Recension

: Lögnernas träd
Lögnernas träd Frances Hardinge
2017
B Wahlströms
10/10

Originellt om kraften av lojalitet, lögner, och envishet

Utgiven 2017
ISBN 9789132175756
Sidor 450
Orginaltitel The Lie Tree
Översättare Ylva Kempe
Först utgiven 2015

Om författaren

Frances Hardinge, f. 1973, är en brittisk författare som debuterade 2006 med romanen Fly by night, för vilken hon vann Branford Boase Award. Flera av Hardinges senare böcker har också belönats med littertaurpriser, däribland prestigefyllda Costa Book of the Year 2015 för boken Lögnernas Träd.

Frances Hardinge – författarens hemsida

Sök efter boken

Faith Sunderly är en intelligent 14 år gammal flicka vars kunskapstörst orsakar problem, främst för att hon är kvinna. Faith lever nämligen i en tid och på en plats där de flesta tycker att kvinnor ska vara dekorativa, och lämna tänkandet till männen. Faiths pappa är pastor och vetenskapsman, men han vägrar acceptera att Faiths begåvning och intresse för naturvetenskap skulle kunna vara något annat än en ful ovana. Faith själv tänker på sin oändliga längtan efter kunskap som ett beroende, något hon skulle kunna ge upp om hon bara vore en lite starkare och bättre människa.

Lögnernas träd är en berättelse om att som kvinna vara tvingad in i en obarmhärtigt trång roll.

Det fanns en hunger i henne, och flickor skulle inte vara hungriga. De skulle ta små tuggor vid middagsbordet, och deras sinnen skulle också nöja sig med en sparsam kost, var det meningen. […] Men det var inte tillräckligt. All kunskap – vilken kunskap som helst – ropade på Faith, och det fanns en ljuv, beroendeframkallande njutning i att stjäla den till sig när ingen såg.

Lögnernas träd är också en berättelse om hur svårt det är att fly från sitt förflutna.
Den börjar med att Faiths familj på grund av en skandal hastigt flyttar från stadslivet i Kent till den avlägsna lilla ön Vane, i hopp om att skandalen inte ska följa efter dem. I början är lokalbefolkningen välkomnande, och de lokala arkeologerna känner sig hedrade över att ha en så berömd vetenskapsman som Pastor Erasmus Sunderly närvarande vid sin utgrävning. Men redan efter några dagar blir dock lokalbefolkningen lika kylig som klimatet på den blåsiga lilla ön, och när dörrar bokstavligen börjar stängas i familjens ansikte inser de att ryktena från fastlandet kommit ikapp deras liv i Vane.

I Lögnernas träd ser jag också ett uppriktigt porträtt av ett barns lojalitet till sin förälder. Det är hjärtslitande att som läsare se hur orubbligt Faith tror på sin pappa, och hur angelägen hon är om att han ska se henne som den intelligenta person hon är. När hon tar mod till sig och för en gångs skull står upp för sig själv:

Jag är intelligent. Jag har alltid varit det. Du vet att det är sant!

gör det ont, för det är så tydligt en desperat önskan om att hennes far ska se ett värde i henne bortom att hon är ”lydig” och ”snäll”. Hans svar är dock inte nådigt:

Hur vågar du höja rösten mot mig? Hur vågar du prata om dig själv på ett så skrytsamt, arrogant sätt? Var har du fått den frånstötande fåfängan ifrån? […] Du kommer aldrig att tjäna ditt land i strid eller utmärka dig inom vetenskapen eller göra dig ett namn i kyrkan eller i parlamentet, och du kommer aldrig kunna livnära dig på ett yrke. Du kommer aldrig att vara någonting annat än en börda, och en belastning för min ekonomi.

När Faiths pappa dör bedömer omvärlden hans dödsfall som en vanhedrad mans fega självmord, men Faith är övertygad om att det varken rör sig om en olycka eller en desperat handling från hennes fars sida. Hon ser istället ett mord som hon måste lösa innan hennes fars rykte besudlas för all framtid. I hans anteckningar hittar hon information om ett märkligt träd, som verkar leva på lögner. Enligt legenden ska du ljuga för trädet, och sedan sprida samma lögn så vitt och brett du kan. Ju fler människor som tror på din lögn, desto större växer sig trädets frukt – en frukt som avslöjar en hemlig sanning om det du skapade en lögn kring.

Lögnernas träd är en fantastiskt välskriven och mångbottnad historia – en viktoriansk mordgåta där arkeologi, religion och ett legendariskt träd spelar huvudrollerna. Mest av allt är det en berättelse om en flicka som vägrar låta sig kuvas, oavsett vilka konsekvenser det för med sig. Ibland önskar man nästan som läsare att hon skulle kunna sluta stå på sig, åtminstone lite grann, så att hon inte försätter sig i så svåra situationer, men det är inte så man förändrar världen, och Faith är fullt medveten om det.

Katze Collmar

Publicerad: 2017-03-18 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-17 20:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6879

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?