Recension

: The Upside of Unrequited
The Upside of Unrequited Becky Albertalli
2017
HarperCollins Publishers
7/10

26 förälskelser and counting

Utgiven 2017
ISBN 9780062660480
Sidor 368
Språk Engelska

Om författaren

Becky Albertalli är en amerikansk psykolog och författare. Hennes debutroman Bara tre ord kom 2015 (på svenska 2016) och har belönats med bl.a. William C. Morris YA Debut Award.

Beckyalbertalli.com

Sök efter boken

Molly är sjutton år, har en tvillingsyster, och är inne på sin 26:e crush. Ändå har hon aldrig blivit avvisad, för hon håller alltid sina känslor för sig själv. Sen träffar hennes syster sin drömtjej, och Molly träffar söte hipster-Will, och kollegan Reid med sina intensivt vita sneakers och nördiga tröjor. Kanske måste hon först bli avvisad för att verkligen våga?

The Upside of Unrequited låter rätt klyschig när man beskriver den, och det är den också till viss del. Det går att gissa hur den ska sluta bara av att läsa baksidestexten, vilket är något av en besvikelse efter Albertallis förra bok, Bara tre ord på svenska. I den engageras läsaren och blir ständigt lurad i jakt på huvudkaraktärens hemliga mejlkontakt. Den senaste boken når inte upp till de höga förväntningarna efter den förra boken, men kanske var det för mycket begärt.

Historien är rätt förutsägbar, men det måste inte nödvändigtvis vara något dåligt. Bakom ytan vi sett så många gånger ligger ett djupare lager av välbehövd realism. Mycket av relationerna karaktärerna emellan känns typiskt för den åldern, allt från systrarnas begynnande myrsteg bort från varandra till den intensiva nästan-känslan av att vara nära någon annan utan att faktiskt röra vid varandra. Albertalli kompenserar för sina svagheter med sin träffsäkra ton, som är både rolig och modern, och gör att hela boken bara känns härlig. Och kudos till Albertalli för mångfalden och att Mollys vikt får vara en del av historien utan att behöva vara avgörande för hennes relationer.

Tyvärr blir det inte så mycket mer än just härligt. Boken är snabbläst och höjer humöret, om man inte är alltför cynisk, men skapar inte tillräckligt med engagemang för karaktärerna. För fastän författaren definitivt har en talang för att beskriva hur det känns att vara nyförälskad så blev jag aldrig riktigt fängslad. Den försöker att ta upp en del svåra ämnen, men lyckas mest skrapa på ytan.

Om man letar efter något lättsamt, härligt och relaterbart är detta absolut en bok att plocka upp i sommar. Den kommer säkert få dig att båda skratta och ge dig fjärilar. Gör bara inte mitt, ständiga, misstag att ha alltför höga förväntningar.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2017-07-20 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-17 21:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7012

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?