Recension

: Uppdrag: Rädda julen
Uppdrag: Rädda julen Cecilia Rihs
2016
Olika förlag
5/10

Uppdrag: julkalendern

Utgiven 2016
ISBN 9789187413155
Sidor 117
Illustratör Silvy Strand

Om författaren

Cecilia Rihs bor på en liten gård utanför Karlskrona med familj och långhåriga kor. När hon inte skriver böcker arbetar hon som copywriter och frilansskribent. Hon vill skriva lättlästa, spännande och roliga böcker fulla av fantasi.

Sök efter boken

Det lackar mot jul och snart är det dags för julkalendrarna. Chokladkalendrar, tv- och radiokalendrar, you name it. Vi räknar ner till julafton tillsammans. Uppdrag: Rädda julen är en julkalendersbok som innehåller tjugofyra kapitel där det är tänkt att en läser ett om dagen ända fram till finalen på dopparedagen. Det finns till och med en liten bonus att smygbörja med redan den sista november.

Det finns fyra tidigare böcker i serien Hemliga boken för äventyrare, som jag inte läst. Men det gör ingenting. Jag kommer snabbt in i karaktärerna. Huvudpersonen Lina benämns inte med ålder men jag gissar att hon är runt sju, åtta år. Med sig har hon sin farmors älva, eller tolva om en ska vara petnoga. Hen heter Peppar och är liten, finurlig och modig. Farmor ligger på sjukhus i Ryssland. Hon har brutit bägge benen och en arm, men skickar Peppar till Sverige och till Lina. De har ett viktigt uppdrag. Julen är hotad! Någon eller några förstör julgranar, paket och pepparkaksdegar försvinner. Trappor såpas hala och russin förvandlas till harlortar i glöggen.

Farmor Hilda har skickat ett brev med två tomma sidor. Uppdraget är nämligen skrivet med osynligt bläck.

Uppdrag: Rädda julen!
Ta reda på vilka det är som bråkar här i byn och varför. Luska ut hur farliga de är och hur man aktar sig bäst. Försök göra så att de slutar förstöra julen. Leta i skogen på andra sidan Lyckebyån – där brukar mystiska saker hända om natten. I nödfall kan ni blåsa i visselpipan för att få hjälp. Men akta er för att blåsa i onödan!
Lycka till!

Nu börjar ett rafflande äventyr för Lina och Peppar och vi får följa med. Tanken är som sagt att en ska läsa ett kapitel om dagen ända fram till julafton. Men frågan är om det går att stoppa där? Kapitlen är fartfyllda och korta och många slutar med en cliffhanger.

Uppdrag: Rädda julen är en normkritisk bok där det byggs snögummor och där farmödrar är äventyrare. Många karaktärer är påhittade. Där ryms gårdstomtar, tacklare (världens bråkigaste troll), vättar och annat oknytt. Huvudkaraktären Lina är ytterst mänsklig. Lite rädd men samtidigt nyfiken och sugen på äventyr. Hon dras igång av Peppar som är orädd och kaxig. De tillsammans bildar ett radarpar som är starkare än stål. Historien andas magi och saga. Men, du får inte berätta om den här boken för någon. Den är hemlig.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-11-15 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-15 18:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6745

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?