Recension

: Allt fantastiskt du kan bli
Allt fantastiskt du kan bli Emily Winfield Martin
2017
Brombergs
7/10

För nyblivna föräldrar att inge förhoppningar med

Utgiven 2017
ISBN 9789173378598
Sidor 32
Orginaltitel The Wonderful Things You Will Be
Översättare Lena Sjöberg
Först utgiven 2015

Om författaren

Emily Winfield Martin är en amerikansk barnboksförfattare. Allt fantastiskt du kan bli är den första av hennes böcker som kommit ut på svenska.

Sök efter boken

Jag när en svaghet för rimmade bilderböcker med luftiga textrader. Att med rytm och bild ge utrymme för läsaren åt egna tolkningar tar fram det poetiska i bilderboken och gör den roligare att läsa högt, samtidigt som barnet kan fundera över varje sida i lugn och ro.

Allt fantastiskt du kan bli är just en sådan bok – en utmärkt berättelse för föräldrar att plocka fram och läsa högt ur redan från tidig ålder. Vackert illustrerad med sparsam text, oftast centrerad på sidan med följsamma rim.

Titelfrasen i Emily Wienfield Martins bok får mig genast att tänka på den allt för flitigt ställda frågan Vad ska du bli när du blir stor? och gör mig först lite misstänksam – ska ungarna redan som nyfödda börja förberedas för yrkeslivets karriärfixering? Men detta är fiffigare är så! Att bli något behöver inte alltid vara detsamma som att skaffa sig ett yrke, visar det sig. Nej, Allt fantastiskt du kan bli fokuserar minst lika mycket på vad en människa kan göra för andra, eller vad du kan uppleva och skapa i världen, som vad du kan arbeta med:

Kanske lär du dig flyga
På ditt eget sätt?

Hjälper de små…

Som man glömmer så lätt.

allt fantastiskt

Bilderna går i en mjuk, ibland akvarellig ton, och är levande i sina detaljer, inte minst när det kommer till alla de småfigurer och djur som får biroller i berättandet. Sidorna rymmer både luftballonger som flyger ovan molnen och möss som står under bilar och spelar musik. Här finns mystik och fantasi så det räcker åt alla!

Visst är boken hjärtskärande och många gånger naiv i sin positiva, uppfodrande ton, men kanske är det just så världen måste te sig under en period när vi är små. Livet efter bilderböckerna fylls så småningom av Allt fantastiskt du inte kan bli, så varför inte göra sagoberättandet till en stund av förhoppningar. I alla fall för ett tag.

Anna Carlén

Publicerad: 2017-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2017-02-12 20:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6844

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?