Text

: Julklappstips 2016
Julklappstips 2016
10/10

Julklappstips 2016

Hårda paket? Vi har som vanligt klapptipsen.

God läshelg!

* * *

Anna Liv Lidström:

Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta
Hur barn blir till. Den eviga och evinnerligt intressanta frågan. Här kommer ytterligare en bilderbok som berättar om hur det går till. Men i Ninna och syskongrodden finns ytterligare perspektiv. Hur är det att bli ett storasyskon? Och inte minst, hur är det att få ett litet syskon?

Under ett rabarberblad av Lena Sjöberg
Boken har undertiteln – Verser för människor och djur. Redan där blir jag gripen. Det är dikter om människor och djur, men den vänder sig även till varelser och ting. Att texten är till för inte bara barn och vuxna, utan även för borttappade vantar, drunknade humlor, döda hönor och en hundvalp liten som en handflata. Det är så fint att jag smäller av.

Jag lever, tror jag av Christine Lundgren
Engelskalektionen tar aldrig slut och om fyra långa månader tar Kim studenten. Då dör Moa. Bästa vännen.

Det här är en berättelse som känns på riktigt. Det är korta kapitel av dagbokskaraktär som heter ”dag femtioåtta” und so weiter. Det börjar med döden och sedan rör vi oss vidare i Kims liv där Moa blir ett svidande vulkanhål av saknad.

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey
Maud är åttio år och hennes väninna Elizabeth är försvunnen. Hon skriver det på lappar som fyller hennes handväska och fickor. Hon berättar det för sin dotter, om det nu är hennes dotter? Hon säger det till polisen. Ändå verkar ingen ta hennes oro på allvar. Kan det handla om att Maud börjat bli glömsk?

Björn Waller:

Till den som vill ha koll:
Levande och döda av Han Kang och Tecken som föregår jordens undergång av Yuri Herrera
Två romaner så färska (på svenska) att vi inte hunnit recensera dem än, men det kommer. Herrera åt dem som vägrar tro att murar löser någonting, Kang till den som inte vill tro att människans minne är kort. Båda är romaner som den som läser dem kommer att bära med sig i åratal, och knyta näven i fickan på köpet.

Till den som vill bita över mycket:
Jerusalem av Alan Moore
Lika så gott att passa på, för jag tror vi lär få vänta på en svensk översättning. Moore vill säga ALLT över 1300 sidor, och lyckas på något sätt förena Blake, Joyce och Gaiman i en enda totaldump av hela sitt jag.

Till den som vill ge lite extra dåligt samvete utöver gåvobrev till Röda Korset:
Under krigets himmel av Niroz Malek
Direktrapport från Aleppo, där spökena tar över.

Till den som bara vill sjunka in i skön postapokalyps:
Station Eleven av Emily St. John Mandel
Mänskligheten går nästan under och måste försöka bygga upp igen… men eftersom St. John Mandel är kanadick sker det med diskussion, Shakespeare och Star Trek-citat i stället för med våld och kannibalism. Hopp finns alltid.

Katze Collmar:

Så har jag det nu av Meg Rosoff
Läser din tonåring med frenesi?
Och ser med ungdomligt svårmod på världen?
Då rekommenderar vi en dystopi
Som kontrasterar mot julglitterflärden

Bara tre ord av Becky Albertalli
Låt inte titeln avskräcka er
från att läsa om Simons agenda
För boken har så mycket mer
och kan få ditt hjärta att vända

Den har kärlek, utpressning, och hemligheter
Två regnbågshjärtan i bultande brand
De dras till varandra som elektromagneter
och går därifrån hand i hand

Magikerna av Lev Grossman
För vuxna mugglare, trollkarlar och häxor
som väntade men aldrig fick sitt antagningsbrev
Här finns mörkare världar och magiska läxor
Följ med till Brakebills och bli förstaårselev

Lena Nöjd:

Finnjävlar av Kristian Borg (red)
Julklapp till stressad politiker som ständigt råkar ut för sidodebatter när arbetet kräver långsiktigt tänkande. Då kan det vara bra att ta till en reflekterande bok som Finnjävlar. I läsningen möter vi själ, hjärta och saklighet. Och så kanske man plötsligt omvärderar begreppet ”enkla jobb”.

Listigt! av Claudia Boldt
Julklapp till alla som gillar när schablonbilden av räven raseras. Hög mysfaktor i läsningen med de minsta.

Hår av Maria Antas
En bok om hårets betydelse i olika tider av historien och olika delar av världen. Faktaredogörelser varvas med författarens egna tankar kring sitt tunna nordiska hår som inte uppfyller drömmen om det sexiga svallet som ska locka till sig männens blickar. Fint formgiven sakprosabok.

Matilda Gomis:

Ängeln vid Aplaryds stup: 21 berättelser och legender av Anna Dunér (red)
För oss med en passion för de vackraste barnberättelserna, för magin och moralen. Läs traditionella berättelser, folksagor från olika delar av världen, Selma Lagerlöf och Lev Tolstoj med barnen i din närhet till jul.

Det här är den bok som jag gett bort till hela min bekantskapskrets när de fått barn, fyllt år, firat jul eller döpts. Jag har berättat legenderna för skolklasser där jag undervisat och högläst ur den för mina barn. Det är helt enkelt en fantastisk bok, med vackra illustrationer, som öppnar upp för samtal om de stora livsfrågorna.

Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut av Philip Weiss, Annevi Sjöberg och Daniel Larsson
Det här är en gedigen bok fylld av odlingsglädje för alla dem som kanske tycker att vintern är för lång, längtar efter det kommande årets odlingssäsong och som dessutom vill lära sig något nytt.

I denna handbok lär du dig om fleråriga grönsaker, hur du på bästa sätt odlar och tillagar dem. Den är tillräckligt grundlig och pedagogisk för att en nybörjare ska kunna starta upp sin egen fleråriga grönsaksodling. Dessutom är den nyskapande och inspirerande så att även den inbitna odlaren ska få inspireras till något nytt.

Gud hjälpe barnet av Toni Morrison
Läs en tidigare Nobelpristagare (1993), och bli omskakad, illamående, lycklig, förförd och provocerad. Unna helt enkelt dig själv eller någon annan i den närhet storartad litteratur när vintern är som mörkast.

Saga Nordwall:

De dödas verkliga antal av Lotta Olsson
En kvinna vandrar runt i sin lägenhet och hennes tankar forsar fram i en strid och smått oregerlig ström som ändå får riktning. Ett smärtsamt nutida liv med dess val och bortval, med kroppen, sinnligheten och lusten i centrum, med en ständig längtan efter något annat, något mer. Och jämte detta språket, orden, som vänds och vrids på så många sätt.

Jag vet allt det här av Annika Paldanius
Ett år för några unga kvinnor på läkarutbildningen i Göteborg, bästa vänner, oövervinnerliga. De pluggar hårt, festar hårt, lever studentlivet till max men det finns sprickor där man minst anar det – eller också är det precis där man ska förvänta sig dem. En av dem använder sin kunskap som en besvärjelse – allt hon vet får ge stadga och riktning och de medicinska metaforerna skapar en alldeles egen språklig värld för detta credo till vänskapen.

Störst av allt av Malin Persson Giolito
En skolskjutning här hemma, mitt ibland oss. En knappt vuxen flicka är oskadd – och nu står hon inför rätta. Det är henne vi får följa under rättegången och ytterst motvilligt berättar hon, bara precis så mycket som hon måste. Hon är välformulerad och förvånansvärt balanserad men bland bryter ilskan igenom, liksom föraktet. Det är intensivt, medryckande och spännande och lämnar mycket att fundera över.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2016-12-02 23:57

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?