Recension

: Dear Santa-san
Dear Santa-san Fukuda Suguru
2002
Iwasaki Shoten
8/10

Meri Kurisumasu!

Utgiven 2002
ISBN 9784265053353
Sidor 47
Först utgiven 1995
Språk japanska

Om författaren

Fukuda Suguru, född 1961 i japanska Hyougo-prefekturen, är bilderboksförfattare och illustratör. Han började sin karriär som serietecknare, men blev snabbt desillusionerad av kommersialismen, stressen och våldets popularitet. Suguru har bland annat skrivit och tecknat böcker som Chu, Tottemo Tanuki-san och Tsutawaru Kimochi.

Sök efter boken

Som kanske framgår av rubriken (och boktiteln) är julen ingen traditionell japansk högtid. Men: kultur är ju inte statisk, och japaner sällan främmande för att importera lite vad som helst med gulliga figurer. Följaktligen går det att hitta diverse godis, kakor, plast- och mjukisfigurer med tomtar, snögubbar, renar och andra gulliga djur – det mesta tycks kunna bli kawaii i japanska händer – lite varstans även i Japan, som här i Fukuda Sugurus lilla bilderbok Dear Santa-san.

Har man blivit lite mättad på samma gamla tomtar kan det ju vara kul att få dem i en ny tappning, och det får man i Sugurus underbara och lite knasiga berättelse och bilder. Bara det att de fantastiskt fina och enkla teckningarna i svart, vitt och rött är inramade i rosa är liksom ett normbrott.

I Dear Santa-san möter vi heller inte en tomte som är ute och flänger och delar ut presenter till eventuellt snälla barn, utan snarare tomten privat, hemma hos sig. Här är det istället en rad figurer som besöker tomten med presenter i gengäld, och det är inte vilka presenter som helst.

Först ut är herr Katt, som ger presenten att sova tillsammans. Mysigt! Sen kommer fyra andra smådjur och spelar instrument. Deras present är musik. Fladdermusens present är att tala om att han gillar tomten och flickan Luna tar en rad fotografier av honom (bland annat den roliga posen på omslaget). ”Ormtjusarfarbrorn” ger ”presenten orm”. Den visar sig lyckligtvis också vara mysig att sova tillsammans med.

Över huvud taget sover tomten väldigt mycket i den här boken. Möjligen förbereder han sig för kommande julstress, men det är något påtagligt lugnande med en huvudperson som faktiskt aldrig stiger upp ur sängen. Mer sådant i julfirandet, säger jag.

Därefter får tomten besök av en tvättbjörn, vars present det är att tvätta tomtens kläder. Det gör att tomten i resten av boken är naken (fast på ett diskret sätt), också när den sista besökaren, en liten mus, ger sin present: en puss. Mitt på rumpan, faktiskt.

Ja, det är knasigt, men också fullständigt charmerande. Här får vi stifta bekantskap med en lite annorlunda tomte och en rad andra märkliga figurer, och i alla sin enkelhet ställer Dear Santa-san ganska tänkvärda frågor om vad en present egentligen kan vara. Sugurus tomte är en tomte för tjänstesamhället, skulle man kunna säga, men också att en puss, lite musik eller att sova tillsammans är miljövänliga presenter som kanske ganska många hellre skulle önska sig än ännu en pryttel?

Det bör påpekas att det här är en recension med reservationer: Jag kan egentligen inte läsa japanska, men min lillebror, som sedan ett drygt decennium är bosatt i Japan och också är den som presenterar mig sådana här ljuvliga små böcker, har försett varje sida i min utgåva av Dear Santa-san med svensk översättning på post it-lappar.

Dear Santa-san (inlaga)

Den borde ges ut på svenska på riktigt. Japansk litteratur och japanska serier är visserligen framgångsrika i Sverige, men det är värt att slå ett slag även för fantastiskt fint tecknade och designade bilderböcker. Formgivningen, pappret, alla detaljer – sådant här vill man absolut ha mer av.

Så okej, jag erkänner. Jag kanske önskar mig femtio procent pussar och musik och annat, och femtio procent fina böcker. Någonting sådant.

Ella Andrén

Publicerad: 2015-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2017-06-22 23:02

Kategori: Recension | Recension: #6397

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?