Recension

: Tomte i trubbel / Tomtemor i trassel
Tomte i trubbel / Tomtemor i trassel Erik Magntorn
2017 / 2022
Lindskogs förlag
7/10

Juligt och fint om tomtefamilj

Utgiven 2017 / 2022
ISBN 9789185311675 / 9789185311989
Sidor 32
Illustratör Ane Gustavsson

Om författaren

Erik Magntorn har kommit ut med sju bilderböcker, och mottog 2009 det första Lennart Hellsing-priset. Han arbetar också som förläggare.

Sök efter boken

Genren ”jullitteratur” är inte något som enbart är förbehållet feelgood för vuxna, utan fenomenet finns även inom barnlitteraturen.

tomtemor-i-trassel_large (omslag)

De här båda jul-bilderböckerna är på rim och låter det lilla barnet följa med tomten respektive tomtemor i lagom spännande situationer. Formatet är praktiskt kvadratiskt (18 x 18 cm) och passar perfekt i en liten barnryggsäck och kan följa med på resan. Ane Gustavssons bilder är charmiga och det finns mycket för både barn och vuxna att upptäcka tillsammans. Erik Magntorns kluriga verser får även den vuxna att dra på munnen.

Min favorit är:

Gick till lille tomtefar
Gubben stöpte ljus han
Men fick bara buttert svar;
”Mandeln? Vete tusan!”

Varken tomten eller tomtemor verkar ha läget under kontroll. I Tomte i trubbel som kom ut redan 2017 blir tomtefar överraskad av en jätte när han är ute och samlar ljung. Tack och lov får tomten hjälp att samla ihop sina persedlar och hitta hem till familjen igen. Tomtemor i den nyutkomna boken Tomtemor i trassel ber visserligen om hjälp men löser själv sitt problem med den försvunna mandeln. Hon ser dessutom till att hela gänget får en riktig jul. Enriktig power-woman alltså, i förkläde och näbbstövlar.

Förlaget anser att böckerna passar för barn från fem år, men jag tror att framförallt yngre gillar att hänga med tomten och hans familj. Och förmodligen känner de igen sig i tomtebarnens villervalla på rummet, även om de kanske inte kan ordet.

Carina Middendorf

Publicerad: 2022-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2022-12-13 17:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8923

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?