer, beväpnade soldater, taggtråd och stridsflygplan i bakgrunden. Vad är en flykt ifrån ett krig för ett…” Läs mer


Eva Lindström: Oj, en polis
I fantasin får man flyga

”Första gången jag läste Eva Lindström var när hennes Alla går iväg var nominerad till Augustpriset förra året. Det var en märklig, nästan ältande och absurd berättelse om vardaglig sorg som faktiskt bet sig fast i mitt huvud och växte där, med sin lätt genomskinliga smak av marmelad kokad på tårar. Hade jag skrivit…” Läs mer


Cecilia Rihs: Uppdrag: Rädda julen
Uppdrag: julkalendern

”Det lackar mot jul och snart är det dags för julkalendrarna. Chokladkalendrar, tv- och radiokalendrar, you name it. Vi räknar ner till julafton tillsammans. Uppdrag: Rädda julen är en julkalendersbok som innehåller tjugofyra kapitel där det är tänkt att en läser ett om dagen ända fram till finalen på dopparedagen. Det finns till och…” Läs mer


Barbro Lindgren: Den lille fursten
Liten verklighetsfantasi

”Den lille fursten är en barnbok av Barbro Lindgren och handlar om en pojke som uppenbarligen finns på riktigt. Den lille fursten heter Lindgren i efternamn och är så vitt jag förstår en mycket ung (och egensinnig) släkting till författarinnan själv. Hon har alltid varit en mycket träffsäker skildrare av små barn och deras…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från förra höstlovet, från höstlovet innan det, från höstlovet 2014, från sportlovet, från höstlovet 2013, sportlovet 2013, från höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-10-30 00:01 / Uppdaterad: 2017-11-05 10:02

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?