Text

: Julklappstips 2021
Julklappstips 2021
10/10

Julklappstips 2021

Vi går ännu en osäker jul i pandemins tecken till mötes. Vi vet fortfarande inte riktigt i vilken utsträckning vi får vara med våra nära och kära, men böcker är ju alltid en trygg gemenskap att ta till.

Oavsett om du tänker ge bort till någon eller om du behöver dem för egen del – eller både och, såklart – så tipsar vi här om några favoriter från året som gått, eller bara i allmänhet.

God jul, ta hand om er, och läs, läs, läs

önskar dagensbok.com

* * *

Anna Liv Livström:

Stora faran av Matilda Ruta
Det här är en bilderbok om mod och äventyr. Om att våga trotsa och gå över gränsen för att leta efter sanningen. Även om det verkar livsfarligt. Det här är en lite farlig men ljuvlig bilderbok där de akvarellstinna bilderna bokstavligen fyller sidorna från pärm till pärm.

Den långa resan av Sofia Hedman och Emelie Gårdeler
Undra och Vandra är två vänner som alltid funnits för varandra. De har följts åt på många spännande äventyr men även i den vanliga vardagen. Det här är en andlöst vackert och sanslöst sorgligt bilderbok om livslång vänskap och avsked.

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä
Det här är en magisk och storslagen bilderbok om att längta till en plats man aldrig varit på. Om att hitta hem i det vilda. Samt inte minst kärleken och vänskapen mellan morfar björn och hans barnbarn.

Ella Andrén:

Ljudet av fötter och Bära och brista av Sara Lövestam
Sara Lövestam är med sin värme, humor och skarpa blick för människans både storhet och löjlighet en närmast oöverträffad författare. Ger du bort de båda första delarna i trilogin om Monika, som kämpar med sin barnlöshet och släktforskar kring sina rötter, ger du dessutom bort något att se fram emot: tredje delen kommer i vår.

Grim av Sara Bergmark Elfgren
Sara Bergmark Elfgrens nya roman för unga vuxna var en av höstens ivrigast emotsedda boksläpp, och jag tror inte att den gjorde någon besviken. Bergmark Elfgren blandar ett nutida sommarjobb i spökhuset på Gröna Lund med tillbakablickar till 1980-talets Death Metal-scen, och skildrar båda briljant levande och nervkittlande.

Tyrannens tid av Magnus Västerbro
Corona eller inte – den som läser böcker har inga problem med att resa i vare sig rummet eller tiden. Själv tillbringade jag en radda sena höstdagar i Karl XII:s 1700-tal, med ett svenskt folk hårt plågat av eviga utskrivningar, krigsskatter, pest och nöd. Så här är historieskrivning när den är som bäst, inpå skinnen och så nära den kan komma de vanliga människor som tvingades huka under oket av kungarnas storvulna politiska planer.

Så växer världen av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore
En fullständigt ljuvlig bilderbok om språkets och läsandets utveckling. Vi får följa det lilla barnet från de första ljuden bestående av enstaka vokaler tills hen kan läsa på egen hand och har erövrat böckernas alla möjligheter och magi. Bild och text samspelar fullständigt och världen växer i takt med att orden blir fler och kan sättas samman till alltmer avancerade meningar. Skriftspråket erövras och möjligheterna är oändliga.

Eva Wissting:

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman bryr sig om varenda en i persongalleriet i sin klassiska roman – precis som hon bryr sig om varenda fjälltopp, varenda skogsparti, varje kalhygge och vattendrag – och varje litet liv som rör sig (eller inte längre rör sig) däri. Det här är en fint vävd berättelse med många perspektiv, som börjar på 70-talet och som sedan tar vid arton år senare.

Older Sister. Not Necessarily Related av Jenny Heijun Wills
Om adoption som en hårt styrd affärsidé. I korta avsnitt återger Jenny Heijun Wills både faktiska händelseförlopp och alla känslor som väcks kring dem: att inte kunna gråta när det förväntas, att sakna de kulturella koderna, att inte kunna uttrycka känslor och behov till sina närmaste släktingar för att det inte finns ett gemensamt språk. Allt det lyckas Wills förmedla med förvånansvärt lite text.

Era anklagelser är meningslösa av Pär Thörn
Ett slags studie i kriminalitet, där läsaren får stort utrymme att tänka själv kring hur det är att för en liten stund uppleva världen ur olika perspektiv. Vad är det som gör att en person blir – eller ses som – kriminell, eller inte? Boken är inte särskilt lång, men kräver att läsas långsamt.

Lena Nöjd:

Hägring 38 av Kjell Westö
Året är 1938 och platsen Helsingfors. ”Borde du ändå inte glädjas åt att människorna har arbete.” Så lyder repliken som fälls under en diskussion i herrklubben när Hitler är samtalsämnet. Att politiken lämnar spår i det personliga livet är inget nytt men man får läsa ända till slutet för att förstå varför.

Koltrasten av Clas Thor
Den svarta fågeln har inspirerat till verk i många konstnärliga genrer. Gamla illustrationer, målningar och nytagna fotografier är vackert återgivna. Urvalet av texter från tidningar och skönlitteratur är rikt. Det är bara några månader kvar tills aprildagen är här och vi får höra koltrastens pärlande sång igen.

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä
Vykortet på kylskåpet inspirerar lilla björn och morfar att sätta upp ett mål. De ska resa upp till den sista utposten. Förberedelserna tar flera månader och kanske blir inte resan av eftersom morfar inte längre är en ung och vild björn. Men en dag så händer det! Fin läsning om lilla björns förväntningar och morfars blick på alla förändringar i vildmarksturismens spår.

Saga Nordwall:

Nattens drottning av Eva Frantz
Det är år 1915 och Viktor har det ganska eländigt i Helsingfors, dit han flyttat med sin mor. Men så får modern rollen som Nattens drottning i operan Trollflöjten och även Viktor ska få vara med i föreställningen. Teatern blir en tillflyktsort men snart börjar obehagliga och farliga saker att hända. En spännande och bitvis ganska otäck spökhistoria med familjehemligheter och doft av Maria Gripe.

The Starless Sea av Erin Morgenstern
Jag har skrivit det förut: det här är en bok jag (nästan) skulle döda för att ha skrivit. Behöver jag egentligen skriva något mer om detta fantastiska epos över berättandets makt och magi, denna svindlande, vindlande saga för vuxna bokmalar?

Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam
Känner du någon språkpolis med självdistans eller någon språkmissbrukare med självinsikt? Har personen humor? Då är denna skrift med kortfattade beskrivningar av allsköns språkfel, hur de uppkommit och hur de som gör sig skyldiga till dem kan ledas in på den rätta vägen en perfekt julklapp.

Barbara Strand-Blomström:

Fabriken av Ann Holm-Mörn
En berättelse från början av 1900-talet om Maria som blir med barn i Helsingfors. Fadern Hans försvinner. Marias mor tar tåget från Österbotten och hämtar hem dottern. Så småningom tar Maria arbete på Oravais Klädesfabrik och bosätter sig i fabrikens hus tillsammans med andra fabriksarbetande kvinnor och barn. Det här är en berättelse om författarens mormors mor och mormor, en verklighetsbaserad roman men med fiktiva drag. Läsvärd.

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
En roman om det hårda livet för kvinnor och barn på svensk landsbygd. Om fattigdom, utanförskap och gemenskap. Enkel men fylligt språk, rent poetiskt ibland i dialogerna. Upptäck Moa Martinsson – eller återupptäck!

Det osynliga barnet av Tove Jansson
Läs de kära novellerna om det osynliga barnet Ninni som blir synlig i muminmammans omvårdnad eller om hur muminfamiljen väcks i ”Granen” av en hemul på julaftonsmorgon och får höra om det hemska som ska komma: julen. Här finns också den härliga berättelsen om hemulen som drömmer om att bli pensionerad. Bakom det synbart enkla finns många skikt av både symbolik och humor. Passar alla åldrar.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-12 21:55

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?