Text

:
10/10

Julklappstips 2018

Långa lata läshelger och hårda paket under granen önskar vi förstås alla våra läsare på dagensbok.com. Vet du inte vad du ska ge bort – eller kanske vad du ska önska dig själv? Såklart har vi massor med tips.

Fröjdefull läsning, från oss alla till er alla!

önskar dagensbok.com

* * *

Anna Liv Lidström:

Silvervägen av Stina Jackson
Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här deckardebuten. Karaktärernas kamp och historiens nerv gjorde att jag ville vara med dem hela vägen. Ge dem stöd och tröst. Det här är en historia som bitvis gör ont, är nagelbitande spännande och skildrar hur ensam glesbygden kan vara. Ge den här boken till någon som har ett förhållande med Norrland.

Vänd rätt upp av Emelie Novotny
Det här är en frustande berättelse om vackra hästar och pirrig förälskelse. Allting i fonden av ett stall med allt vad det innebär. Mockning, dressyr och omsorg. Stallet är en värld i miniatyr och allting kan hända där. Boken vänder sig från fjortonåringar och uppåt och passar till de som hängt i stallet men lika så till oss som inte hängt där men alltid varit nyfikna.

Glömskan av Johanna Olsson
När Heddas mamma blir misshandlad av sin sambo flyr de till mormor som bor i den avlägsna byn Glömskan i Norrlands inland. Ganska snart försvinner Heddas lillebror spårlöst. Är han bortrövad? I sin jakt på svar möter Hedda mytomspunna väsen såsom Näcken. Det här är en bok för mellanåldern, dvs nio till tolv. Den passar ypperligt för barn som gillar spänning såsom Roald Dahl.

Barbara Strand-Blomström:

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf
En klassiker att återvända till. Torparen Jan i Skrolyckas kärlek till sin dotter Klara Fina Gulleborg skildras ömsint och realistiskt. Även när han går in i sin skenvärld är man som läsare med honom. Det genuina språket är en njutning att läsa.

De kallade henne Delhi Braveheart av Julia Wiræus
En reportagebok som tar avstamp i gruppvåldtäkten år 2012 som ledde till den unga Jyoti Singhs död. Här kommer representanter för dagens stora indiska kvinnogeneration till tals. Kvinnor som ofta lever i en korseld mellan gamla och nya föreställningar om kropp, kön, sexualitet och dagens it-värld med dejtingappar och nätaktivism. En riktig ögonöppnare till bok. Man behöver tid för att ta innehållet till sig.

Minnena ser mig av Tomas Tranströmer
En tunn bok med mycket innehåll. Julen är ofta en tid som inbjuder till nostalgiska tillbakablickar och här får man följa Tranströmer tätt i spåren under barn- och ungdomsår i ett Stockholm som inte längre riktigt finns.

Björn Waller:

2018 var som det var, så boktipsen blir därefter.

Till den som vill tro sig ha genomskådat allt:
My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh
En av årets största läsupplevelser, inte mindre för hur enkel den är. Tanken att bara dra ett täcke över sig och sova i ett år känns väldigt tidsenlig, och ändå hittar Moshfegh så mycket humor och mänsklighet i sin cynicism utan att ta udden ur den.

Till den som fortfarande hoppas:
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson
”Jag dök inte bara upp en dag. Jag vaknade inte bara upp och visste hur jag skulle skriva mitt namn.” Woodsons familjehistoria på vers är så lätt att ta till sig och så full med dubbla bottnar av sorg, kärlek, styrka och tro på ordets förmåga att skapa en värld.

Till den som ännu inte fått allt förstört:
Under mattan av Sara Lövestam
”Varför gömde du monstret under mattan, pappa?” ”Monster? Vilket monster? Jag ser inget monster. Det måste du ha drömt.” Jag önskar att jag hann läsa allt Sara Lövestam skriver, men när hon bilderboksdebuterar med det här skarpa lilla stycket samhällsterapi vill jag bara tjoa.

Till den som bara vill kasta glitter i luften och skrika LA LA LA:
Space Opera av Catherynne M Valente
Melodifestivalen IN SPAAAAAAACE! En avdankad glamrockare blir utsedd att representera jorden på en musiktävling där förloraren blir utrotad. Kom för Douglas Adamsismerna, stanna för det underbart optimistiska misantr… eh, misuniversalistiska budskapet: Livet är vackert, just för att det är så ofattbart korkat.

Christine Öberg:

Åt kattälskaren: Så tänker din katt av Bo Söderström
En bok om allt som rör kattens liv; dess ursprung, beteende, katten i hemmet såväl som bondgårdskatter och vilda katter, vilka sjukdomar som kan drabba våra pälsklingar, hur katten påverkar människor och, inte minst, konkreta förslag på lösningar vid kattproblem. Allt noga uppbackat med referenser till forskning. En oumbärlig bok för alla kattvänner.

Åt hundälskaren: Hunden som skäms av Per Jensen
En bok om människan bästa vän, och vad den tänker och känner. Per Jensen är professor och forskar bland annat på hundars beteende, och hans kärlek till detta djur lyser igenom varenda stavelse i boken. Likaså hans kunskaper. En oumbärlig bok för alla hundvänner,

Åt precis alla: Larmrapporten av Emma Frans
Frans skriver klokt och lättförståeligt om vad medicinsk vetenskap är och inte är, hur forskningsresultat kan förvrängas i medirapporteringen samt vilka slutsatser det är möjligt att dra av olika typer av studier. Precis alla borde läsa boken -om inte annat för att kunna avgöra ifall det där nya ”matlarmet” mest är ett sätt att sälja tidningar eller om man verkligen blir svårt sjuk av broccoli (hypotetiskt exempel).

Ella Andrén:

Utopia för realister av Rutger Bregman och Emot allmänna val av David Van Reybrouck
Ett bokpaket för den som känner att det är dags att tänka nytt inom politiken, att tänka bortom maktspel, regeringsbildande och grå realpolitik. Rutger Bregman samlar visionär godbit på godbit i sin glatt karamellfärgade bok, och Van Reybrouck argumenterar för att vi behöver ett helt nytt sätt att uttrycka folkviljan. Vitamininjektioner för politiktrötta hjärnor.

Allt ska brinna av Sofia Nordin
Politiskt engagemang finns också i Sofia Nordins ungdomsroman Allt ska brinna. Här handlar det snarare om hur man hittar den där balansen mellan att orka bry sig och att inte gå under av insikten om hur mycket som är fel, och av bästisarna Agnes och Minna har Agnes alltmer blivit den där som måste hålla emot, som får vara den tråkiga. Nordin fångar som alltid de sköra relationerna mellan unga människor briljant.

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg
Hemma hos Harald Henriksson finns det miljoner rum att leka i. Huvudpersonen i Uje Brandelius och Clara Dackenbergs bilderbok kallar Harald Henriksson för sin bästa vän, men som vuxen läsare inser man att hennes mamma i själva verket är där för att städa hemma hos Harald. Lite jobbigt kan det ju också bli att Harald har så mycket som man själv inte har. En finstämd och ovanlig bilderbok om klasskillnader ur barnperspektiv.

Katie Collmar:

Moxie av Jennifer Mathieu
Till tonerna av bikini kill
börjar Vivians ilska att växa;
hon slutar att göra det andra vill
och lär dem istället en läxa

Hon tröttnar på att härda ut,
att gräma sig tyst varje kväll;
istället hittar hon till slut
ett sätt att bli en rebell.

Ge Moxie till en tonårstjej,
strunta i locktången ”curl”.
Låt hennes hår bli spretigt och grönt
när hon blir en Riot Grrrl.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman
Med rutin och struktur från topp till tå
lever hon, våran hjältinna.
Oss andra förstår hon sig inte på,
vi är oartiga och hormonstinna.

Hon är inte ensam, hon mår utmärkt och bra
folk hånar henne på pin kiv
allt rullar på tills av misstag en dag
hon räddar en medmänniskas liv.

Eleanor frustrerar och stör
men har också en strålande charm.
Trots att hon saknar socialt gehör
är hon på något sätt varm.

Missa inte din chans att få känna
Oliphant Eleanor
Glädje och sorg kommer du känna,
läs om den igen sen i vår.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld
Den här boken är så bra att jag tänker låta bli att rimma, så att jag verkligen får fram varför ni bör köpa den i julklapp till alla ni känner. Brorsan är kung handlar om Måns, som är trans, men helst inte vill prata om det, för det har ju inte med historien att göra. Det är en bok om vänskap, om familj, om att känna sig för gammal för att ha barnvakt men ännu inte riktigt vara tonåring. Men det är också en bok om hur transidentiteten alltid är närvarande, i de vuxnas sätt att vara obekväma, i att ständigt bära på en hemlighet, i rädslan för att bli felkönad.

Jag som är vuxen blev såld på den här boken, men min lärarväns andraklassare älskade den också. Den är rolig, och fin, och värdefull även om man bara ser till det rent litterära. Men jag tror också att det kommer att göra livet så mycket lättare för en massa transbarn där ute.

Katze Collmar:

Saker som vi döljer av Laurie Frankel
Alla andra paket är för mjuka
Vädret är kallt och grått
Vissa böcker värda att sluka
Så obehaget blir ett minne blott

Läs om en familj som får dig att må bra
Sjunk ner med boken i soffor och fåtöljer
Läs om saker som är viktiga att ha
Och om saker som vi helst döljer

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli
En bok som gör mig mjuk och varm
En uppföljande roman som saknar sin like
En huvudkaraktär full av charm
Inträd, läsare, i detta himmelrike

En berättelse om systrar och tonår
Tankar om förälskelse och kroppsstorlek
Kommentarer som lämnar eviga spår
Finns det någon fördel med olycklig kärlek?

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
Går det att läka ett hjärta med komedi?
Fylla hål urgröpta av smärta
Skiva om sorg med både humor och empati
Med ordens magi göra glädje av svärta

Hon har pennan som vapen
Mobbare hanteras med brottning
Kaniner vinner vänskapen
Jenny Jägerfeld är vår drottning

Lena Nöjd:

Fågeltämjaren av Karin Erlandsson
Träden är den viktigaste resursen i den norra regionen. Miranda är inte bara en duktig dykare (se Pärlfiskaren) – hon klättrar också vigt och starkt uppför stammarna. Hon är fortfarande väldigt fäst vid Syrsa, som är några år yngre. Tillsammans får de uppleva ökat förtryck, makthunger och skydda sig mot faror som ingen av dem kunnat förutse.

Kråkor av Cord Riechelmann
Denna vackert illustrerade bok handlar om läraktiga fåglar som lever i olika flockar i staden och på landet. De får i böcker och filmer vara bärare av döden – vilket egentligen är lite orättvist. Bli som islänningarna – gör korpen till din vän! Eller bli imponerad när du läser om kråkfåglarna som knäcker nötter under bildäck när trafikljusen slår om.

Swingtime av Zadie Smith
Barndom, ungdom och vuxenliv. Jagberättaren gör en klassresa och iakttar sin väninna, sin mor och popstjärnan hon arbetar för. Det är förvånande hur livet bara pågår för romanens anpassliga huvudperson. Berättelsen är mångbottnad och förgrenar sig ut i världen, vilket gör läsningen till en fröjd.

Robert Myhreld:

Genom snön av Varlam Sjalamov
För att göra dig lite ödmjukare när du huttrande väntar på bussen, spår- eller tunnelbanevagnen och smädar SL, Västtrafik eller vilka de nu månde vara. Så jäkla synd är det inte om dig. Om Sjalamovs tid i Kolyma. Årets bästa utgivning.

Taksim av Andrzej Stasiuk
Eftersom en ullgris dräper och mumsar i sig en människa. Är inte det, så här i juletider, poetisk rättvisa så säg!? Följ med på en mer eller mindre rimlig resa runt i delar av Europa du antagligen inte besökt.

Giraffens hals av Judith Schalansky
Borde vara obligatorisk läsning för alla lärare in spe. Eller egentligen vem som helst som vill lära sig att ogilla ungdomen. ”Denna barnkammarpest. De kunde inte skilja en koltrast från en stare, men däremot utantill redogöra för de utdöda jättereptilernas taxonomi. Skissa en Brachiosaurus ur minnet. Tidig fascination för det morbida. Snart skulle de leka med självmordstankar och spöka runt på kyrkogårdar om nätterna. Hinsideskoketteri. Mer dödstrend än dödsdrift.” Jag känner mig träffad.

Saga Nordwall:

Scener ur hjärtat av Malena Ernman och Svante Thunberg
Malena Ernman använder sin position i offentligheten för att diskutera psykisk ohälsa och hotet mot klimatet och hur dessa saker på sätt och vis hänger samman. En bok som behåller sitt grepp om mig, en krävande och jobbig bok men också väldigt viktig.

Satyricon av Gudrun Hellbrand
Donna Tartts Den hemliga historien bildade skola och likheterna med den är stora men Gudrun Hellbrands ödesmättade historia står på egna ben. Suggestivt skriver hon om längtan efter tillhörighet, om hur händelser i ungdomen präglar en för framtiden, om sinnlighet, erotik och självinsikt.

Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980 av Stellan Ridderstrand och Vicky Wenander
En bok för den som vill ta hand om sin lägenhet eller för den som är intresserad av historia och arkitektur. Förvånansvärt mycket information om såväl samhälle som byggnadsteknik får plats i de korta kapitlen och plötsligt ser jag staden på ett nytt sätt; jag betraktar husen och noterar detaljer jag inte sett tidigare.

Sofie Eliasson:

Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi
I Adeyemis otroliga debutroman blandas hisnande äventyr med fascinerande magi. För såväl den unge fantasyläsaren som för den vuxne. En läsupplevelse lika intensiv som barndomens favoriter.

Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén
Sprudlande rom-com om att hitta kärleken och den egna sexualiteten med ett rappt språk som får läsaren att både skratta högt och motvilligt känna igen sig. Passar bra till den som inte orkar med fler heteronormativa kärlekshistorier.

Jane Eyre av Charlotte Brontë
Visserligen en av de mer kända klassikerna, men ett absolut måste för den som missat och är svag för svepande kjolar, dunkla korridorer och herrgårdar fyllda med hemligheter. Jane Eyre är både ett varmt och komplext personporträtt och en spännande, gotisk romans. Jag kan inte rekommendera den nog.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2018-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2018-11-30 22:03

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?