Text

: Julklappstips 2020
Julklappstips 2020
10/10

Julklappstips 2020

2020 går mot sitt slut och kommer förmodligen inte att saknas av någon. Den här julen är vi ovanligt många som får sitta ensamma, och hur mycket viktigare kan då inte det sällskap som böcker kan erbjuda vara.

Här finns tider och platser att drömma sig bort till, nya och gamla bekantskaper att göra, mängder av kunskap att hämta. Här kan du hitta någon att diskutera med, någon som underhåller, som får dig att växa och göra nya erfarenheter.

Läs själv, ge bort – eller varför inte göra både och? Skicka en bok till en bekant och ring sen och bokcirkla i mellandagarna. Hur du än väljer att läsa har du också nätet fullt av potentiella bokvänner.

Fröjdefull helgläsning, från oss alla till er alla!

önskar dagensbok.com

* * *

Anna Liv Lidström:

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson
Det här är en ljuvlig historia. För mig innebär den även stor igenkänning från min egen skoltid när jag var elva. Att få dyka in i Humlans superhemliga dagbok är en ynnest. Jag bländas av den filosofiska tonen som berättelsen genomsyras av. Det är såriga teman som behandlas, utanförskap och psykisk ohälsa. Men det blir aldrig nattsvart och hoppet skimrar genom historien.

Tistelhonung av Sara Paborn
Det finns böcker som dröjer kvar i både själ och kropp efter avslutad läsning. Det här är en sådan bok. Dels för att de bägge huvudkaraktärerna Veronika och Ebba blir så levande för mig. Deras tillkortakommanden och blottor beskrivs och de är nog ganska medvetna om dem själva. Jag månar om dessa kvinnor, och vill att de ska få det de söker eller snarare behöver.

Ödesmark av Stina Jackson
Boken är en mörk, nervig historia om hur en plats kan knyta människor till sig. Det handlar också om hur knepigt det kan vara inte falla tillbaka i gamla mönster. Om att kämpa för att ta sig ur en situation, att vilja förändra sin framtid till något ljust.

Den långa resan av Sofia Hedman och Emelie Gårdeler
Det är som att varenda bilduppslag är ingången till en magisk tavla. Färgerna är drömskt lugnande. Det är organiskt och välarbetat och samarbetar fantastiskt bra med Sofia Hedmans texter. Ömheten mellan själsfränderna Vandra och Undra riktigt lyser i både bild och text. Det här är en andlöst vackert och sanslöst sorglig bilderbok.

Anna Magnusson:

Efterbörd av Rachel Cusk
En avklädd berättelse av efterdyningarna av en skilsmässa. Med glasklart språk och förändringen i fokus tar oss Cusk genom sin egen separation.  Det är en bok som berör med sina starka beskrivningar och med hoppet som en klar lysande punkt där framme. En plats där allt kommer bli bättre.

Asymmetri av Lisa Halliday
Halliday tar oss med i två parallella historier. En börjar med ett möte vid en parkbänk. Den andra handlar om en ekonom som fastnar i gränskontrollen på en flygplats.Det är kärleken med stor åldersskillnad, vanmakt och insikter i det inre som delas. De parallella historierna skapar en intressanta länkar mellan väst och öst och berättelsen har ett fantastiskt flyt.

Stor magi: leva kreativt utan rädsla av Elizabeth Gilbert
Titta in i ditt inre och hitta din kreativt och kraft. Gilbert tar oss med genom den resa hon har gjort med både lyckade och mindre lyckade sätt att hitta vägen in till kraftkällan som finns inom oss alla. En lättsam men inspirerande bok att först sträckläsa sen bläddra tillbaka i när inspirationen tryter.

Barbara Strand-Blomström:

Det osynliga barnet av Tove Jansson
Tove Janssons novellsamling är en klassiker från 1962. Den kanske mest kända novellen, av de nio som ingår, är berättelsen om den osynliga Ninni som tack vare muminmammans värme och vänlighet till sist tar plats och det med besked.

En annan känd novell är ”Granen” som handlar om hur muminfamiljen väcks ur sin vintersömn på själva julaftonen av en hemul. De förstår ingenting; inte vad snö är och allra minst detta hemska – ”jul” – som alla runt dem rusar runt för. De tror att en katastrof är på väg … I Finland kan man varje julafton höra Tove Jansson i radion läsa den här tragikomiska berättelsen om julstress: gran, mat och gåvor. Men det är saligare att giva än att få och allt slutar väl.

En tankeväckande novell är ”Hemulen som älskade tystnad” – man behöver varken vara introvert eller utmattad för att förstå att för mycket stoj och högljudda gapflabb av hemuler på deras nöjesfält kan bli för mycket.

En underbar samling berättelser som passar både små och äldre barn. Alla med muminsinnet kvar.

Här brusar strömmen förbi av Stina Ekblad
En minnesbok. Här berättar Stina Ekblad om sin barndom, om sina unga år och om sina år som skådespelare på Dramaten. Starkt och saklig berättat om att växa upp på ett småbruk i ett efterkrigstida Österbotten på 1950-60-talet, att finna sin väg ut och bort, att leva skapande och konstnärligt men ändå med tydliga ramar.

Hon berättar om Shakespearetolkningar och andra viktiga uppsättningar, men även om den första stora textupplevelsen i barndomen (när modern läste högt ”En spelmans jordafärd) och de viktiga dikterna av Edith Södergran som följt henne. Bokens titel är en rad ur en dikt av just Södergran.

Dikterna, texterna, skådespelargärningen är bokens röda tråd och nerv.

Kvinnan av Annie Ernaux
Kort, klart och enkelt skriver Ernaux om den kvinna som var hennes mor med en sociologs skarpa blick. Från barndomens fattigdom på landsbygden i Normandie, att lämna det smutsiga jordbruksarbetet och få arbete på fabrik, att överleva ockupationen, att kasta sig över allt ätbart, att med lånade medel öppna en liten kvartersbutik, att ge sitt enda barn utbildning, att åldras, till tas om hand av den dotter vars vuxna liv hon senare förstod väldigt lite av.

Skickligt skriven liten pärla. Inte ett ord för mycket.

Eva Wissting:

Konsekvenser av Emma Holm
I Emma Holms noveller är händelserna nära återgivna och vi befinner oss alltid precis strax intill huvudpersonens innersta tankar – de där tankarna som avklätt avslöjar vad de egentligen har för känslor för människorna omkring sig, och för sig själva. Om hoppet att bli sedd, accepterad, älskad. Om insikter om ett djup, en förståelse och en framtid som inte finns. Holm är en mästare på att fånga alla de outhärdliga känslorna som vardagen rymmer och sedan återge dem på ett knivskarpt sätt.

Henrik av Vigdis Hjort
Vigids Hjorts omstöpta Ibsen-karaktär Hedda Gabler heter Henrik och har flyttats från 1800-talet till vår samtid. Även om det låter osannolikt så lyckas Hjort med att gestalta samma inträngda, skruvade känsla som i originalet, trots att hon gör det på sitt alldeles egna sätt. Läs den här boken för de realistiskt skruvade karaktärerna och händelserna, eller läs den för det helt fantastiska språket – bådadera gör boken läsvärd helt på egen hand.

Vårt behov av vers: En nonsenspoetik för nervösa av Isabella Nilsson
Den här lilla, tunna boken på blott 65 sidor ser harmlös ut på utsidan men är ack så tät invändigt. Den innehåller inte bara fyndiga dikter av Mervyn Peake med tillhörande översättningar, utan varje diktpar åtföljs av en kortessä som tar sats från dikterna och svingar sig både högt och långt och djupt. En perfekt bok att ge bort – kanske till dig själv.

Katie Collmar:

Blåmärken av Lina Arvidsson
Det tar liksom emot att kalla en bok ”viktig”, för då får man lätt för sig att den inte är spännande, eller underhållande, eller medryckande. Men med sin lysande skildring av våld i nära relationer är blåmärken allt det, den är bara viktig också.

Vara vuxen av Marian Keyes
Om berättelsen ibland är lite rörig, så vägs det upp av varma, levande karaktärer, och kanske mest framträdande: en otroligt träffsäker skildring av hur det är att leva med bulimi.

Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
Ett kärleksfullt nördigt och mycket underhållande tankeexperiment: vad skulle hända om skräckromantikens monster gick i samtal hos en nutida psykolog? Innehåller bombastiska utrop, osedliga benklädnader och lesbiska vampyrer. Vad mer kan man önska?

Katze Collmar:

More than a Woman av Caitlin Moran
Caitlin Moran är lysande både när hon skriver romaner och krönikor. Den här är för alla fantastiska medelålders kvinnor, alla som behöver förstå hur fantastiska medelålders kvinnor är, och för oss som fasat för medelåldern. Efter att ha läst More than a woman är jag inte längre rädd för att bli äldre, jag välkomnar det.

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell
Briljant roman om grooming, kärlek (”kärlek”) mellan en äldre lärare och hans elev, om offret som vägrar se sig som ett sådant, och övergrepp som vad man än intalar sig lämnar spår för alltid. Ge bort den till flera personer och läs den själv, för efteråt kommer ni att ha ett enormt behov av att ventilera och diskutera boken.

Bergtagen av Camilla Sten
Oerhört spännande berättelse av Camilla Sten, drottningen av Krypande Obehag. Bergtagen handlar om en ort där pojkar går ut i skogen och försvinner, och där vuxna bara accepterar det – ”Det är så det är här i Järvhöga”. Läskigt bra även för oss som i vanliga fall undviker alltför läskiga böcker. Perfekt vinterläsning för både ungdomar och vuxna!

Lena Nöjd:

Lyktsken av Michael Ondaatje
Realistiskt återgiven tid och miljö. England något år efter andra världskriget. De övergivna tonåringarna har inte en aning om varför de blir lämnade av sina föräldrar. En internatvistelse kan brytas med hjälp av en förmyndare, en god vän till föräldrarna. En historia som är kryddad med extatisk förälskelse och att gå vilse i minnets labyrinter.

Björnkvinnan av Karolina Ramqvist
Den skrivande människan har lätt att förflytta sig i minnen av dåtid och nutid. Ämnet som tar skrivandet framåt är historien om en kvinna som blev lämnad att klara sig själv på en öde ö i samband med en kolonialexpedition till Nordamerika på 1500-talet. Orsaken var en skandal som befläckade släktens anseende. Den nutida skandalen blir dubbelexponerad. Men också fint om relationen mor och dotter.

Dagar utan slut av Sebastian Barry
Berättelsens historiska westernmiljö är bekant med sin vidsträckta himmel och slagfält där kavallerisoldater drabbar samman med indianstammar. Men huvudpersonen och hans vän är inte lika ofta skildrade. Deras häftiga kärlek till varandra tas som något fullständigt självklart och vinner över allt annat. Den stundtals buffliga tonen lyckas inte dölja att björnkramarna är mycket, mycket varma.

Lisa Kennedy:

The Makioka Sisters av Junichiro Tanizaki
En vacker bok att ge bort, en underbar bok att få. Historien är till synes ovanligt tom – fyra systrar i en tidigare välbärgad familj försöker hitta ett lämpligt parti åt den näst yngsta – men detta ger mer plats åt livets detaljer. Jag har legat vaken om natten, orolig över att systern Yukiko inte lärt sig att sminka över en fläck ovanför ögat, jag har skrattat åt hur yngsta dottern Koi-san drar med sina systrar till det mest anspråkslösa lilla sushihak där sushin är så färsk att den dansar på tallriken. Det återkommande temat i Tanizakis böcker är konflikten mellan tradition och modernitet, japan i mötet med väst, och denna konflikt lever och skapas i bokens fyra systrar. Ofta pryds boken dessutom av ett vackert omslag som pryder sin plats i varje bokhylla, vilket gör den ännu trevligare att ge bort till en kär vän som man unnar allt gott.

Sju bröder av Aleksis Kivi
Den här boken går inte att få tag på svenska i nytryck, åtminstone har jag inte hittat den. Lyckligtvis finns flera exemplar tillgängliga även för den mest orutinerade googlare. Handlingen följer karaktärsutvecklingen hos sju finska bröder som allesamman enbart aspirerar mot att leva ett skönt liv där de slipper få stryk, slipper jobba så mycket och helst kan sitta hela dagarna och slänga käft. Om The Makioka Sisters är en bok utan handling är Sju bröder en bok som är proppfull av händelser, allt från hur ingen orkar bygga upp den nerbrunna bastun till att alla sju ska fly ut genom klockarens fönster för att slippa bli luggade över hur dåligt de läser ABC-boken. Boken är extremt rolig utan ett uns av uttalad komik, både i handling och i uttryck. Jag insisterar på att alla köper den, läser den och sedan sprider den för vinden.

Blow your house down av Pat Barker
Jag läste denna bok för första gången i gymnasiet då min lärare insisterade på att det var nödvändigt att jag skulle läsa på dialekt och sedan dess måste jag ha läst den tjugo gånger. En grupp kvinnor i norra England är nära vänner och stöttar varandra i sina liv som prostituerade. Alla får sin röst; Brenda som försörjer tre barn, Audrey vars äldsta son slutat prata med henne efter att han fått veta hur hon försörjer dem, Jane med ett brett ärr över halsen och som förlorat sin enda fasta punkt i livet när hennes flickvän blir mördad, Kath som har sjunkit så djupt i spriten att hon bara har munnen kvar. En seriemördares röst finns med bland kvinnornas, en man där det knäpper till när han ser en viss kvinna: Hon blir den nästa. Ändå förhåller sig inte bokens kvinnor till män, männen existerar bara i periferin. Det är en makalös bok om kvinnors liv.

Mimmi Söderlund:

Bärarna av Jessica Schiefauer
Efter en pandemi där miljoner människor dött lever kvinnor och män skilda åt, eftersom män är de enda som sprider viruset. De går under benämningen spridarna och har blivit helt avhumaniserade. Kvinnor kallas bärare, men det är för vissa inte helt lätt att bära ett barn. Nikkis partner Simone drabbas av detta, vilket påverkar kvinnornas relation i första hand men i ett större perspektiv får konsekvenser som kan ändra världsordningen. En given julklapp till den som tycker om Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood eller Enhet av Ninni Holmqvist.

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem
Ickebinära Månne startar en Youtubekanal för att berätta om alla fördomar och dumma situationer hen råkar ut för, som till exempel på medeltidsdagen då man måste välja kön för att kunna vara med och öva medeltidsdans. En berättelse som ömsom värmer, ömsom skär i hjärtat, och en viktig ögonöppnare för alla, men skriven för 6-9-åringar.

All the bad apples av Moïra Fowley-Doyle
En svindlande unga vuxna-roman om hur historien påverkar generation efter generation, om nedärvt stigma och irländska mytiska väsen. Om vad Deena upptäcker när hennes storasyster Mandy dödförklaras och Deena i sin förnekelse ger sig ut på jakt efter ledtrådar till varför det sista Mandy sa till henne var ”I’m telling you Deena, if the family think you’re rotten, you’re doomed”.

Saga Nordwall:

Kirke av Madeline Miller
Ett annat perspektiv gör något helt nytt av Homeros Odysséen. De grekiska gudarna blir ytterst mänskliga när Kirke, häxan som förvandlade Odysseus manskap till svin och höll honom fången på sin ö, får berätta sin historia. Sinnligt, vackert, tänkvärt och en bok jag gärna återvänder till.

Jul i krinolin av Amanda Hellberg
I år, då många firar jul i mindre skala, kanske även vuxna kan få en julklappsbok på morgonen – och hinna läsa lite i den. Innanför ett av årets härligaste bokomslag finns 1800-talseskapism med spöken, sötsaker, mörka hemligheter och Jane Eyre-vibbar.

Hamnet av Maggie O’Farrell
Mitt tredje julklappstips är en bok jag inte ens hunnit läsa ut än men den är så bra att den måste få vara med. I 1500-talets England drabbas en elvaårig flicka av pesten och snirklande och vindlande får vi följa vägen dit. Det är en kärlekshistoria, en familjehistoria och ett stycke litteraturhistoria, för flickans tvillingbror heter Hamnet och deras far William Shakespeare.

Robert Myhreld:

Satan i Goraj av Isaac Bashevis Singer
En rätt medioker bok, men recensionen fick häromdagen av en av våra tappra läsare betyget: ”Men Jesus vilken soja!” Kan ju inte annat än glädjas och jag vill därmed lyfta fram 6/10-boken. En påminnelse att vardagen hade kunnat vara värre, att Satan själv dyker upp och ställer till med otyg. Baserat på historiska händelser, 1600-tal, ni vet när salig Gustav II Adolf härjade runt i Europa och den svenska hären dräpte och dräpte och dräpte.

”Så, vad kan vi då dra för lärdomar av boken? Jo, att ohämmat sex kan vara trevligt, att Messias antagligen inte kommer uppenbara sig under vår livstid, att du inte ska hänge dig åt incest, att vi ska bygga boningar som klarar tre dagars öppen himmel, att ej spela SkiFree om du vill behålla hälsan, att inte åka Stockholm för att det är en kul grej samt, och detta är det viktigaste kära ni, att rädslan för coronaviruset bara är en masspsykos initierad av djävulen.”

Genom snön av Varlam Sjalamov
Stående tips. Kallt som satan (heh!), fantastisk redogörelse för helvetet i Kolyma under Stalin-eran och en av mina absoluta favoriter.

Genom snön visar sig vara en djup, kall, smutsig snö. Det är så nära ett fångläger vi med hjälp av skönlitteraturen kan komma och det vore närmast oetiskt att bedöma boken utifrån den värdeskala som annars är kutym vid ett recenserande. Den rör oss bortom och ovanför det.

Sjalamov dömdes till läger tre gånger och tre gånger överlevde han. Dessa läger härbärgerade fångar som åt fosterlandet tvingades bygga vägar, bryta guld, avverka skog. Tributen han betalade i form av en nedbruten kropp tog med tiden död på honom, men han uthärdade det som inte går att uthärda. Hans arv – det författade – vi har att vårda är ovärderligt.

Elín, diverse av Kristín Eiríksdóttir
En skärskådan av ensamheten. Ett hjärtats tillstånd. Ett evinnerligt motstånd – eller för all del resignation – mot sakernas tillstånd. Två kvinnor, den ene ung, den ena bra mycket äldre. Hoptvinnade liv, fantastiskt skrivet, löjligt fin utgåva, döden som ruvar knappt skönjbar i de skuggor bokstäverna kastar mot pappret. Den yngre av dem, Elin, konstaterar: ”Att förlora förståndet, bryta ihop, få ett nervsammanbrott, är ett privilegium för de som har nära och kära.” Det kan vara sjukdom, det kan vara en förlust av en närstående. Mina egna erfarenheter av bipolär sjukdom vittnar om att man inte sällan måste orka som en frisk för att kunna vara sjuk. Välfärdssystemet är lika snårigt som tungrott.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2020-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2020-12-04 22:56

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?