Recension

: En robot ramlar ner
En robot ramlar ner Ingrid Flygare
2017
Opal
7/10

Sci-fi-äventyr för de minsta

Utgiven 2017
ISBN 9789172998667
Sidor 26
Illustratör Ingrid Flygare

Om författaren

Ingrid Flygare är uppväxt i Närke och Värmland, utbildad i San Fransisco och bosatt i Stockholm med man och två barn. Hon har skrivit och illustrerat den omtyckta
bokserien om hästen Pytte, illustrerat fler än 30 barnböcker samt flera prisbelönade webbspel och appar för barn.

Sök efter boken

Vem har väl inte någon gång byggt en koja? Och vem har väl inte i samband med detta kojbyggande fantiserat om att bygga en gigantisk superkoja – en som det går att bo och leka i? Eller varför inte en som syns ända upp till rymden?

Det sistnämnda blir verklighet för Vega i Ingrid Flygares finurliga bilderbok En robot ramlar ner. Vi får följa roboten FI-XI, som av misstag trillar ner från sin rymdsatellit och hamnar i flickan Vegas sandlåda. Vega och FI-XI blir vänner och beslutar sig för att bygga något tillsammans av människors gamla undanlagda prylar. De bygger och bygger, och till slut är det ”en ovanligt jättehög superkoja”, som Vega säger. Kojan är så stor och så ovanlig att den kommer med i ett nyhetsinslag på radio och tv.

Ingrid Flygare är både författare och illustratör, vilket gör det här till en samspelt berättelse, där lagom många spektakulära inslag får ta plats i en vardaglig miljö. Flygares illustrationer är bitvis avskalade, bitvis mer detaljerade, men alltid gjorda i vackra, mjuka färgtoner. Roboten FI-XI får eget liv genom sin särskilda robotröst som skrivs ut med ett speciellt typsnitt. Att han dessutom kan flyga och trolla fram glass är roliga egenskaper som gör det här till en spännande science-fiction-historia för barn i förskoleåldern. Här finns lagom mycket av det som är okänt och mystiskt, men samtidigt är detta nya och mystiska inget skrämmande. I Ingrid Flygares bilderboksvärld samarbetar barn och rymdvarelser (robotar). Det går både att känna igen sig och kittlas av sådant som skulle kunna hända om vi verkligen fick påhälsning från rymden.

Möjligen hade jag, om jag var liten, önskat mig en något längre historia. En robot ramlar ner slutar mer eller mindre mitt i ett skede och låter läsaren undra hur det gick sen för Vega och hennes superkoja. Inte minst undrar jag vad som hände med FI-XI efter att han varit tvungen att åka tillbaka hem till sin satellit. FI-XI är en karaktär att återvända till och kanske är FI-XI:s återkomst inte för mycket att hoppas på?

Anna Carlén

Publicerad: 2017-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-23 14:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6951

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?