Text

: Julklappstips 2022
Julklappstips 2022
10/10

Julklappstips 2022

Efter ett par jular med pandemi kommer krisjulen nu i varianten energi- och ekonomikris. Många hem överflödar såklart som vanligt. Andra vet inte hur de ska lyckas få till de där efterlängtade klapparna under granen. Då känns det på sin plats att påminna om att läsning faktiskt inte måste kosta något. Även om rubriken här traditionsenligt är ”Julklappstips” så lever vi lyckligtvis i ett land fullt av bibliotek, där äventyren bara väntar på att bäras hem. Att ta sig tid att läsa tillsammans kostar faktiskt ingenting.

En bok är en värld att mötas över, och vi blir aldrig för gamla för att läsa tillsammans, mötas över ny kunskap och nya sätt att formulera erfarenheter och förhoppningar. Det kan vara i dikt, bild, fackbok eller saga.

Oavsett vilket önskar vi er goda och vilsamma helger, fyllda av ljuvliga lässtunder.

/dagensbok.com

* * *

Anna Liv Livström:

I år vill jag ge poesi i julklapp. Jag vill slå in diktsamlingar som är tillgänglig men samtidigt på riktigt. Som känns, bråkar och sätter spår. Dessa tre slår jag in i mina paket, med långa krusiga band:

Vänligen bygg inga berg av Lina Arvidsson

Det finns de som tänker på Pans labyrint

var gång de ser en rotselleri underifrån

Jag tillhör dem

En Ica-butik kan vara ett microuniversum. Bakom kassan iakttar Lina Arvidsson allt. Eller stänger av emellanåt för den delen. Det här en diktsamling om livet, döden, utanförskap och ensamhet. Som kassörska möter en många olika människor i olika faser av livet. Dessutom en hel del PLU-koder. Det här är en bok om existens och tvivel.

Sila himmel, sila jord av Johan Landgren

Ute på framsidan backar en tom lastbil till
De yrvakna grisarna går baklänges
uppför rampen
Lite oroliga kanske
Solen lyser starkt
De vet ännu inte vad som väntar dem
Att de är på väg till en plats
där de ska leva
tills de blir allt mindre
Tills de krymper ihop
till små kultingar
som en efter en ska sugas
in i moderlivet

När jag gråtit och gripits över dikten KÖTTFABRIKEN (slutet återgivet här ovan) som på ett knivskarpt men skört vis skildrar en slakt baklänges känner jag att det här är en historia om att hitta tillbaka genom naturens och djurens kraft. Det är både krasst och vackert men samtidigt också sinnligt och sökande.

Vi är inte klara med varandra – mormordikter av Louise Halvardsson

Du var änkan längre än du var makan,

modern längre än du var både makan och änkan

och i tjugosju år var du min mormor.

Det här en berättelse om att skriva sig till en förståelse och någon slags försoning. Den när en slags förhoppning om att lära känna en mormor en inte alltid klickade med när hon levde. Boken är en ömsint och stundtals smärtsam berättelse som griper an och får mig att fundera över min egen relation till min mormor och farmor.

Barbara Strand-Blomström:

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg
Manda och Malin som går i nian och det är vår. De cyklar runt, hänger på badstränder och lekparker. Drömmer om hemmafester, spännande killar, New York. Plötsligt börjar det hända saker i deras tidigare rätt tråkiga tillvaro. Vänskap finns och livet kan bli hur bra som helst. En fräsch ungdomsbok av författaren Ellen Strömberg, född 1987 och bosatt i Jakobstad. I år tilldelades hon Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok för Vi ska ju bara cykla förbi.

Arvejord av Maria Turtschaninoff
Berättelsen utspelar sig från 1600-talet fram till vår tid på 2020-talet. Allt kretsar kring gården Nevabacka och mossen som ligger någonstans i norra Österbotten. Människor och århundraden kommer och går. Mossen består. Arvejord är Turtschaninoffs första vuxenbok, tidigare har hon skrivit prisbelönta och översatta ungdomsromaner i en feministisk fantasygenre. En underbar episk roman som stannar länge i tankarna.

Lumpänglar av Annika Åman
I Oravais i Österbotten fanns en gång ett fabrikssamhälle som kallades Masunin. Hundratals människor arbetade och bodde på området kring textilfabriken där bland annat filtar, vadmal och senare jerseytyger framställdes. Textilprodukter som var kända i hela landet och även utanför Finlands gränser. Annika Åman skriver fram fabrikssamhället med dess människor. En arbetarroman, en historisk roman som bygger på hennes pjäser som spelats på Oravais Teater på 2010-talet och som setts av tusentals människor. Boken är en bladvändare om unga Alma som kommer till fabriken och får betala dyrt för sina drömmar. Det handlar om kvinnor, barn, arbete, klasskillnader och sår efter inbördeskriget i ett ungt Finland på 1920-talet.

Skelettet av Malin Klingenberg (text) och Maria Sann (bilder)
Vi alla har ett. I den här boken får vi stifta bekantskap med ett självlysande. Det gör det hela extra spännande. En bilderbok för de yngre men även för de äldre. Här lär vi oss alla något. Och vill vi läsa mera av Malin Klingenberg så fortsätter vi med bilderboken Fisens liv (2020) som på rim med teckningar av Sanna Mander får oss att inse att alla gör det. Vad? Fiser förstås!

Lena Nöjd:

Klara och solen av Kazuo Ishiguro
Mamman skaffar en artificiell vän som sällskap till sin tonårsdotter, nämligen roboten Klara. Berättelsen väcker frågor om vi är på väg mot ett samhälle där vänner kan konsumeras (och läggas på sophögen). Överraskande nog är det minnet av en vänlig själ som stannar kvar efter läsningen.

Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink
Biografin är välskriven i både ordval och meningsbyggnad, därtill har den en utmärkt disposition. Läsaren får träffa en rakryggad person som slog igenom med dunder och brak i en litteraturtävling år 1970. Men rampljuset i sig var inte det som lockade Maja Ekelöf för hon fortsatte bo kvar i den värmländska bruksorten. Hennes solidaritetskamp för människor i andra länder slocknade aldrig.

Vi, de drunknade av Carsten Jensen
Livet i den danska kuststaden Marstal kretsar runt skeppsfarten. Utvecklingen från segelfartyg till ångfartyg och sen spelar också geopolitiska händelser in. Skrönan om de stora skeppsstövlarna lever kvar i generation efter generation. Hemskheter blandas med själens längtan efter kärlek och äventyr.

Carina Middendorf:

Älskaren av Marguerite Duras
La grande dame i den franska litteraturen, Marguerite Duras, fick både ris och ros under sin långa karriär – och med tanke på hennes kontroversiella val av ämnen, är det lätt att begripa. Om du vill ha något riktigt hett under julgranen, rekommenderar jag dig att läsa om den unga franska flickan i kolonin Indokina och den rike kinesen. Jag avråder med med bestämdhet för analyser om kolonialism, rasism och lämpligheten i ett förhållande mellan en 15-åring och en vuxen man. Ge dig hän, känn den klibbiga asiatiska värmen på din hud och tro för en stund på att sann kärlek aldrig dör.

Härkomst av Sasa Stanisic
Den 14-årige Sasa Stanisic flydde från Bosnien till Heidelberg tillsammans med sina föräldrar under kriget i dåvarande Jugoslavien. I romanen Härkomst vänder och vrider han på begreppet och det är omöjligt att inte ryckas med. Boken är delvis autobiografisk, men det är spelar ingen större roll, vilka delar som är ”sanna” och vilka som är ”påhittade”. Det viktigaste är att du bestämmer dig för att hänga med på resan, inte väja för det obekväma och själv vara beredd på att fundera på din egen härkomst.

Mörkret, Ön, Dimma och Vit död av Ragnar Jónasson
Egentligen är det väl till påsk man ska läsa deckare, men de här passar utmärkt även i juletid! De utspelas nämligen på Island och där finns det både snö och kyla, något många önskar sig till julhelgen. Det här är en väldigt raffinerad deckarserie, som börjar i slutet och arbetar sig framåt på ett sätt som jag aldrig någonsin har läst förr. Huvudpersonen är en halvgammal, lätt förbittrad kvinnlig polis som inte alltid har haft det lätt i livet. Hon är det minst behagsjuka man kan tänka sig, och bara en sån sak, gör att jag måste älska henne! Kriminalfallen hon jobbar med, är dessutom spännande, så vad väntar du på? Sätt i gång och läs med gröten kokar!

Eva Wissting:

Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger
Andra världskrigets och nazistregimens grymheter är inte längre bort än våra nu levande äldsta släktingar – inte ens generationer bort, praktiskt taget här och nu. Men vi är rätt bra på att förtränga det där. Just därför är Joanna Rubin Drangers bok en så viktig minneshandling. Hon lyckas skapa en perfekt balans mellan sammanhang i de större historiska dragen tillsammans med specifika och personliga detaljer som ger förankring och gör det relaterbart.

Om någon skulle komma förbi av Thomas Korsgaard
Tue växer upp på en bondgård med mamma, pappa, två mindre syskon, kor och ett helt gäng hundar på den danska landsbygden. Det skulle kunna låta idylliskt, men bokens inledning sätter direkt döden som inramning. Thomas Korsgaards prosa är rak och rättfram, utan krusiduller, och fångar perfekt tolvåringens självklara livslogik. Det går rakt in och det går inte att värja sig.

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist
Flickans alla relationer kretsar kring mat: mammas omsorgsfullt utvalda råvaror, mormors kärleksfullt bakade bullar, pappas perfekt tillagade pasta. Det borde kunna bli tradigt att läsa sida upp och sida ner om matupplevelser (liksom om frånvarande föräldrar och självutplånande flickor) men Karolina Ramqvist gör det så väl att jag inte vill lägga ifrån mig boken.

Ingrid Löfgren:

Aldrig en av oss och Är det något särskilt med dig? av Yvonne De Geer
Böcker som jag gärna rekommenderar till alla och envar är Yvonne De Geers omistliga självbiografi i två delar. Den nu 92-åriga författaren föddes som Ejvor Jonsson, men adopterades i tidig ålder av friherre Jakob De Geer och hans hustru Ingrid. Yvonne De Geer skriver en elegant och lättflytande prosa, med stråk av humor. Bland annat tidsskildringen är enorm! Vilken läsupplevelse!

Svenskarna på Titanic av Claes-Göran Wetterholm
Presentationerna av de enskilda människoödena i (huvudsakligen) tredje klass på Titanic i Svenskarna på Titanic: Fartyget, människorna och myterna ger mig gåshud och får mig att förnimma historiens vingslag! Boken får en att se bakom den rafflande äventyrsberättelsen och känna att det verkligen handlade om människor av kött och blod. Det rör sig om en rasande vacker volym, som väcker ens habegär! Således perfekt under granen.

Windsorknuten av S.J. Bennett
I sin mysdeckare Windsorknuten avslöjar S.J. Bennett att Elizabeth II av England på lediga stunder fuskade som privatdetektiv. Drottningen bar drag av Agatha Cristies älskvärda tantdetektiv miss Marple. Bakom de pastellfärgade jumperseten, tweedkjolarna, pärlhalsbanden, de rejäla handväskorna, rynkorna, tantigheten och corgihundarna som snodde runt fötterna dolde sig en knivskarp, analytisk hjärna. Bokens behållning är framför allt sättet den är skriven på, dess charm. Skaffa även nästa del i serien – En hund begraven.

Mikael Palm:

Självbetraktelser av Marcus Aurelius
Detta är en evig klassiker som behåller sitt värde genom att påminna samtida läsare om beständiga mänskliga problem. Hur ska jag förhålla mig till livet givet att det är kort och flyktigt? Hur ska jag hantera jobbiga människor? Hur ska jag göra för att inte få hybris av framgång eller ta mina misslyckande på för stort allvar? I denna nyöversättning av Aurelius dagbok får vi en unik inblick in i antikens värld genom att läsa om hur en kejsare hanterar sina existentiella kval. En stoisk guide till livet.

Min barndom av Maksim Gorkij
Gorkij lyckas med något magiskt: att fånga den ryska underklassens liv ur ett barns perspektiv. Djupt mörker blandas med humor och en genomgående autentisk skildring av personligheter. Påminner om Nässlorna blomma.

Candy girl av Diablo Cody
Tänk er en kvinnlig version av Fight Club: en tjugoårig medelklasstjej omdefinierar sin identitet genom att bli strippa. Hon lyckas humoristiskt gestalta den undre världen med en språklig finess vilket introducerar läsaren till ett sammanhang som annars hade varit stängt för den. Hon skapar en egen språklig värld genom att mynta nyord, kombinera referenser till ”Hochkultur” och popkultur samt genom ironisk marknadsföringsjargong. Allt detta under tiden som hon bryter tabun. Både intressant och underhållande!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2022-12-16 23:57

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?