Utgiven | 2017 |
---|---|
ISBN | 9789188613059 |
Sidor | 64 |
Illustratör | Alaya Vindelman |
Jag minns när jag var liten. Hur jag och min kompis Lena hade snott tamponger av Lenas mamma. Vi visste inte riktigt vad de användes till men Lena visste att de var bra på att suga upp vatten med. Sen hittade morsan en tampong i min jackficka. Och hon förklarade dessutom vad de användes till. Vi stod i vår hall och jag minns hur förvånad jag blev. Det är märkligt hur lite det pratas om mens i samhället. Visst pratar vi tjejer med varandra men annars är det rätt tyst.
Så här skriver Kroppens ABC om bokstaven M som handlar om mens.
Ur snippan kan det komma mens. Små barn har inte mens, men äldre barn och vuxna kan ha det. Mens består av blod blandat med slem och vätska från livmodern. Livmodern sitter inuti magen och är som en liten ballong. Ungefär en gång i månaden täcks livmoderns väggar med en mjuk slemhinna för att en bebis ska kunna växa där. Om det inte finns någon bebis behövs inte slemhinnan, utan den töms ut genom snippan som mens.
För att det inte ska bli för kladdigt brukar den som har mens samla upp den i något, till exempel bindor, som är ungefär som små blöjor som läggs i underbyxorna. Det finns också menskoppar och tamponger, som stoppas in i snippan och fångar upp mensen. Det kan göra ont att ha mens eller så känns det ingenting alls. Det är olika för olika människor.
Jag fullkomligt älskar att mens avdramatiseras och förklaras på ett levande, pedagogiskt sätt. För det är ju något naturligt och något som många kvinnor har eller har haft. Men vi har fler bokstäver. Vi börjar med A som i armsvett och jobbar oss vidare till B som i bröst, C som i Cerebral Pares, D som i döden. Vilka viktiga ämnen att diskutera tillsammans. Det känns som om varenda bokstav berättar om något livsviktigt som barn kan grubbla över och som föräldrar och andra vuxna vill förmedla till barn. Boken sägs vara från tre år och uppåt. Och den kan enligt mig passa även för äldre barn. Plus att jag som vuxen faktiskt också lär mig saker.
En stor behållning med Kroppens ABC är att boken är normkritisk och öppensinnad. Och det förstärks genom illustrationerna. De är lekfulla och proppade med mångfald. Så bilderna inbjuder till diskussioner kring mer än till exempel gråt, nerver, queer och ärr. Det är mycket innehåll i den här boken. Den väcker nyfikenhet, igenkänning och är lärorik och klok. Det fullkomligt bågnar av kunskap bland bokstäverna utan att något skrivs på någon näsa eller blir tråkigt. Det är en bok att använda som en uppslagsbok snarare än en bok att läsa från pärm till pärm.
Det här är en bok om kroppar. Tänk vad våra kroppar kan göra, och vad de kan känna. Det är faktiskt ett mirakel.
Publicerad: 2017-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2017-10-19 21:07
En kommentar
låter fint
<3 <3 <3
#
Kommentera