Recension

: PS. Jag gillar dig fortfarande
PS. Jag gillar dig fortfarande Jenny Han
2018
Lavender Lit
7/10

Som en varm kram

Utgiven 2018
ISBN 9789187879401
Sidor 338

Om författaren

Jenny Han är barn- och ungdomsförfattare, uppvuxen i Richmond, Virginia och utbildad i kreativt skrivande. Hon har skrivit sommartrilogin som i svensk översättning börjar med Sommaren jag blev vacker (2010), barnböckerna Shug (2006) och Clara Lee and the apple pie dream (2011) och – tillsammans med Siobhan Vivian – en ny ungdomstrilogi som inleds med Burn for burn (2012).

Dear Jenny Han – författarens hemsida.

Sök efter boken

I uppföljaren till Jenny Hans Till alla killar jag har gillat återförenas Lara Jean med Peter, som förväntat. Margot återvänder till Skottland efter att Josh inte velat bli tillsammans igen, och Kitty är sitt vanliga glada jag.

Liksom i första delen handlar egentligen boken inte om så mycket. Dramaturgin saknar hårnålskurvor. Historien i sig är relativt ointressant, och bok-Peter är långt ifrån lika drömmig som filmversionen. Snarare är det Lara Jean själv som håller läsningen igång. Att läsa serien om henne är att flytta in i en trygg, varm kokong av jordnötskakor, fina strumpbyxor och personliga alla hjärtans dag-kort.

Det är en idyllisk värld som Han målar upp, och en som är svår att slita sig ifrån. Sällan har jag stött på en bok som på denna nivå förmår att förflytta mig från verkligheten (vilket just denna läshelg visade sig vara mycket användbart). Att sedan intrigen inte är särskilt exalterande gör inte alltför mycket.

Men tyvärr fungerar heller inte kärlekstriangeln lika bra i tvåan som den gjorde i ettan. För det första övertygar inte Lara Jeans känslor för Peter; är hon verkligen kär i honom eller tycker hon bara att det är spännande med en pojkvän? Dessutom framstår John Ambrose knappast som ett hot, han når aldrig förbi drömstadiet och läsaren får egentligen aldrig veta vem han faktiskt är, utöver att han är blond och snygg.

Med det sagt blir Lara Jeans relation till Genevieve äntligen utvecklad, och något mer sympatisk. Om de inte slutar som vänner i tredje delen ska jag äta upp mitt recensionsexemplar.

Om du vill ha en omvälvande upplevelse, eller ett spännande språk, så ska du inte läsa PS. Jag gillar dig fortfarande. Men du ska läsa den om du vill känna som levde du inuti en snöglob där du kunde äta oändligt med bakverk utan att må dåligt, och alla hundar är valpar för evigt. Dessutom är boken läsvärd bara för lillasystern Kittys skull, med sitt raka sätt och vägran att göra det som förväntas. Och nu väntar jag med iver efter tredje boken, så att jag återigen kan få försvinna bort för en stund.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2018-09-24 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-23 22:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7486

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?