Recension

: Julklappstips 2023
Julklappstips 2023
10/10

Julklappstips 2023

Oavsett om du önskar dig, ger bort eller lånar böcker under jul- och nyårshelgerna har vi såklart tips att erbjuda. En god bok är ett ljuvligt sätt att varva ner i julstöket, oavsett om, hur eller var du firar.

Härliga läshelger!
önskar
dagensbok.com

* * *

Lena Nöjd:

Kairos av Jenny Erpenbeck
Ung kvinna möter äldre herre som bjuder på restaurang. En stormande förälskelse inleds – de tu äro ett! Erpenbeck satsar både själ och hjärta och resultatet blir bättre än de flesta andra historier med samma tema. Här beskrivs också en annan sorts sammansmältning, nämligen när länderna Öst- och Västtyskland blir ett.

Frekes fot av Pija Lindenbaum
Vad kan en bok om Freke handla om? Jo, att han är stolt över sina nya skor. Men när han vaknar nästa morgon saknas både en sko och en fot. Överraskningseffekterna är många och gör berättelsen om Freke både existentiell och lärorik. Högläsningsbok de luxe.

Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi om Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
Mängden litteratur som finns skriven om Selma Lagerlöfs författarskap är omfattande. Det blir nog ändå Anna-Karin Palm som vinner priset för bästa biografi. Här berättas levande och lustfyllt om hur målmedvetet och strukturerat Lagerlöf arbetade redan innan karriären tog fart. Boken med fina fotografier finns även som pocket.

Carina Middendorf:

Bristen på ljus av Nino Haratischwili
Nino Haratischwili tar i tegelstensromanen Bristen på ljus oss med till Tbilisi i Georgien på 80-talet och låter oss följa de fyra vännerna Keto, Dina, Ira och Nene. De växer upp under en minst sagt svajig period i Georgiens historia och har alla olika sätt att handskas med de utmaningar det för med sig. När vi möter dem på en foto-utställning i Bryssel år 2019, har de inte setts på många år och det är en hel del som är ouppklarat mellan dem.

Persepolis av Marjane Satrapi
Sällan har det väl känts så smärtsamt aktuellt att läsa Marjane Satrapis klassiska grafiska roman Persepolis som i år. Marjane Satrapi berättar om hur det var att växa upp under den iranska revolutionen och hur det var för henne att bli skickad utomlands som ung tonåring. Och att det inte heller var lätt att komma tillbaka! Det här är böckerna för den som vill förstå den iranska revolutionen, coming-of-age eller helt enkelt hur det är att vara människa i ett socialt sammanhang.

Kring denna konst av Stina Wollter
Det har stormat kring Stina Wollter i höst och om hennes politiska uttalanden kan man tycka vad man vill. Inget hon säger kan minska sprängkraften i hennes konst! I Kring denna konst är hon både personlig och privat på ett sätt som är omöjligt att värja sig emot. Hon delar generöst med sig av sin konst, sina tankar om skapande och sitt liv. Det är generöst, det är vackert och det berör mig ända in i själen.

Bonustips – för tyskläsande:

Nadine av Katrin Seddig
Nadine är Katrin Seddigs sjätte roman på det tyska traditionsförlaget Rowohlt Berlin och det är inget annat än en skandal att hon fortfarande inte blivit översatt till svenska! Katrin Seddig skriver om vanliga människor och miljöer vi alla sett och ibland till och med upplevt utan att för den skull kunna beskriva dem så på pricken som Katrin Seddig gör. I den här romanen möter vi Nadine och får vi vara med om vad som händer när denna medelålders kvinna slutar att ”uppföra sig”. När hon får veta att hennes älskade dotter Mizzi tagit livet av sig, brister alla dammar och Nadine vill hämnd!

Zur See av Dörte Hansen
Så vitt jag kan se har inte heller den här blivit översatt till svenska, men det är gott hopp eftersom bokförlaget Nona tagit hand om hennes båda tidigare romaner Körsbärslandet och Middagstimme. Zur See, som skulle kunna översättas med ”Till havs”, handlar om en trasig familj och några andra invånare på en ö i Nordsjön. De lever i en brytningstid mellan det traditionella och det moderna och det är inte lätt att veta hur man ska bära sig åt för att både vara sann mot sig själv och hänsynsfull mot sin familj. Ingen skildrar denna spagat så bra som Dörte Hansen!

Barbara Strand-Blomström:

Snälla Stella, sluta skälla! av Ted Forsström och Åsa Lucander
Här handlar det om hunden Stella som hör alla möjliga ljud och om en pappa som ska läsa godnattsaga för sitt barn. En finurlig bilderbok med rolig text av Ted Forsström och finfina bilder av Åsa Lucander (som gjort animeringar för gruppen Coldplay), för alla som någonsin försökt natta någon … Med eller utan hund!

Rågången av Mikaela Strömberg
Rågången är en nyutkommen roman om östnyländsk ödslig landsbygd med människor och gamla gårdar. Dit kommer lantmätaren Git som senare drar på sig ett misshandelsåtal. Git köper sig ett ruckel i en by som hon ska förvandla till en sommarstuga. Romanen är alldeles realistisk samtidigt som berättargreppet och språket är växlande och bekräftande som en folkvisa om folk och fä. Fascinerande mix.

Sista brevet av Christel Sundqvist
Här handlar det om Marie, forskare och mamma mitt i livet, och hennes faster Sigrid. Romanen går tillbaka till krigstiderna på 1940-talet då Sigrid var ung och förälskad. Allt tog bara slut. Sigrids liv blev ganska enahanda i en liten by i Österbotten. Marie å sin sida sörjer sin bästa vän. Två kvinnoliv med allt vad livet kan innehålla av ungdom, vuxenblivande, arbete, hem, familjeliv, sorg och ensamhet medan tiden går. Realistisk och ärlig skildring.

Mikael Palm:

Anabasis: Kyrosexpeditionen eller De tiotusens återtåg av Xenophon
“[Unga] kulturintresserade män från överklassen drog ut i krig på den här tiden istället för att starta galleri eller filmbolag” skriver Jesper Högström om bokens författare, Xenophon (430 f.kr. till 355 f.kr). Han var Sokrates lärjunge och som atensk medborgare blev han rekryterad att hjälpa persen Kyros med att ta makten från sin bror. Boken skildrar Kyros misslyckade fältslag och grekernas återtåg hem. Xenophon har en filmisk blick: detta skapar en närhet till materialet, vilket bidrar till att göra den antika världen levande. Man känner igen personlighetstyperna: cynikern, drömmaren, ledarna som lyckas få folket med sig. Norstedts förtjänar en eloge för att de ger ut en nyöversättning av denna klassiker!

Språket är Gud: Anteckningar om Joseph Brodsky av Bengt Jangfeldt

Brodskij (1940-1996) svepte in i den ryska litteraturen som en stormvind. För honom blev poesin ett sätt att tackla de frågor som han redan i mycket unga år ställdes inför: godhet och ondska, frihet och ofrihet, livet och döden. I det inrutade sovjetsamhället fanns regler för hur en begynnande poet skulle bete sig: gå med i en litterär cirkel, lägga fram sina dikter för bedömning, få dem kritiskt granskade och, som ett resultat av denna process, eventuellt få dem publicerade. Detta var ingenting för Brodskij och hans naturliga individualism, starka självkänsla och tävlingsinstinkt. Istället dök han upp vid privata sammankomster eller officiellt sanktionerade diktläsningar och deklamerade sina dikter

Då författaren även kände Brodsky lyckas denna biografi kombinera intima skildringar av hans liv med djupare analys av poetens livssyn, kall och hans roll i samhällsutvecklingen.

Salisbury: Victorian Titan av Andrew Roberts

Salisbury’s distinctive philosophy of Toryism was based on this creed: one that viewed with intense skepticism any concept of liberty not steeped in precedent [...] He believed the duty of the statesmen was to provide good governance and to leave morality and ‘uplift’ to the Church. ‘When great men get drunk with a theory it is the little men who have the headache’

Andrew Roberts är en engelsk historiker som har gjort ett enormt arbete och skrivit en välbehövd biografi om Lord Salisbury (1830-1903); en bortglömd politisk ledare (och tänkare) som ändå är en av dem som varit premiärminister längst i Englands historia. Dessvärre verkar den inte finnas översatt. Rekommenderas som julklapp till dem som är intresserade av diplomati och engelsk historia. Både rolig och rik på visdom.

Anna Liv Lidström:

Frekes fot av Pija Lindenbaum
Det här är en bilderbok som tar barnet på allvar. Allt ifrån att den morgontrötta mamman litar på Freke att bege sig ut och leta efter sko och fot till att han tar kommando över historien.

De tre bockarna Bruse av Mac Barnett
Jag njuter av den här bilderboken. Det är så ljuvligt berättat när perspektivet är förskjutet. Dessutom händer det helt oväntade grejer. Så även om en tror hur historien ska gå, och den till stor del följer det, så finns det vinklar och vrår som snurras till.

Svartstick av Sara Paborn
En roman med många bottnar och hemligheter som utspelar sig både i nutid på en kursgård i Dalarna och i slutet av 1950-talet. På den tiden kärade den unga Anita ner sig i en gift butikshandlare vid namn Bengt. Tillslut så broderas allting ihop av en svart silkestråd.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2023-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2023-12-16 09:15

Kategori: Dagens bok, Recension, Redaktionen Tipsar | Recension: #9085

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?