Recension

: En sax i hjärtat
En sax i hjärtat Marie Bengts
2017
Albert Bonniers
8/10

Sommardöd, spekulationer och vaniljhjärtan

Utgiven 2017
ISBN 9789100168735
Sidor 479

Om författaren

Marie Bengts, född 1968, kommer från Småland men bor i Stockholm. Hon har jobbat som fritidspedagog och journalist men arbetar numera som frilansande skribent. En sax i hjärtat är henne debutroman.

Sök efter boken

Det är sommaren 1957. Den svenska riksdagen har beslutat att korta ner arbetstiden från 48 till 45 timmar och Ingmar Bergmans film ”Det sjunde inseglet” har haft premiär. Av detta märks dock inget i En sax i hjärtat. Vi befinner oss i den sömniga hålan Eneby. Dit anländer Hannah Lönn för att hjälpa sin krassliga faster Lilly. Hannah är ogift och försörjer sig som klädskapare borta i huvudstaden. Något som hemmafruarna i Eneby finner märkligt. Hur kan en kvinna som är över fyrtio välja att leva ensam och dessutom försörja sig själv?

Det här är en puttrig pusseldeckare som utspelar sig i slutet av femtiotalet. Den är dock skriven i nutid, vilket kräver en hel del efterforskningar. Agatha Christie, Maria Lang, Stieg Trenter , H.-K. Rönblom är till exempel författare som var aktiva då det begav sig på riktigt. Dock tycker jag att Marie Bengts lever sig in i femtiotalet med den äran. Vi landar i en tid då ogifta kvinnor ses som suspekta. Särskilt de som liksom Hannah Lönn verkar ha valt att leva allena.

Relativt kvickt in i historien sker ett mord. Någon blir dödad med en sax i hjärtat. En sysax. Hannah Lönn har i sitt uttråkade, rastlösa tillstånd i Eneby erbjudit kvinnorna i byn att sy eleganta persedlar. Och det är på väg till ett uppdrag som hon och faster Lilly hittar det första offret. Det är då de kommer i kontakt med polisen. Hannahs yrkesskada är att lägga märke till hur folk klär sig. Inte bara det, utan hur de för sig, ser ut. Hon kan inte låta bli att studera människor. Detta gör att hon inte kan låta bli att forska runt bland människorna i byn.

En knutpunkt i byn är Nya bageriet, där Hannah Lönn allt som oftast köper färska vaniljhjärtan. Det vattnas i munnen när jag läser om alla bakverk som tillverkas och säljs där, men kan bageriets ägare vara inblandad i mordet? Eller är det Ida på Backen, kvinnan som sägs äga övernaturliga krafter? Eller är det Kantorn, hans som bor typ gratis inneboende? Antalet misstänkta kan radas upp liksom ett pärlband.

Men det här är ingen enkel mordgåta. Det vimlar av misstänkta förövare. Och vem är det som har stått och fluktat i buskarna? Jag gillar hur historien sjuder av autencitet. Hur folk röker överallt. Jodå, männen gör det utan anmärkning. Men då Hannah Lönn tänder en cigarett förfasas det. Hannah Lönn är en modig, ball brud som kämpar mot patriarkatet för att få vara sig själv. Och utan hennes ihärdighet hade denna historia sannerligen inte blivit lika spännande och bra. Jag tar faktiskt för givet att det kommer en uppföljare och att Hannah jobbar ännu närmare polisen då.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2017-06-12 12:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6974

2 kommentarer

Den här boken verkar som klippt och skuren – kunde inte låta bli :) – för sommar & semesterläsning.

Blir nyfiken på Hannah Lönn. Intressant med en författare som skriver om Sverige på 50-talet i nutid. Blir sugen på att läsa tillsammans med något av Lang och jämföra.

Jenny Oregistrerad 2017-06-17 16:28
 

”En sax i hjärtat” är verkligen som klippt och skuren för sommar- & semesterläsning Jenny! Ta med den i hängmattan och passa samtidigt på att läsa om ett par av Maria Langs pusseldeckare. Önskar dig en härlig sommarläsning!

Anna Liv Lidström Redaktionen 2017-06-18 21:46
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?