Text

: Julklappstips 2017
Julklappstips 2017
10/10

Julklappstips 2017

Som det enda man aldrig kan få för mycket av (väl ..?) rekommenderar vi som vanligt bokpaket under granen. Fackböcker, skönlitteratur, fotoböcker, bilderböcker, serier, Augustvinnare, Nobelpristagare, spännande debutanter, klassiker, gastkramande skräck, kluriga deckare, fantastiska äventyr, vardagliga hjältar och antihjältar – ja, det finns ju helt enkelt hur mycket som helst att välja på. Här kommer våra tips.

Fröjdefulla läshelger från oss alla till er alla!

önskar dagensbok.com

* * *

Anna Carlén:

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
”Om en poet får Augustpriset ska jag äta upp min Ipad” sa jag förra året. Jag slapp göra det då – Augustprisjuryn har inte belönat någon poesi sedan Tranströmer fick priset för Sorgegondolen på 1990-talet. Men i år gick priset i alla fall till en poet. Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är förvisso en roman, men är likväl skriven med ett lyriskt anslag och kan ofta läsas som en dystopisk framtidsdikt. Den är mörkt mardrömslik men samtidigt en hoppets bok.

Liten svart hund i natten av Rose Lagercrantz
(Recension kommer förhoppningsvis snart.) En till synes ganska anspråkslös vintersaga berättad ur en hunds perspektiv. En gammal faller ihop på T-centralen i Stockholm och måste föras till sjukhus. Kvar i människomassorna finns den ensamma, förvirrade hunden Samson som springer sin väg och försvinner i den stora staden. Natten kommer, det börjar snöa, och hunden tar skydd i en buske. Han har ingen aning om hur han ska hitta sin matte igen. Berättelsen får fin stämning av Rebecka Lagercrantz illustrationer. En perfekt högläsningsbok för barn i den tidiga skolåldern.

Ömhetsmarker av Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen
Sprudlande diktsamling i både lekfullt och allvarligt samarbete mellan två vänner. En ömsint hyllning till det kollektiva poesiskrivandet. Och vem kan motstå en bok som innehåller ord som ”pistaschskogen”, ”mjukvårdsnougaten” och ”monsunkuk”?

Anna Liv Lidström:

Till den nyfikna tre- till sexåringen ger jag detta bokpaket:
Kroppens ABC av Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen
Vi börjar med A som i armsvett och jobbar oss vidare till B som i bröst, C som i Cerebral Pares, D som i döden. Vilka viktiga ämnen att diskutera tillsammans. Det känns som om varenda bokstav berättar om något livsviktigt som barn kan grubbla över och som föräldrar och andra vuxna vill förmedla till barn.

Till den rysarsugna nio-, tioåringen ger jag denna rysliga, läskiga bok:
Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark
Det här är en riktigt förskräcklig historia om en liten flicka som längtar efter gemenskap men istället är osynlig. Den enda gången hon får uppmärksamhet är när ”eleverna” trakasserar och mobbar henne. Men det vänder när Lilla Hon blir instängd på skolans vind och möter Lärarinnan som spökar där uppe…

Till den vuxna släktingen som gillar puttriga pusseldeckare ger jag:
En sax i hjärtat av Marie Bengts
Det är 1957 och någon blir dödad med en sax i hjärtat. En sysax. Klädskaparen Hannah Lönn från Stockholm har i sitt uttråkade, rastlösa tillstånd i hålan Eneby erbjudit kvinnorna i byn att sy eleganta persedlar. Och det är på väg till ett uppdrag som hon och hennes faster Lilly hittar det första offret.

Björn Waller:

För den som bara vill ha en Bra Roman man kan svepas med i:
Swing Time av Zadie Smith
Zadie Smith har inte alltid varit så pålitlig som man tror, men Swing Time är en comeback så det sjunger om det. Och dansar. Att den sedan är en tänkvärd och inte helt osjälvkritisk bild av globaliseringens kultur och kulturens globalisering samtidigt som den jazzar gör den inte sämre.

För den som vill ha lite beska eftertankar med sin Bra Roman:
Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Vi tror gärna att ondskan är monolitisk, att den är en sak, och så länge vi undviker den där enda saken är allt bra. Den underjordiska järnvägen gör slaveriet, och den rasism det bygger på, svårare att skaka av sig just genom att relativisera, följa alla de olika rötter och uttryck det tar sig även långt bortom plantagen och piskan. Gravallvarligt lekfull.

För den som vill ha lite kalla kårar:
Fever Dream av Samanta Schweblin
En mor ligger döende, en annan mors pojke sitter bredvid och viskar i hennes öra och försöker få henne att berätta vad som hände. Fever Dream är precis vad titeln utlovar, en bekant skräckhandling (nej, jag säger inte vilken) omformulerad som ett frenetiskt, surrealistiskt eftersnack där allt hela tiden skiftar och frågan är vad som kan räddas. Årets bästa skräck.

För den som egentligen inte läser böcker:
Last Night In Sweden av Petter Karlsson m.fl.
Den började som ett sarkastiskt svar till USAs 45:e president, men den här fotoboken med sina bilder av allt från körrepetitioner och IT-projektmöten till Afghanistanutvisningar och epatraktorer berättar en rätt tänkvärd historia om hur vi alla relaterar till varandra. ”Ett samhälle bygger på miljontals individuella mikrobeslut; nationen är den dagliga folkomröstning där vi väljer vilken sorts människor vi vill vara.” Se där ett julevangelium så gott som något.

Cecilia Bergman:

Fårdagboken av Axel Lindén
rekommenderas till den som funderar över sakernas tillstånd och som blir frustrerad över det ohållbara samhälle vi lever i. Det kanske inte låter som så munter läsning under julhelgen? Men det är muntert också, fåren piggar upp.

Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson
rekommenderar jag för den fågelintresserade. Men inte bara för den fågelintresserade. Porträttfotografierna av flera av våra vanliga, och nära, fåglar fascinerar nog de flesta. De filosofiska texterna om fåglarna bör likaså vara behaglig läsning för fler än de mest inbitna fågelskådarna.

En julsaga av Charles Dickens
rekommenderar jag slutligen för den som önskar sig en julklassiker till pralinerna i mellandagarna.

Ella Andrén:

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Nyligen Augustprisad är kanske Bremmers biografi över journalisten Ester Blenda Nordström ett väl självklart tips? Fast det är ett fascinerande kvinnoöde från en tid när kvinnors möjligheter förändrades snabbt, och ändå inte tillräckligt snabbt. Vill man göra ett helt presentpaket finns dessutom Nordströms reportageböcker En piga bland pigor, Kåtornas folk, Amerikanskt och Byn i vulkanens skugga i nyutgåvor, och jag lovar, biografin ger mersmak.

The Hate U Give av Angie Thomas
Angie Thomas debutroman har kallats Black Lives Matter i Y/A-form och är en brutal men också ljuvligt kvick och hoppingivande berättelse om en ung tjej som ställs inför en av den amerikanska rasismens yttersta konsekvenser – det dödliga våldet mot unga svarta – men också inför en komplicerad och ofta undanglidande vardagsrasism. Thomas gestaltar sin huvudpersons värld med skarp blick, men också med oerhört stor lojalitet och kärlek. Det gör hon in i minsta ordval, varför The Hate U Give absolut ska läsas på originalspråket.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Ett lekfullt men samtidigt knivskarpt och drabbande sätt att förhålla sig till historien har Colson Whitehead i sin roman Den underjordiska järnvägen. Cora flyr slavtillvaron på bomullsplantagen i Georgia, och möter på sin flykt olika delstaters förhållningssätt till den svarta befolkningen, från öppet bestialiskt till lömskt harmoniskt. Romanen är en originell lek med västvärldens mörka förflutna. Att den också fått ett av årets snyggaste omslag skadar inte heller.

Maken av Gun-Britt Sundström
Gun-Britt Sundströms Maken, med undertiteln ”en förhållanderoman”, gavs ut första gången 1976 och har på ett lite lågmäld sätt blivit en riktig kultklassiker, åtminstone bland kvinnliga läsare. Under hösten har Riksteatern spelat den i en oväntat lyckad dramatisering som jag såg precis häromdagen. Blev hemskt sugen på att läsa om romanen för jag vet inte vilken gång i ordningen och för vänner som lyckats missa den är den ett givet julklappstips. Maken är på en gång lockande tidsskildring av studenttillvaro i Stockholm kring 1968 och evigt aktuell med sina träffsäkra, underfundiga funderingar kring svårigheten att vara, eller inte vara, två.

Katie Collmar:

Golden boy av Abigail Tarttelin
En bok skriven för unga vuxna, men som passar utmärkt för äldre vuxna också. Berättelsen om Max som rent genetiskt är både man och kvinna väcker viktiga frågor om kön, identitet, och medicinsk etik. Men framför allt är den en hjärtskärande och medryckande berättelse om en tonåring som brottas med att vara något som de flesta inte ens vet existerar.

Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland
Ännu en bok om tonåringar som hanterar liv, sex, och död, men så ljuvligt välskriven att dessa uttjatade ämnen inte känns uttjatade alls. Ni som läser mina recensioner vet att jag inte direkt brukar strössla med höga betyg, men den här gav jag faktiskt 5/5 på Goodreads.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood
Atwoods klassiska dystopi om ett USA där fertila kvinnor förslavas känns mer aktuell än någonsin, dels för att HBO nyligen gjorts en enastående TV-serie baserad på den, men ännu mer eftersom de neokonservativa och fascistiska strömningar som växt sig starka senaste åren gör att dystopin känns obehagligt nära.

Katze Collmar:

Första hösten av E.P. Uggla
Dystopisk skräckroman för oss som gärna läser kreativa skildringar av världens undergång, men som blir tokiga på om vetenskapen i boken inte stämmer. E.P. Uggla är biologinörden som skrivit en apokalypsskildring för andra biologinördar. Varning för att läsaren aldrig kommer lita på blå blommor igen.

Nomadplaneten av Emanuel Blume
Skrämmande, storslaget, och vackert om en ensam nomadplanet, en rymdexpedition som kanske inte är vad den verkar vara, om människors tillkortakommanden och den tilltagande känslan av att mänskligheten kommer driva sig själv till en plågsam undergång. Fantastisk science fiction, helt enkelt.

Fint folk av Julian Fellowes
Perfekt julklapp till personen som tycker att änkehertiginnan i Downton Abbey är årtiondets bästa tv-karaktär, och som fortfarande inte slutat sörja att Netflix tagit bort Downton Abbey ur sortimentet. Från skaparen av Downton Abbey kommer här det perfekta plåstret på såren: en roman om den brittiska överklassen skildrad med både knivskarp skärpa och kärleksfull tillgivenhet. Självklart är den full med vass dialog värdig änkehertiginnan Violet Crawley.

Lena Nöjd:

Ljuset bakom ögonen av Tommi Kinnunen
Glöm Mannerheim och Kekkonen. Finlands moderna historia är individer som kämpar mot traditioner och samhällsstrukturer. I bakgrunden finns en tystlåten familjemedlem, vars lojalitet du alltid kan lita på.

United States of Banana av Gianna Braschi och Joakim Lindengren
Geopolitik och fokus på USA:s relation till Puerto Rico. Är du minsta nyfiken på kultur faller serieboken dig i smaken, eftersom du hittar konstverk och musikikoner från alla tider i nästan varje serieruta.

Nötskal av Ian McEwan
För dig som inte kan få nog av Shakespeare (eller Hamlet). Nutidens njutningslystna, urbana medborgare skildras från insidan av en gravid mage. Satir i samma anda som Gullivers resor.

Robert Salmela:

Dykungens dotter av Birgitta Trotzig
Rännstenslitteratur i sin lortigaste form. Mörkt, smutsigt, tragiskt och ultrarealistiskt. En personlig favorit som är som skriven för högläsning inför en from barnaskara. En fin kontrast till julens vedervärdiga och polerade överflöd där vi sällan tänker på de som inte är särskilt lyckligt lottade. Särskilt inte de barn som råkar illa ut när far fått i sig för mycket av snapsen.

Jakobs stege av Ljudmila Ulitskaja
En engagerande exposé över ett släktband som slingrar sig från tiden innan, vidare under och sedan efter Sovjetunionens upplösning. Lika mycket en familjekrönika är det en berättelse om ett 1900-tal som vi inte kan lära oss nog om. Det finns mycket att ta fasta på, men kanske är det både individernas, släkternas och själva livets momentana väsen som främst tåls att grunnas på. Ondskan är trots allt lika skör som kärleken.

Satantango av László Krasznahorkai
Dessvärre är inte just denna titel av László recenserad på sidan, men jag går i god för att det är en av läckerbitarna på detta litteraturens julbord. Vi är i en ungersk by som är lera, regn, bristningar, imma, svordomar, lort, fylla, missunnsamhet, misstänksamhet. Invånarna hänförs utan vidare av bländverks glitter eftersom deras evinnerliga väntan inte är något som har en definition men som helt säkert är radikalt annorlunda – och därmed fantastiskt! Det blir säkert bra.

Saga Nordwall:

Den nya dagen gryr – Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal
En biografi som passar såväl läsare vars begrepp om Karin Boye är ganska vaga som de som läst en hel del av och om henne. Det är ett nyanserat porträtt som visar fler sidor av en viktig och älskad författare och samtidigt tecknas en tydlig bild av situationen för författare i allmänhet under ett par decennier.

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh
Det handlar om ett liv på lånad tid – hon, som överlevde upplopp och kaos i hemlandet är nu döende i en futtig cancer i Sverige. Hennes vrede vet inga gränser – inte sorgen heller och nu finns inget att hålla emot minnena av allt som kunde gått annorlunda och den trasiga relationen med dottern. Det gör ont redan från början men samtidigt är det poetiskt, vackert och, faktiskt, trösterikt.

Kidnappningen av Anna Schulze
När Anna Schulze ska berätta om den kidnappning som hennes farmor utsatte sin son för visar det sig att hon måste börja någon helt annanstans, eftersom det finns så mycket som har sin grund längre bak i tiden. Mängder av dokument resulterar i en delvis självbiografisk roman, där processen kring tillkomsten av den är nästan lika viktig att skildra som händelserna i sig. Händelser som ter sig så osannolika att de måste vara sanna.

Sofie Eliasson:

Vakuum av Mia Öström
Kompakt, gripande och vackert om sorgen efter en familjemedlems självmord. Kanske årets starkaste ungdomsbok, mycket tack vare Mia Öströms otroliga språk och skärpa. Dessutom med ett för årstiden passande vintrigt omslag.

Min vän Pax av Sara Pennypacker
En barnbok, illustrerad av Jon Klassen, med flera nivåer. Överst finns Peter och räven Pax han måste lämna. Under ytan finns sorgen efter modern och en far som måste ut i kriget. Passar både barn och vuxna.

Turtles all the way down av John Green
John Green är tillbaka, med sin bästa bok hittills. Hoppingivande och personligt om en tjej med OCD som ska försöka hitta en försvunnen miljardär. En bok som sitter kvar långt efter att man läst klart.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2017-12-09 00:21

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?